-->

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα Νοσοκομεία, Οργανισμούς και Περιφέρειες με νομοσχέδιο «σκούπα» από Σεπτέμβριο!

Παρακάτω άρθρο σχετικά με τις αναμενόμενες αλλαγές στο διοικητικό πλαίσιο και στην οργανωτική δομή των Νοσοκομείων. Μια υπόθεση που δεν είναι καινούργια και την ακούμε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια. Φαίνεται πως ωρίμασε αφού η κυβέρνηση έλαβε υπόψη τόσο τις μνημονιακές επιταγές (...ανεξάρτητα από την περήφανη έξοδό μας από τα μνημόνια, τα αντιδραστικά μέτρα πρέπει να υλοποιηθούν οπωσδήποτε!) όσο και τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας που ενδιαφέρεται περισσότερο για την πολιτικάντικη φθορά της κυβέρνησης παρά για την οργάνωση και ανάπτυξη της αντίστασης των εργαζομένων στα αντιδραστικά μέτρα.
Εν μέσω κινηματικής άπνοιας λοιπόν ετοιμάζονται αλλαγές που προβλέπουν και συγχωνεύσεις λόγω οικονομίας! Οι φόβοι μας ότι αυτά τα σχέδια συνδέονται όχι μόνο με την τύχη του Νοσοκομείου μας αλλά και ευρύτερα με τις θέσεις εργασίας επιβεβαιώνονται. Όπως προκύπτει και από το δημοσίευμα παρακάτω, η μείωση των συντελεστών κάλυψης προσωπικού ανά κλίνη (για τους οποίους μας έλεγαν παλιότερα "μην ανησυχείτε, δεν θα ισχύσουν") θα οδηγήσουν είτε σε αναγκαστική κινητικότητα, είτε σε ευθεία αμφισβήτηση οργανικών θέσεων είτε - στην "καλύτερη" περίπτωση στη ΜΗ πρόσληψη προσωπικού.  Η κατάσταση δηλαδή για τους εργαζόμενους και για την περίθαλψη συνολικά θα χειροτερέψει, η έλλειψη προσωπικού που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο θα σημάνει υπολειτουργία των δομών υγείας μέχρι πολλές από αυτές να κλείσουν εντελώς. Ανησυχούμε πως και το Αμαλία Φλέμιγκ είναι σ' αυτή την κατηγορία.
Στο βάθος αυτών των εξελίξεων, πρέπει να διακρίνουμε και την αμφισβήτηση της μονιμότητας, αφού ενώ οι μόνιμοι υπάλληλοι μειώνονται συνεχώς, οι ελαστικές, ανασφαλείς και χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα σχέσεις εργασίας γίνονται καθεστώς.
Γι' αυτό οι εργαζόμενοι πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να εναντιωθούν σ' αυτές τις εξελίξεις. Έχει αποδειχτεί πως τα αντιδραστικά σχέδια είναι δυνατό να ανατραπούν με την αντίστασή μας. Εκτιμούμε πως αυτό θα είναι και το διακύβευμα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παρακάτω το σχετικό άρθρο. Διαβάστε το!


Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στα Νοσοκομεία, Οργανισμούς και Περιφέρειες με νομοσχέδιο «σκούπα» από Σεπτέμβριο! 
Σαρωτικές αλλαγές στην λειτουργία των νοσοκομείων, οργανισμών και υγειονομικών Περιφερειών, αναμένεται να προωθήσει άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στα σκαριά το νέο Νομοσχέδιο, το οποίο θα αλλάζει άρδην τον τρόπο που θα λειτουργούν τα νοσοκομεία, οι Οργανισμοί και οι Περιφέρειες από το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο θα περιλαμβάνει και άλλες θεσμικές αλλαγές προκειμένου να αναδιοργανωθεί όλο το δημόσιο σύστημα υγείας.
 Ειδικότερα οι αλλαγές αναμένεται να είναι σαρωτικές σχετικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων, των Οργανισμών αλλά και των Υγειονομικών Περιφερειών, ενώ ήδη οι συνδικαλιστές του ΕΣΥ εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι αλλαγές αυτές. 
 Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι να αναδιαρθρωθεί πλήρως το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ οι πρώτες κινήσεις θα περιλαμβάνουν την αλλαγή του πλαισίου οργάνωσης των Νοσοκομείων. Έτσι το νομοσχέδιο προβλέπει την αποσύνδεση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΝΔ, αλλά και την ενοποίηση άλλων, προκειμένου να τροποποιηθεί η λειτουργία τους και να εξοικονομηθούν πόροι. Γι αυτό εξάλλου και το νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει θεσμικές αλλαγές για τον τρόπο λειτουργίας των ΥΠΕ ενώ με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr θα αλλάξει και ο αριθμός τους. 
 Οι αλλαγές που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο αφορούν:
 -Τους οργανισμούς των υγειονομικών περιφερειών (ΥΠΕ)
 -Τη χωροταξία των ΥΠΕ που μπορεί να επιφέρουν και μετακινήσεις προσωπικού
 -Τη Διοίκηση του συστήματος Ερωτηματικά για τις θέσεις των εργαζομένων.
Όμως αυτό που φαίνεται να έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους εργαζόμενους του ΕΣΥ είναι η διατήρηση των οργανικών θέσεων.
 Και αυτό διότι το νομοσχέδιο, όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr αλλάζει τον συντελεστή προσωπικού που σήμερα προκύπτει σε σχέση με τις κλίνες. Ειδικότερα ο συντελεστής είναι αυτός που καθορίζει τις οργανικές θέσεις σε έναν Νοσοκομείο του ΕΣΥ και ο οποίος σήμερα είναι το 3.
Για παράδειγμα ένα Νοσοκομείο με 100 κλίνες θα μπορούσε να έχει το μέγιστο 300 οργανικές θέσεις. Πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι ο συντελεστής αυτός θα μειωθεί επηρεαζόμενος και από άλλους παράγοντες. Γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στο προσωπικό του ΕΣΥ, αφού ο φόβος εστιάζεται στο αν θα μειωθούν οι οργανικές θέσεις και κάποιοι θα βρεθούν εκτός συστήματος, ή δε θα προβλέπονται άλλες προσλήψεις στο άμεσο μέλλον.

Μαρία Γλένη - health report

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.