-->

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

ΣΕΡΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΞΗ ΕΡΓΑΖΩΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΒΑΕ. ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ.

Είναι γνωστή η  μνημονιακή δέσμευση για δραστικό περιορισμό...μέχρι εξαφανίσεως λέμε εμείς, των εργαζομένων που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά  επαγγέλματα. Για αυτό άλλωστε γίνεται εδώ και πολύ καιρό μία συζήτηση  με επιτροπές και  κόντρα επιτροπές  που τάχα θα (ξανα) αποφασίσουν ποια επαγγέλματα είναι επικίνδυνα και ανθυγιεινά και ποια όχι. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να έχει επιλεγεί για να υλοποιηθούν οι αντεργατικές πολιτικές. Είναι το γνωστό σύστημα που ενώ καταργούνται δικαιώματα, από τους ίδιους που τα καταργούν  παρουσιάζεται σαν να επεκτείνονται!
 Συνήθως το σενάριο εξελίσσεται κάπως έτσι: 
 Μετά από μια μακρά και εξαντλητική διαδικασία...διαλόγου θα ενταχθούν πχ δύο ειδικότητες στα ΒΑΕ και θα μείνουν απ' έξω 10!  Έτσι και η γνωστή συνδικαλιστική ηγεσία εξασφαλίζει το θεσμικό της ρόλο και οι κυβερνήσεις καλύπτονται ενώ ταυτόχρονα  οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε χειρότερη θέση από πριν, χωρίς μάλιστα να ανοίξει ρουθούνι!  
Είναι γνωστό πως με συναντήσεις κορυφής, επιτροπές και ...κρυφές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ στις 7 το πρωϊ, χωρίς να τις παίρνει είδηση κανείς, χωρίς εργαζόμενους, δεν θα πετύχουμε τίποτα. Χωρίς ασφυκτική πίεση και διεκδίκηση, χωρίς τους εργαζόμενους μπροστά, θα βγαίνουμε μονίμως χαμένοι.

Συναντήθηκε λοιπόν η ΠΟΕΔΗΝ με τον υφυπουργό εργασίας για να συζητήσει το αίτημα της επέκτασης του θεσμού των βαρέων στους παλιούς ασφαλισμένους υγειονομικούς (προ του 2011 όπως εξηγείται παρακάτω) που ενώ οι  ειδικότητες τους είναι ήδη στη λίστα των βαρέων ακόμα μένουν απέξω.  Ακόμη, όπως είναι γνωστό, αρκετά Νοσοκομεία κλπ δημιουργούν κολλήματα  και σε εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μετά το 2011 και οι ειδικότητές τους εντάσσονται στα ΒΑΕ. Λόγω της ένταξης όλων μας στο ΕΦΚΑ είναι ξεκάθαρο πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε καν τυπικό ζήτημα. Ωστόσο πολλοί έξακολουθούν να έχουν προβλήματα και βέβαια τον κίνδυνο να φορτωθούν με 5 χρόνια παραπάνω δουλειάς.
Επιπλέον η λίστα των ΒΑΕ  δεν καλύπτει όλες τις ειδικότητες  των εργαζομένων στην περίθαλψη που προφανώς κάνουν επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία και το προφανές αίτημα είναι να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους. 
 Παρακάτω ενημέρωση για τη σχετική συνάντηση  ΠΟΕΔΗΝ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

 Με πρόσχημα δήθεν την εξέταση του αιτήματος για ένταξη στα ΒΑΕ των εργαζομένων στο Δημόσιο που έχουν προσληφθεί πριν το 2011 και που οι κλάδοι τους
είναι στη λίστα των Βαρέων – ανθυγιεινών επαγγελμάτων, το Υπ. Εργασίας ανοίγει θέμα «επανεξέτασης» της σχετικής λίστας συγκροτώντας επιτροπή μέσα στο Μάιο για το θέμα αυτό.
Αυτό προέκυψε σήμερα στη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ με τον Υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο στον οποίο τέθηκε το αίτημα της επέκτασης του θεσμού των ΒΑΕ στους παλιούς ασφαλισμένους στην υγεία που οι ειδικότητες είναι στην λίστα των ΒΑΕ χωρίς την καταβολή αναδρομικού επασφάλιστρου. Ταυτόχρονα τονίστηκε ότι η λίστα αυτή δεν καλύπτει όλες τις ειδικότητες που εργάζονται σε εργασίες βαριές και ανθυγιεινές ούτε βεβαίως διασφαλίζει την λήψη μέτρων προστασίας αυτών των εργαζομένων.
Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ ότι το Υπ. Εργασίας σκοπεύει να συγκροτήσει επιτροπή μέσα στο Μάιο με σκοπό την επανεξέταση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών για ορισμένες κατηγορίες  και κατόπιν θα εξετάσει την περίπτωση της ένταξης των ασφαλισμένων που έχουν προσληφθεί πριν το 2011 στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αρνήθηκε μάλιστα να δώσει χρονοδιάγραμμα λειτουργίας αυτής της επιτροπής, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το θέμα αυτό επειδή είναι ακανθώδες θα μεταφερθεί για μετά τις εκλογές.
Δεν κατάφερε βεβαίως να αιτιολογήσει πως είναι δυνατόν παρά το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ενιαίος φορέας ασφάλισης (ΕΦΚΑ) οι νέοι ασφαλισμένοι μετά το 2011 που είναι στη λίστα των ΒΑΕ να υπάγονται συνταξιοδοτικά σε αυτά και να υπάρχει δυσμενής αντιμετώπιση των παλιών ασφαλισμένων.
Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει το θέμα της επέκτασης των ΒΑΕ στο Δημόσιο άμεσα για τους παλιούς ασφαλισμένους, ανοίγει ζήτημα επανεξέτασης της λίστας των ΒΑΕ μόνο που το παραπέμπει τις δυσμενείς αποφάσεις για μετά τις εκλογές.
ΥΓ. Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι ο κ. Πετρόπουλος δέχτηκε σήμερα την αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ και συζήτησε το θέμα των ΒΑΕ αναγνωρίζοντας έτσι ότι το ζήτημα αυτό είναι αρμοδιότητα του υπ. Εργασίας. «Άδειασε» με αυτό τον τρόπο τον ΓΓ του υπουργείου κ. Νεφελούδη που σε δηλώσεις του πριν λίγες μέρες  μιλούσε  για σκοπιμότητες και παρέπεμπε τους εργαζόμενους στην υγεία για το θέμα των ΒΑΕ στο υπ. Οικονομικών.


*Που πήραμε από ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.