-->

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

ΝΕΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ: ΒΑΣΙΜΗ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘ/ΝΑ

   «Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην εξαίρεση από τα βαρέα και ανθυγιεινά συγκεκριμένων επαγγελμάτων καθώς έκρινε συνταγματική και νόμιμη την σχετική απόφαση του υπουργού Εργασίας.
   Η επταμελής σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικύρωσε την υπουργική απόφαση καθώς απέρριψε ως αβάσιμες τις προσφυγές που είχαν κατατεθεί από Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στη διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο κλπ, που ζητούσαν να υπαχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
   Όπως αναφέρουν οι δικαστές μετά τη σύσταση ειδικής επιτροπής για να γνωμοδοτήσει με καθορισμένα κριτήρια, το 2010 υπεγράφη «μνημόνιο συνεργασίας» που προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων στο κεφάλαιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήταν ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
   Με το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010) που ακολούθησε, καθορίστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού προηγουμένως ακούστηκαν και οι απόψεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ. Στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις, τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, επανεξετάστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν αρχικά εξαιρεθεί.

 (ΑΡΑ: Τι προκύπτει από την παραπάνω απόφαση; 1.Ότι τα δικαστήρια συμφωνούν με τη λογική των κυβερνήσεων που (κατά τη μνημονιακή επιλογή) τα βαρέα και ανθυγιεινά πρέπει να μειωθούν και σε βάθος χρόνου να καταργηθούν τελείως. Εξάλλου, αφού δεν υπάρχουν στην Ευρώπη, τι γυρεύουν στην Ψωροκώσταινα;
2. Ότι, αντίθετα από το κλίμα που επικρατεί, στη μεγάλη μερίδα των κυρίαρχων (κυρίως αυτών) συνδικαλιστικών παρατάξεων, στην πραγματικότητα τη λύση δεν τη δίνουν τα δικαστήρια αλλά χρειάζεται η πίεση και η κινητοποίηση των εργαζομένων που θίγονται, αν θέλουμε να έχουμε σοβαρές πιθανότητες να ανατρέψουμε ακόμα μία επίθεση στο εισόδημά μας.
3. Το γεγονός ότι τα ΒΑΕ επαγγέλματα αρχικά μειώθηκαν και δεν καταργήθηκαν τελείως, ενώ αυτή είναι η διακηρυγμένη μνημονιακή απαίτηση, καθόλου δε σημαίνει ότι κάποιοι θα τη γλυτώσουν τελικά... Η λογική που λέει: Ας τα κόψουν από τους εργαζόμενους, πχ στα τσιμέντα ώστε να μην τα κόψουν από μας, πχ τους νοσηλευτές, οδηγεί στο να τα κόψουν και από αυτούς και από εμάς.)
Περισσότερα για τα ΒΑΕ δες και στην ανάρτησή μας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.