-->

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΗΝ ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΤΟΥ "Α.ΦΛΕΜΙΓΚ" - ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΤΩΝ ΠΛΥΝΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ -

   Εδώ και πολύ καιρό, ήδη από τον περσινό Σεπτέμβρη, είχαμε όλοι επισημάνει πως τα σενάρια που ήθελαν την αναβάθμιση της Πτέρυγας Μπόμπολα με την δήθεν δημιουργία κέντρου αποκατάστασης ήταν στην πραγματικότητα αέρας κοπανιστός.
   Σαστισμένοι και σε αμηχανία, καθώς δεν κατάφεραν να κλείσουν το νοσοκομείο, χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της κατάρρευσης από μέσα για ολόκληρη την πτέρυγα, όπως έκαναν και στο "υπόλοιπο" Φλέμιγκ.


   Είχαν απομείνει να λειτουργούν σ' ολόκληρο το κτίριο τα πλυντήρια - σιδερωτήρια που ως χτες προμήθευαν ιματισμό σ' όλο το νοσοκομείο και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία της πάλαι ποτέ οφθαλμολογικής κλινικής (η οποία πραγματοποιούσε περίπου 1000 επεμβάσεις κάθε χρόνο - άλλες τόσες η Ουρολογική.)
   Αφού λοιπόν αποψίλωσαν μια ολόκληρη πτέρυγα νοσοκομείου, που αποτελούμενη από δύο τριώροφα κτίρια, διώροφη αποθήκη, εργαστήρια κλπ, στέγαζε τρία κλινικά τμήματα, ακτινολογικό, παθολογοανατομικό κλπ εργαστήρια, σύγχρονα πλυντήρια - σιδερωτήρια, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αποθήκες υλικού και αρχείο για όλο το Α.Φλέμιγκ, έρχονται τώρα , σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο, και ανακοινώνουν ανοιχτά την πρόθεσή τους να βάλουν λουκέτο.
   Επιπλέον μεθόδευση αποτέλεσε η έλλειψη προσωπικού. Αρχικά του νοσηλευτικού με τις διαθεσιμότητες, στη συνέχεια με την πρόσφατη αναγκαστική κινητικότητα των οδηγών - φυλάκων κλπ. Τελευταία με πρόσχημα την επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος καθαριότητας απέλυσαν, ως μη απαραίτητους, δέκα εργαζόμενους του συνεργείου που στην πραγματικότητα τους περισσότερους χρησιμοποιούσαν σε άλλες δουλειές. Για παράδειγμα, δύο απ' αυτούς δούλευαν στα πλυντήρια, καθώς μετά από συνταξιοδοτήσεις κλπ αποχωρήσεις είχαν μείνει μόνο δύο συνάδελφοι και δεν προλάβαιναν να βγάλουν την δουλειά για όλο το νοσοκομείο. Με την έλλειψη προσλήψεων προσωπικού γι' αυτές τις πραγματικά μόνιμες ανάγκες και την απομάκρυνση των "δανεισμένων" του συνεργείου πρακτικά οδήγησαν τα πλυντήρια σε κλείσιμο. Με  αφορμή μάλιστα τη σημερινή  (5/5/14) βλάβη στο ηλεκτρικό σύστημα που δεν αποκαταστάθηκε, οι συνάδελφοί μας πήγαν στο Σισμανόγλειο για να πλύνουν εκεί τον ιματισμό του νοσοκομείου.  Είναι προφανές πως ο σχεδιασμός τους είναι να βάλουν λουκέτο και στα πλυντήρια.
   Από την παλαιότερη αλλά και την πρόσφατη εμπειρία, είναι νομίζουμε ξεκάθαρο το μέλλον που επιφυλάσσουν για ολόκληρα νοσοκομεία αλλά και για τις υπστηρικτικές υπηρεσίες όσων απομείνουν.  Αδιαφορούν για την σπατάλη υλικών, την αχρήστευση μηχανημάτων και δομών, τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, αδιαφορούν ακόμα και για το κόστος, αφού σ΄ όλες σχεδόν τις περιπτώσεις το κόστος των εργολάβων, άμεσα ή έμμεσα, είναι μεγαλύτερο από το μόνιμο προσωπικό που υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν διστάζουν σε τίποτα, δεν έχουν κανένα φραγμό, πολιτικό ή ηθικό,  προκειμένου να υλοποιήσουν την πολιτική που ήδη έχουν συμφωνήσει με Τρόικα-ΔΝΤ-ΕΕ για...το καλό μας!
  Είναι δυστυχώς ασφαλής η πρόβλεψή μας, καθώς σιγά-σιγά το ομολογούν και οι ίδιες οι διοικήσεις, για την επικείμενη απόπειρα κλεισίματος των μαγειρείων, την πρόσληψη και άλλων εργολάβων (πλύσης, φύλαξης κλπ) μέχρι να φτάσουν στο πλήρες ξεπούλημα.
  Αυτή την πολιτική την πληρώνουμε πολλαπλά όλοι. Μειώνεται - μέχρι να εξαφανιστεί τελείως - το προσωπικό με κάποια, έστω, δικαιώματα και σταθερό μισθό και αντικαθίσταται εν μέρει με νοικιασμένους εργαζόμενους, χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα και καλά - καλά χωρίς μισθό.
   Από την άλλη ο λαός οδηγείται στην εξαθλίωση, αφού δεν θα του παρέχεται πλέον καμία κοινωνική υπηρεσία δωρεάν, συμπεριλαμβανομένης της περίθαλψης. Θέλουν δια της βίας να ακυρώσουν την αντίληψη ότι τα βασικά δικαιώματα της Υγείας - Παιδείας - Ασφάλισης είναι κοινωνικά αγαθά και πρέπει να παρέχονται ισότιμα και δωρεάν. Να παρθούν δηλαδή πίσω όσες κατακτήσεις οι εργαζόμενοι κέρδισαν με σκληρούς αγώνες και αίμα τις προηγούμενες δεκαετίες και ταυτόχρονα να ξεριζώσουν κάθε προσπάθεια για επανακατάκτησή τους. Να αφαιρέσουν κάθε δυνατότητα συνδικαλιστικής διεκδίκησης καλύτερης ζωής. Ενδεικτικό παράδειγμα η απόπειρα εφαρμογής του συστήματος ανθρωποφαγικής αξιολόγησης που επιχειρεί να σπείρει τη ρουφιανιά και τη διχόνοια αλλά και να δημιουργήσει και έναν ολιγάριθμο  σκληρό πυρήνα στελεχών χωρίς κανένα φραγμό που θα αποτελεί το μακρύ και αδίστακτο χέρι της εξουσίας.
   Στην ιστορία όμως της ανθρώπινης εξέλιξης δεν υπάρχει τετελεσμένο. Είναι σίγουρο πως η αντιπαλότητα είναι συνεχής και πως όλα κρίνονται στη βάση του συσχετισμού των δυνάμεων. Εμείς οι εργαζόμενοι έχουμε το συσχετισμό υπέρ μας. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμή μας και να ξεσηκωθούμε. Μπορούμε να νικήσουμε μόνο με τη μαζική μας αντίδραση.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΉΣΟΥΜΕ!    
 

  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.