-->

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο Άδωνις «παίζει» με αιμοκαθάρσεις, εμβόλια και προϊόντα αίματος

21/01/2014

Ο Άδωνις «παίζει» με αιμοκαθάρσεις, εμβόλια και προϊόντα αίματος  Εμβόλια, φάρμακα για αιμοκαθάρσεις, προϊόντα αίματος: πρόκειται για ευαίσθητα σκευάσματα που σώζουν ζωές. Όμως, οι αποφάσεις του υπουργού Υγείας, κ. Α. Γεωργιάδη, μπορεί να τα στερήσουν από ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη για να διατηρηθούν στη ζωή, στην περίπτωση των αιμοκαθάρσεων και των προϊόντων αίματος, όπως και να καταφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στην πρόληψη, στην περίπτωση των εμβολίων.

Η απόφαση του υπουργού Υγείας για το νέο πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις για νεφροπαθείς και όλους όσοι έχουν ανάγκη εμβολιασμού, και ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στην υγεία των Ελλήνων πολιτών.(........)θρίλερ θα εκτυλιχθεί με τραγικούς πρωταγωνιστές νεφροπαθείς, παιδιά, ευπαθείς ομάδες και χρονίως πάσχοντες, πολυμεταγγιζόμενους και γενικά ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις.Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του κ. Γεωργιάδη, «η ανώτατη τιμή παραγωγού ή εισαγωγέα (ex−factory) όλων των βιολογικών προϊόντων (προϊόντων αίματος, βιοτεχνολογικών προϊόντων, εμβολίων, βιοομοειδών και λοιπών βιολογικών προϊόντων) ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προκύπτουσες τιμές δύναται να είναι ίσες ή μικρότερες από τις ισχύουσες».

Αυτό σημαίνει ότι το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, θα διαμορφώνει τιμές κάτω του κόστους παραγωγής των ευαίσθητων αυτών σκευασμάτων, που παράγονται ή εισάγονται από τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα θα είναι οι ελληνικές εταιρείες να σταματήσουν να εισάγουν τα αντίστοιχα φάρμακα, τα οποία θα εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά. Στην περίπτωση των νεφροπαθών για παράδειγμα, ο κ. Γεωργιάδης δια των πολιτικών του αποφάσεων πιθανότατα θα στερήσει φάρμακα απαραίτητα για τις αιμοκαθάρσεις, καταδικάζοντάς τους έτσι σε αργό και βασανιστικό θάνατο.

Ήδη οι νεφροπαθείς καταφέρνουν να πραγματοποιούν τις αιμοκαθάρσεις τους εν μέσω απάνθρωπων συνθηκών, που οι περικοπές στη δημόσια υγεία έχουν δημιουργήσει. Οι καθυστερήσεις στη λήψη των ειδικών επιδομάτων για τις μετακινήσεις τους είναι τεράστιες, ενώ συχνά νοσοκομεία της περιφέρειας ξεμένουν από φίλτρα ή φάρμακα αιμοκάθαρσης λόγω άδειων ταμείων και χρεών προς τους προμηθευτές.

Άλλο μεγάλο και κρίσιμο κεφάλαιο είναι ο εμβολιασμός όλων όσοι χρήζουν τέτοιας ανάγκης. Ειδικά η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από δραματικές ελλείψεις σε δωρεάν εμβόλια, κυρίως στην περιφέρεια, αναγκάζοντας οικογένειες είτε να πληρώσουν από την τσέπη τους είτε να αφήσουν τα παιδιά τους ανεμβολίαστα, στις πάμπολλες περιπτώσεις άνεργων και ανασφάλιστων γονέων.

Όλα αυτά είναι συνέπειες της μη βιώσιμης μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, σε μια αποστροφή του λόγου του σε συνέλευση φαρμακοποιών πριν από μερικές ημέρες, είπε «για την ακρίβεια η φαρμακευτική δαπάνη για εφέτος ανέρχεται σε 1,919 δισ. ευρώ» και όχι 2 δισεκατομμύρια, καθώς από τα 2 δισ. αφαιρεί τη δαπάνη των εμβολίων. Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση, αφού οι ανάγκες του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού δεν γίνεται να εντάσσονται, ούτε να εξαρτώνται, από το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης.

Αυτή την άνευ προηγουμένου μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πάει να εξυπηρετήσει τώρα ο κ. Γεωργιάδης, αδιαφορώντας αν έτσι στήνονται στο απόσπασμα ζωές ευαίσθητων ασθενών. Ο κ. Σαμαράς μπροστά στον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ακόμα και να πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας των χτυπημάτων που δέχονται νεφροπαθείς, ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα και οι χρήζοντες εμβολιασμού, τι περιμένει για να «μαζέψει» τον υπουργό του;

(Σχόλιό μας: Είναι τόσο απλό. Δεν θέλει να τον μαζέψει, αφού υλοποιεί την συμφωνημένη πολιτική...μυαλό θέλει; Άλλωστε αυτός δεν τον διόρισε;)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου