-->

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΕΔΗΝ ΟΕΝΓΕ - ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ.


Στην προχτεσινή συνάντηση με αντιπροσωπείες της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ που πραγματοποιήθηκε μετά την πανυγειονομική κινητοποίηση, ο Υπουργός Υγείας κ. Θ. Πλεύρης σε μια “κρίση ειλικρίνειας” ξεδίπλωσε όλες τις αντεργατικές και αντιλαϊκές επιλογές της Κυβέρνησης που στόχο έχουν να διευρύνουν την εμπορευματοποίηση της υγείας, να δρομολογήσουν νέες ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών και οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία. 
  •  ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΑΝΤΟΥ! 
  •  ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ 
  •  ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ  
  •  ΟΥΤΕ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΥΤΕ "ΑΟΡΙΣΤΟΥ" ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ  
  •  ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΕΑ!  

  • ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΑΝΤΟΥ!
    Συγκεκριμένα ο υπουργός έκανε σαφές ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να επανέλθουν οι εργολάβοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, φύλαξη και εστίαση τεχνικές κλπ) με την δρομολόγηση ή την ολοκλήρωση διαγωνισμών. Για το σκοπό αυτό και μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί θα δίνονται τρίμηνες παρατάσεις στους εργαζόμενους που σήμερα υπηρετούν στα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) γεγονός που θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία.
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ.
    Για τους συναδέλφους που έχουν τεθεί σε αναστολή, ανέφερε, ότι ο ίδιος θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση ότι ο εμβολιασμός για τον covid-19 θα πρέπει να αποτελεί τυπικό “προσόν” για τους εργαζόμενους στην υγεία. Αν αυτό γίνει δεκτό από την κυβέρνηση τότε αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να παραμείνουν στο σύστημα. Ανέφερε επίσης ότι στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό τότε αυτοί οι εργαζόμενοι θα παραμένουν σε αναστολή όσο συνεχίζεται η πανδημία. Στις επίμονες ερωτήσεις για το ποια επιστημονική επιτροπή έχει εισηγηθεί αυτά τα μέτρα για τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή, απέφυγε επιμελώς να απαντήσει.
    Στην περίπτωση των συναδέλφων σε αναστολή, βρίσκει εφαρμογή η πάγια επιδίωξη (συνταγματική - αντισυνταγματική κλπ, δε φαίνεται να τους προβληματίζει και πολύ) για κατάργηση της μονιμότητας και απολύσεις ΚΑΙ μονίμων υπαλλήλων με ό,τι πρόσχημα τους βολεύει κάθε φορά. Είναι προφανές ότι πλέον καμία επιστημονική αιτιολογία δεν μπορεί να υπάρξει - γι' αυτό και δεν απάντησε ο υπουργός - για την αναστολή των ανεμβολίαστων συναδέλφων. Αλώστε, ακόμα και χωρίς αυτούς στο σύστημα, η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στα ύψη και η ινχηλάτιση ...επιστημονική φαντασία. 
      ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ 
    Ανέφερε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει νομοθετήσει και θα έχει προχωρήσει στην είσοδο ιδιωτών ιατρών στα Νοσοκομεία, στην διεύρυνση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων και την προώθηση των ιδιωτικών, απογευματινών χειρουργείων, που σημαίνει παράκαμψη της λίστας χειρουργείου, ..αν ο ασφαλισμένος πληρώσει από την τσέπη του. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι θα ενεργοποιήσει παλιότερη ρύθμιση - η οποία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα εξ' αιτίας των αντιδράσεων του υγειονομικού κινήματος, και η οποία επιτρέπει σε "ορισμένους" γιατρούς του ΕΣΥ να λειτουργούν ιδιωτικό ιατρείο και να συνεργάζονται με ιδιωτικές κλινικές. 
    Είναι φανερό πως αν μπουν σε εφαρμογή αυτά τα σχέδια, το μόνο που (ίσως) απομείνει από το ΕΣΥ θα είναι...η ταμπέλα στην είσοδο των Νοσοκομείων. Θα γυρίσουμε δεκαετίες πίσω και ο λαός θα βρεθεί σε ακόμα χειρότερη κατάσταση από αυτή που βρίσκεται σήμερα, σχετικά με την υγειονομική του φροντίδα. Όλα ιδιωτικά, όλα επί πληρωμή πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ!
    ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ. ΟΥΤΕ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΥΤΕ "ΑΟΡΙΣΤΟΥ" ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ...  
    Ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης ότι προσλήψεις δεν πρόκειται να γίνουν για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, αντίθετα θα γίνουν ελάχιστες και για θέσεις που ήδη υπηρετεί επικουρικό προσωπικό! Για την προκήρυξη των 4900 θέσεων επανέλαβε το γνωστό “τροπάριο” που εδώ και δύο χρόνια λέει το υπουργείο και η κυβέρνηση ότι έχει γίνει η κατανομή ανά νοσοκομείο για τις 4000 και εκκρεμεί για τους 900 και η προκήρυξη θα σταλεί στο επόμενο διάστημα στο ΑΣΕΠ (αυτό το λένε από το φθινόπωρο). Απέρριψε ταυτόχρονα το αίτημα για μονιμοποίηση των συμβασιούχων μέσω της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου ε αναλαμβάνοντας το επιχείρημα που χρησιμοποιούσε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ περί αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας ρύθμισης.
    ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ - ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ 
    Δεν απάντησε στο αίτημα για την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά ενώ για τις περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα ανέφερε ότι στην φιλοσοφία του είναι να μην βρεθεί κανένας εργαζόμενος σε χειρότερη θέση και αυτό θα αναφέρει στην συζήτηση που θα κάνει με την σχετική επιτροπή του υπ. οικονομικών. Θυμίζουμε ότι δύο διαδοχικές κυβερνήσεις, για λόγους "δημοσιονομικούς" αρνούνται να εφαρμόσουν απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που επιβάλλει αυξήσεις στο μισθολόγιο των γιατρών. Για τον ίδιο λόγο αρνούνται να τους εντάξουν στα βαρέα, παρά και την πρόταση της "επιτροπής" (τη λεγόμενη επιτροπή Μπεχράκη). Αντί αυτού, βάζει στη φάκα το τυράκι με τα ιδιωτικά ιατρεία και χειρουργεία. Λέει δηλαδή : Δεν θα σας αυξήσουμε τους μισθούς αλλά αν θέλετε δουλέψτε παραπάνω και πάρτε τα από τους ασθενείς!  
    Εν τέλει στη συνάντηση αυτή, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε για μια ακόμα φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να πάρει νέα μέτρα που οδηγούν στην διεύρυνση της εμπορευματοποίησης της υγείας επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις τσέπες των πολιτών και να διευρύνει την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ. 
    Πρέπει ακόμα να σημειώσουμε  πως για  όλα τα θέματα που τέθηκαν, ήταν κάθετος και αδιάλλακτος  λέγοντας ότι αυτή είναι η πολιτική μας και θα την εφαρμόσουμε. 
    ...ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
     Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προχωρά τις αντεργατικές της πολιτικές και το υγειονομικό κίνημα πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική των αποσπασματικών και ανοργάνωτων κινητοποιήσεων και έστω και την ύστατη στιγμή να οργανώσει ένα μαζικό κίνημα αντίστασης που θα αποτρέψει τις επιλογές της κυβέρνησης στην υγεία, θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και θα διεκδικήσει θετικές λύσεις για τους εργαζόμενους.
    (Με στοιχεία από δημοσίευμα του ygeionomikoi.gr και δική μας πληροφόρηση)

    Δεν υπάρχουν σχόλια :

    Δημοσίευση σχολίου

    Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.