Πολύς κόσμος, (πάνω από 1.500) κάτοικοι, εργαζόμενοι και χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας απαίτησαν να μην κλείσουν τα ψυχιατρεία, στη μεγάλη συναυλία που οργάνωσε χτες Δευτέρα 6 Οκτώβρη, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στην είσοδο του ψυχιατρείου ( Συνειδητή η επιλογή των εργαζομένων να μην χρησιμοποιήσουν χώρο εντός του νοσοκομείου, θέλοντας να απευθυνθούν και να αναδείξουν το πρόβλημα στην κοινωνία)
Στη συναυλία, που παρευρέθηκαν πλήθος από συλλογικότητες, Σωματεία εργαζομένων (ιδιαίτερα από Νοσοκομεία - ανάμεσά τους και το δικό μας), προσωπικότητες και βουλευτές - προφανώς όχι κυβερνητικοί - αλλά και ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου και παλιός μας συνάδελφος μας Μ. Σελέκος δεν έγιναν άλλοι χαιρετισμοί παρά μόνο από τον πρόεδρο του Συλλόγου των εργαζομένων Ν. Παναγούλη. Συμμετείχαν και τραγούδησαν και έπαιξαν οι καλλιτέχνες: Αλκαίου Λένα, Ανδρεάτος Γεράσιμος, Ανεστόπουλος Θάνος («Διάφανα Κρίνα»), Δήμας Βασίλης, Θαλασσινός Παντελής, Λέκκας Βασίλης, Παρίσης Κώστας («Υπόγεια Ρεύματα»), Σαρρής Γιώργος, Στίγκα Θεοδοσία, Χατζηευσταθίου Σταμάτης, ενορχήστρωση από τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη. Συγκροτήματα: «ΑΜΥΜΩΝΗ» - τα κορίτσια της Αμυμώνης με τη Μουσικοθεραπεύτρια, Ευαγγέλλου Πελίνα - «Ρεμπετοκαφενές» (Αιγάλεω), «Υπεραστικοί», Μουσικό συγκρότημα 18 ΑΝΩ και Μουσικό συγκρότημα Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων - Κηδεμόνων - Φίλων ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες. Ποιήματα απήγγειλαν οι ηθοποιοί Καραγιώργης Νίκος και Παπαδημητρίου Μάνια. Πιάνο έπαιξε ο Γραικούσης Άρης. (Κάποιοι απ' αυτούς τους καλλιτέχνες είχαν δώσει το παρόν και στη δική μας συναυλία - Μπράβο παιδια!)
Το κλείσιμο των ψυχιατρείων -έχουν μείνει 4 απ' τα 9- προωθεί η συγκυβέρνηση στα πλαίσια της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λεγόμενη «ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Μάλιστα ο Διοικητής του ΨΝΑ με ανακοίνωσή του θυμίζει στους υποστηρικτές της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» ότι κάποτε «έκαναν συναυλίες αλληλεγγύης και πορείες διαμαρτυρίας για να κλείσουν τα ψυχιατρεία της χώρας». Υποστηρίζει ότι ούτε ένας «από τους 4.500 χρόνιους ασθενείς που υπήρχαν στα ψυχιατρεία, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 240», δεν «ζει σε παγκάκι ή κάτω από γέφυρα». Και τονίζει ότι «μόλις ολοκληρωθούν τα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία και οι κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας, τα ψυχιατρεία θα αποτελούν παρελθόν» παραβλέποντας τους διαδρόμους των ψυχιατρικών κλινικών -όπως του Ευαγγελισμού- που έχουν μετατραπεί σε «μικρά άσυλα» για τους ψυχικά πάσχοντες. Να πούμε πάντως, για όποιον δεν καταλαβαίνει, το να καταργηθούν τα άσυλα δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείσουν τα νοσοκομεία, τα οποία, όπως και τα άλλα "ειδικά" νοσοκομεία μπορούν μια χαρά με την οργάνωση και την εμπειρία των εργαζομένων να παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σ' όσους έχουν ανάγκη. Άλλωστε αυτό κάνουν και τώρα σε πολύ μεγάλο ποσοστό είτε, ας' πούμε, με τη Μονάδα απεξάρτησης είτε με άλλες ανοιχτές δομές που έχουν και μπορούν να αναπτύξουν. Όσο για τα ψυχιατρικά τμήματα στα γενικά νοσοκομεία ...είναι πρόσφατο το περιστατικό στο Σισμανόγλειο. Και δεν το λέμε για κανένα άλλο λόγο παρά μόνο και μόνο γιατί τα γενικά νοσοκομεία, έτσι διαλυμένα που είναι, δεν μπορούν να αντέξουν τέτοιο βάρος. Τόσο από υποδομές, προσωπικό, χώρους κλπ.Πόσο μάλλον που θέλουν να κλείσουν κι' άλλα νοσοκομεία.
Αλήθεια πιστεύει κανείς ότι τα "παγκάκια" για τους ψυχικά άρρωστους ανθρώπους είναι πολύ μακριά; Ιδίως γι' αυτούς που δεν έχουν λεφτά ή καμιά συνταξούλα να τους την φάει κάποια ΜΚΟ, όπως γίνεται ήδη;. Ή μήπως δεν τα ξέρει αυτά ο Διοικητής του Ψ.Ν.Α.; Διότι το ζήτημα δεν είναι ότι δεν χρειάζονται δομές για την Ψυχική Υγεία, το ζήτημα είναι αν θα είναι δωρεάν ή θα αποσυρθεί το κράτος από την υποχρέωση και όποιος πληρώνει από την τσέπη του καλώς, οι άλλοι...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.