Αλλά κάλυψη για τρακάρισμα με… διαστημόπλοιο
(Σημ. Πέρα απ' την πλάκα, τελικά την πληρώνει ο άρρωστος και όχι εκείνος που έχει τον...τρόπο του, αλλά εκείνος που αναγκάζεται να πληρώνει όλο και περισσότερα - όλο και συχνότερα, από την τσέπη του καθώς πίσω από τις δεσμεύσεις του συστήματος e-syntagografhsh κρύβεται το άλλο, το μεγάλο "σύστημα" που καταργεί με χίλιους τρόπους δικαιώματα των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Ας μη τα βάζουμε λοιπόν με τους υπολογιστές και τα προγράμματα! Να αντιμετωπίσουμε το πραγματικά αντιδραστικό σύστημα που μας καταστρέφει τη ζωή)
Ταλαιπωρία για ασθενείς και γιατρούς συνεχίζει να είναι το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τα φάρμακα, καθώς οι κόφτες που έχουν ενσωματωθεί στην πλατφόρμα δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργείς.Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να επισκέπτονται ξανά και ξανά το γιατρό τους για να λαμβάνουν τα απαραίτητα φάρμακά τους, αφού στο σύστημα έχουν ενσωματωθεί κόφτες που δεν επιτρέπουν την έκδοση νέας συνταγής εάν δεν έχει παρέλθει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι οι πάσχοντες υπόκεινται σε μία νέα διαδικασία βασανισμού και επισκέψεων στους γιατρούς για να εξασφαλίσουν τα αυτονόητα.
Ενδεικτικά είναι τα όσα δημοσιοποίησε ο Ευάγγελος Φραγκούλης, Αντιπρόεδρος Β΄ της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.ΓΕ.ΙΑ.)
«Η κατάσταση με την e-syntagografisis γίνεται απελπιστική για το γιατρό και τον ασθενή» ανάφερε χαρακτηριστικά. “Ο αστείος ηλεκτρονικός κόφτης δεν επιτρέπει την επαναληψη αγωγής στις 3/4 που ο ασθενής έκλεισε- βρήκε ραντεβού με τον γιατρό του για να γράψει την μηνιαία αγωγή του (σε τρίμηνη συνταγή), ενώ οι προηγούμενες αγωγές μηνός (σε συνταγές μηνός) είχαν συνταγογραφηθεί από άλλους γιατρούς στις 11/2 και στις 8/3…. Το αποτέλεσμα ο ασθενής πρέπει να ξαναέρθει στο γιατρό και να ξαναπληρώσει (τα υπόλοιπα φάρμακα της χρόνιας αγωγής του συνταγογραφήθηκαν σήμερα…) για να συνταγογραφήσει αυτό το σκεύασμα μετά από 10 ημέρες…»
Όλα αυτά βέβαια γίνονται στο πλαίσιο των γενικότερων κουρεμάτων που εφαρμόζει εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας σε μια προσπάθεια να κρατήσει χαμηλή τη φαρμακευτική δαπάνη που συχνά πυκνά ξεφεύγει από τα όρια. Αποτέλεσμα όμως είναι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.
Από την άλλη όμως φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα …κωμικοτραγικά που εντοπίζει κανείς στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Κάλυψη για τρακάρισμα με …διαστημόπλοιο
Κατά τα άλλα φαίνεται το υπουργείο Υγείας είναι …γαλαντόμο με όσους θα έχουν την ατυχία να συγκρουστούν με διαστημόπλοιο, όχι όμως με όσους πάθουν ημιπάρεση.Και δεν πρόκειται για αστείο. Στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης προβλέπεται αποζημίωση και φαρμακευτική κάλυψη για όσους συγκρουστούν με διαστημόπλοιο. Επειδή ακριβώς προφανώς στη χώρα μας …πάνε κι έρχονται τα διαστημόπλοια καθημερινά στους δρόμους!
Όμως από την άλλη αν κανείς αναζητήσει κωδικό για να καλύψει μία περίπτωση ημιπάρεσης, δεν θα βρει πουθενά το σχετικό πλαίσιο αφού δεν φαίνεται να προβλέπεται. Συνέπεια είναι οι γιατροί να αναγκάζονται να εφευρίσκουν πατέντες για να γράψουν εξετάσεις και φάρμακα αξιοποιώντας άλλους κωδικούς ασθενειών.
«Στην λίστα ICD 10 έχει “ατύχημα σε διαστημικό περίπατο” αλλά δεν έχει “ημιπάρεση» αναφέρει ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου.
Αναρτά μάλιστα και τη σχετική φωτογραφία για το πλαίσιο κάλυψης του …διαστημόπλοιου!
Βέβαια οι συγκεκριμένες κωμικοτραγικές ρυθμίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι το ICD 10 που είναι ουσιαστικά η “βιβλιοθήκη” των ασθενειών η οποία ενσωματώθηκε στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έχει ληφθεί από άλλες χώρες όπως Αυστραλία και η μετάφραση που φαίνεται πως έχει γίνει προφανώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρα μας.
health report Δ. Ευθυμιάδου
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.