-->

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Περισσότερες οι πιθανότητες επαναλοίμωξης για όσους έχουν μολυνθεί από την «Όμικρον»


Στις πιθανότητες επαναλοίμωξης από την παραλλαγή Όμικρον αλλά και στην προστασία που προσφέρουν η 3η και η 4η δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής εξήγησε ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί απ’ τα στελέχη Α,Β, και Δ του νέου κορονοϊού έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μολυνθούν απ’ το στέλεχος Ο που τώρα είναι το κυρίαρχο στην κοινότητα, εντός τριμήνου απ’ την πρώτη λοίμωξη, καθώς εμφανίζουν προστασία 90%. Αντίστοιχα, ανέφερε πως οι πιθανότητες επαναλοίμωξης απ’ την Ο για όσους είχαν ήδη μολυνθεί με το συγκεκριμένο στέλεχος είναι περίπου 60%. Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε μάλιστα ότι η επαναλοίμωξη επιβεβαιώνεται τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη και ότι πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στην έννοια της επαναλοίμωξης και της υποτροπής ή της μακράς νόσησης.

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε και στις αναμνηστικές δόσεις εμβολίων, επικαλούμενη μελέτη του Ισραήλ για τη χορήγηση 4ης δόσης τέσσερις μήνες μετά την 3η δόση στους άνω των 60 ετών. Όπως είπε διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη απ’ την Όμικρον και τριπλασιάζει τις πιθανότητες να αποφύγει κανείς την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Τόνισε όμως ότι η τρίτη δόση φαίνεται ότι αποκαθιστά τα επίπεδα αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι κι άλλων παραλλαγών, καθώς και ότι παρέχει μακρά προστασία μέσω της κυτταρικής ανοσίας, παρά τη μείωση των αντισωμάτων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πάντως πως κύριος στόχος εμβολιασμών είναι η προστασία απ’ τη σοβαρή νόσο. Επίσης αναφέρθηκε σε δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απ’ τις 11 Ιανουαρίου, με την επίσημανση ότι ανάλογο μήνυμα εξέπεμψαν κι άλλοι φορείς όπως το ECDC, σύμφωνα με την οποία η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων με βάση τη σύνθεση του αρχικου στελέχους του ιού δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση του προβλήματος και απαιτείται η δημιουργία νέων εμβολίων.

Επομένως παραμένει ισχυρή η σύσταση για τρίτη δόση, αλλά η τέταρτη δόση επιφυλάσσεται για ειδικές περιπτώσες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, σημείωσε η Μ. Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε στους ασθενείς με καρκίνο, λέγοντας πως απ’ τα πρώτα δεδομένα που συλλέγονται σε πραγματικό χρόνο, καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στις κλινικές δοκιμές, προκύπτει πως εμφανίζουν τις ίδιες παρενέργειες με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Δηλαδή, όπως είπε, ήπιες αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, ή μυαλγίες, κόπωση και κεφαλαλγία. Αυτό, τόνισε, είναι «εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα», αφού όπως ανέφερε ένα ποσοστό  10% δεν προσήλθε για εμβολιασμό από φόβο.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις εγκύους και στη σημασία εμβολιασμού τους. Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι μελέτη για τον εμβολιασμό εγκύων έδειξε ότι αντισώματα στο αίμα των νεογνών σε εμβολιασμένες μητέρες και συγκεκριμένα στην ηλικία 2 εως 6 μηνών, έφτασαν σε ποσοστό 58% ενώ σε ομάδα γυναικών που είχαν φυσική ανοσία, είχαν δηλαδή νοσήσει αλλά δεν είχαν εμβολιαστεί, τα αντισώματα στα παιδιά ήταν μόλις στο 8%.

♦ Στο μεταξύ, κληθείς να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έως την Τετάρτη θα γίνουν ανακοινώσεις για το πιστοποιητικό δεύτερης νόσησης.

Για την έλευση παρτίδων του εμβολίου Novavax, σημείωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται 168.000 δόσεις και διευκρίνισε πως δεν ισχύει η αρχική ημερομηνία έλευσης που είχε ανακοινωθεί (21 Φεβρουαρίου).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.