-->

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των συμβασιούχων στην υγεία.

Μεγάλη μαχητική συγκέντρωση των συμβασιούχων στην υγεία πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη 16/10 στην Πλατεία Κλαύθμωνος μετά από κάλεσμα αρκετών πρωτοβάθμιων σωματείων νοσοκομείων της Αττικής με βασικό αίτημα την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.
Οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο υπ. Εργασίας και στη συνέχεια στο υπ. Υγείας ενώ αντιπροσωπεία τους είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των αντίστοιχων υπουργείων.
Στη συνάντηση στο υπ. Εργασίας τέθηκε το ζήτημα των συμβασιούχων με προγράμματα του ΟΑΕΔ των οποίων οι συμβάσεις λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Η αντιπροσωπεία έθεσε το αίτημα για μονιμοποίηση αυτών των εργαζομένων και κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων απέσπασε την διαβεβαίωση ότι το υπουργείο θα προχωρήσει στην παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ χωρίς όμως να μπορεί να διευκρινίσει το χρονικό διάστημα της παράτασης.
Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπ. Υγείας όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου κ. Ι. Κωτσιόπουλο.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις εργασίας αλλά και των επικουρικών είναι αρνητικές.
Συγκεκριμένα:
  1. Ανέφεραν ότι το υπουργείο έχει δώσει κατεύθυνση στα νοσοκομεία να επιλέγουν ανάμεσα στις εργολαβίες και τις ατομικές συμβάσεις με βάση οικονομοτεχνική μελέτη που θα δείχνει ποιά από τις δύο επιλογές έχει το μικρότερο δημοσιονομικό κόστος.
  2. Ισχυρίστηκαν ότι οι συμβάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 24μηνο οπότε δεν μπορούν να παραταθούν πέραν αυτού καθώς η απόφαση για παράταση θα αντίκειται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα .
  3. Αμφισβήτησαν τα αποτελέσματα διαγωνισμών (που είχαν μπλοκαριστεί από τους εργολάβους με ασφαλιστικά μέτρα) για συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε νοσοκομεία ισχυριζόμενοι ότι αυτοί πραγματοποιήθηκαν σε παλαιότερο χρόνο. Μάλιστα δεν απάντησαν ούτε για την έκβαση διαγωνισμών για ΣΟΧ  που έχουν διενεργηθεί πρόσφατα και παρεμποδίζονται οι περαιτέρω διαδικασίες με ευθύνη των διοικήσεων των νοσοκομείων.
  4. Έδωσαν αόριστες απαντήσεις σχετικά με την κατάργηση του χρονικού ορίου (31-12-2019) που τίθεται από προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση για την δυνατότητα υπογραφής νέων ατομικών συμβάσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Η αντιπροσωπεία δήλωσε στον Γενικό Γραμματέα του υπ. Υγείας ότι αυτές οι απαντήσεις οδηγούν σε μαζικές απολύσεις συμβασιούχων με ατομικές συμβάσεις και στην επάνοδο των εργολάβων ακόμα και στα νοσοκομεία που έχουν φύγει.
Σχετικά με την ασυδοσία των εργολάβων που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταβάλλουν τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους και παραβιάζουν συστηματικά την εργατική νομοθεσία, δήλωσαν ουσιαστικά αδυναμία να πάρουν μέτρα παραπέμποντας το θέμα στο υπ. Εργασίας και στο ΣΕΠΕ.
Στην επισήμανση από την αντιπροσωπεία ότι υπάρχει κίνδυνος απολύσεων επικουρικών εργαζομένων μέσω των αποτελεσμάτων της 2Κ, ανέφεραν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι περισσότερο αφού αυτό θα προκύψει από τα αποτελέσματα της προκήρυξης. Ειδικότερα για τους επικουρικούς γιατρούς δήλωσαν ότι η παράταση των συμβάσεων θα οδηγήσει σε αδυναμία πληρωμής τους λόγω μη υπογραφής των ενταλμάτων από τις επιτρόπους φέροντας ως παράδειγμα τον απολυμένο πλέον Γιατρό στην Χαλκιδική.
Η αντιπροσωπεία δήλωσε στον Γενικό Γραμματέα ότι τα σωματεία και όλοι οι εργαζόμενοι  αγωνίζονται και διεκδικούν να μην υπάρξει καμιά απόλυση συμβασιούχου. Απαιτούν την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την κάλυψη όλων των κενών με μόνιμο προσωπικό.
Στο τέλος της συγκέντρωσης δόθηκε νέο ραντεβού στην Πανυγειονομική απεργία στις 23 Οκτώβρη και την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και την πορεία που θα ακολουθήσει.


Από: ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.