-->

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

AΔΕΔΥ: Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα


Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ανακοίνωσή της "καλεί όλους τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση - διαδήλωση που θα γίνει την Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2013, στις 6:00 μ.μ., στο Σχολικό Συγκρότημα «Τεμπονέρα» στην Πάτρα.
Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του σήμερα:

    Δημόσια δωρεάν Παιδεία
    Κανένα παιδί έξω από το σχολείο
    Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους
    Όχι στις διαθεσιμότητες

Ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ.".

Είκοσι τρία χρόνια κλείνουν σήμερα από τη δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα,
στις 8 Γενάρη του 1991. Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν καθηγητής αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων, μέλος του Αντιιμπεριαλιστικού Εργατικού Μετώπου, ο πρώτος νεκρός των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-1991 ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιανόπουλου.

Δολοφονήθηκε από τον Ιωάννη Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβουλο της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Ο Καλαμπόκας ηγούταν των ομάδων «Κένταυροι» και «Rangers» της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες, εμφανιζόμενες ως «ομάδες αγανακτισμένων πολιτών», επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν τα σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη.

Ο Καλαμπόκας επικεφαλής των ομάδων αυτών μαζί με τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματικα, Γραμματικόπουλο, με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να «ανακαταλάβουν» το Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, την κινητοποίηση των μαθητών του οποίου υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς, ιδιαίτερα αγαπητός, σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες και καταθέσεις, στους μαθητές του.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα ξεσήκωσε τεράστιο κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε.

Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο έχοντας ως συνηγόρους υπεράσπισής του τρία κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλους προερχόμενους πολιτικά από το χώρο του κόμματος της Ν.Δ. Επρόκειτο για τους Απόστολο Ανδρεουλάκο, Κώστα Κωνσταντινίδη και Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο.

Καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες. Ωστόσο αποφυλακίστηκε μόλις 7 χρόνια μετά την φυλάκισή του.


Οι ΟΛΜΕ και ΔΟΕ καλούν αύριο 9 Γενάρη σε συγκέντρωση μνήμης στο σχολικό συγκρότημα «Τεμπονέρα» στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας.

Πηγή: Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.