-->

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ οδηγεί σε απολύσεις εργαζομένων (Ανακοίνωση ΠΟΕΔΗΝ)


.......ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι στα Νοσοκομεία «Δημόσιες θα μείνουν μόνο οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την πρόληψη και παροχή υπηρεσιών υγείας».


Σε περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις βοηθητικών, διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών των νοσοκομείων του ΕΣΥ είναι έτοιμο να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση της σήμερα Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) μετά και τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.


Συγκεκριμένα η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωση της αναφέρει:
« Την δόξα του Άδωνι Γεωργιάδη στην πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων στην Υγεία, που έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών το οποίο οδηγεί σε διαθεσιμότητες και απολύσεις υγειονομικούς, επιχειρεί να κλέψει ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μπέζας, με δηλώσεις του στην Πρέβεζα.
Μετά την επίσκεψη στο Νοσοκομείο της πόλης, όπου εργαζόμενοι του επιφύλαξαν «θερμή υποδοχή», εξήγγειλε την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση όλων των Βοηθητικών και Διοικητικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν το Υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας και εστίασης, ανέφερε ότι ήδη αυτό συμβαίνει και μάλιστα τόνισε ότι αποτελεί πρακτική σε όλη την Ευρώπη. Δήλωσε ότι η επιλογή είναι απολύτως φυσιολογική γιατί προσφέρει ευελιξία και βοηθάει τα Νοσοκομεία να προσανατολιστούν στον κύριο ρόλο τους που είναι η παροχή υπηρεσιών υγείας.

Επιπρόσθετα σε άλλη ερώτηση αν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση των Τμημάτων Πληροφορικής και άλλων τμημάτων των Νοσοκομείων ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι στα Νοσοκομεία «Δημόσιες θα μείνουν μόνο οι υπηρεσίες που σχετίζονται με την πρόληψη και παροχή υπηρεσιών υγείας».

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Μπέζα επιβεβαιώνει πλήρως τις εκτιμήσεις μας ότι η κυβέρνηση των Μνημονίων έχει αποφασίσει να παραχωρήσει σε ιδιώτες όχι μόνο τις υπηρεσίες που ήδη σήμερα έχουν περάσει ολόκληρες η μερικώς σε ιδιωτικά χέρια (π.χ. καθαριότητα, φύλαξη), αλλά το σύνολο των βοηθητικών, διοικητικών, τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Αν περάσει αυτή η βάρβαρη επιλογή της συγκυβέρνησης χιλιάδες εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία θα βρεθούν στον «αέρα» και θα τεθούν σε διαθεσιμότητες, απολύσεις.

Είναι προφανές ότι λόγω των κινητοποιήσεων αλλά και των διπλών εκλογών μπορεί να υπάρχει προς το παρόν «φρένο» στη κυβέρνηση, θα επανέλθει όμως αμέσως μετά με μεγαλύτερη ένταση.

Γι αυτό πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί Πανυγιεινομικό Κίνημα μαζί με όλους τους πολίτες που πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές τόσο στην υγεία, την εργασία όσο και στην ίδια τη ζωή τους. Να βάλουμε τέλος σε αυτές τις επιλογές μπλοκάροντας μια και καλή τις ιδιωτικοποιήσεις στα Νοσοκομεία, τις επερχόμενες απολύσεις και την πλήρη διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.»

Από Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σημ. Καλές οι διαπιστώσεις της ΠΟΕΔΗΝ, τους κινδύνους και την τραγική κατάσταση άλλωστε την έχουμε από καιρό επισημάνει. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει στάση και η ηγεσία της ομοσπονδίας και θα αποδείξει επιτέλους στην πράξη ότι οι ανακοινώσεις δεν είναι για κατανάλωση. Ότι πράγματι θα κινηθεί όπως αρμόζει σε συνδικαλιστική οργάνωση που σέβεται τους εργαζόμενους που εκπροσωπεί και θα προχωρήσει επιτέλους στη συγκρότηση του Πανυγειονομικού κινήματος, την ανάγκη του οποίου επικαλείται στην ακροτελεύτια πρόταση της παραπάνω ανακοίνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου