-->

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Πρόταση “βόμβα” του ΚΕΣΥΠΕ για τους Νοσοκομειακούς Οργανισμούς!


Σημ. Έχουμε ήδη επισημάνει από αυτό το χώρο, πως τα νέα οργανογράμματα που ετοιμάζονται δεν είναι τόσο "αθώα", αλλά κρύβουν καταργήσεις οργανικών θέσεων και ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, όπως οι Διοικητικές, οι τεχνικές, τα εργαστήρια κλπ αφού θα προκύψουν υπεράριθμοι υπάλληλοι σε όλες αυτές τις υπηρεσίες! (...Όχι ως ανέκδοτο, αλλά στην πραγματικότητα). Εκτιμούμε πως, εκτός από το ξεπούλημα, από όλη αυτή τη διαδικασία θα προκύψουν δύο ακόμα άσχημες συνέπειες: Η πρώτη είναι η συγχώνευση - κατάργηση δομών, υπηρεσιών και Νοσοκομείων προκειμένου στοιχειωδώς να λειτουργήσουν με το προσωπικό που θα απομείνει. (Εδώ, μάλλον επιχειρούν να εντάξουν και το Α. Φλέμιγκ, αν κρίνουμε και από τον προσανατολισμό της διοίκησης). Η δεύτερη συνέπεια θα είναι να ενεργοποιηθεί, είτε επιλεκτικά ως "μπαμπούλας" των εκάστοτε κυβερνήσεων είτε άμεσα και χωρίς περιστροφές η διαδικασία της κινητικότητας που πρόσφατα έγινε νόμος, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη ζωή μας. Σ' αυτό το πλαίσιο αξίζει ιδιαίτερη αναφορά στην περίφημη αξιολόγηση, για την οποία ολοκληρώνεται γύρω της το πλαίσιο προκειμένου να παίξει το ρόλο της για το σύστημα. Ας θυμίσουμε τις δήθεν αθώες απορίες που ακούγαμε από "Φιλελεύθερους" και "προοδευτικούς": "Μα τι; είναι κακή η αξιολόγηση; Να μην εξελίσσονται οι ικανοί; Λέγαμε τότε πως το θέμα δεν ήταν αυτό. Το θέμα ήταν και είναι να εκβιάζονται ΟΛΟΙ. Καρφί δεν τους καίγεται για τους καλούς και τους κακούς. Ξέρουν και έχουν τους μηχανισμούς να επιβλέψουν τις υπηρεσίες όταν θέλουν. Αλλά τι να επιβλέψουν χωρίς υπαλλήλους; Μόνο τη θέση τους μπορούν να εξασφαλίζουν ορισμένοι και να φροντίζουν να λειτουργεί ο μηχανισμός εκφοβισμού και τσακίσματος της αντίστασης των εργαζομένων.


Παρακάτω ένα ακόμα άρθρο σχετικό με τα οργανογράμματα και την πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ στο Υπουργείο, που κατεβάζει ακόμα περισσότερο τα όρια εργαζομένων ανά κρεββάτι νοσηλείας, απ' όπου θα προκύψουν όλα όσα αναφέραμε παραπάνω.
ΤΙ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ, ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙ΅ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ, ΜΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!

ΜΕΙΩΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ, ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΚΕΣΥΠΕ

Το άρθρο είναι της Ι. Αλειφεροπούλου.

Τη μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων στη σύνταξη των νέων οργανογραμμάτων καθώς και του αριθμού των θέσεων σε μια σειρά άλλες υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, εισηγείται στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ανατρέποντας ακόμη και τις αναλογίες που προβλέπονταν στο ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων του 1986, που είχε χαρακτηριστεί ανεπαρκές.
Σύμφωνα με έγγραφο του περασμένου Σεπτεμβρίου που διέρρευσε μεταχρονολογημένα στη δημοσιότητα (επισυνάπτεται), το ΚΕΣΥΠΕ προτείνει οι συντελεστές υπολογισμού των οργανικών θέσεων του δυναμικού κάθε υπηρεσίας να καθορίζοντας ως εξής:
  • 0,5-0,6 επί τον οργανικών κλινών κάθε νοσοκομείου για την ιατρική,
  • 1,35-1,40 για τη Νοσηλευτική,
  • 0,25-0,30 για την υπηρεσία επιστημόνων-τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας, και
  • 0,25-0,30 για τις διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες,
Εφόσον η εισήγηση υιοθετηθεί, οι τελευταίες θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση – παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση της Αριστοτέλους να τις επαναφέρει στο Δημόσιο -, αφού η μείωσή τους θα ξεπεράσει το 70%!  Παράλληλα, δεν αποκλείεται να προκύψουν προβλήματα περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας στον εργαστηριακό τομέα κάποιων νοσοκομείων, όπου προσωπικό θα κριθεί υπεράριθμο, αφού για πρώτη φορά οι θέσεις των επιστημόνων-τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας προσδιορίζονται με ξεχωριστό συντελεστή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία του “Λαϊκού”, όπου σήμερα υπηρετούν 158 εργαζόμενοι, οι υπεράριθμοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 13 ενώ δεν θα είναι λιγότεροι από 2. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τη διοικητική-οικονομική-τεχνική υπηρεσία, οι οργανικές θέσεις από 219 ενδέχεται να συρρικνωθούν στις 174. Στην ίδια υπηρεσία, υπάγονται και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (εστίαση, καθαριότητα, εργάτες, πλυντήρια, προσωπικό ασφαλείας, τεχνικοί κ.τ.λ.) οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί δραστικά, αφού με τον τελευταίο οργανισμό καταργήθηκαν δεκάδες οργανικές θέσεις και οι υπηρεσίες παραχωρήθηκαν στους ιδιώτες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ανδρέα Μακρή, Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στο “Λαϊκό” και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔΗΝ, το χειρότερο σενάριο εφόσον ισχύσει η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ προβλέπει την κατάργηση 135 οργανικών θέσεων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, σε σύνολο 580 οργανικών κλινών.
Θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ αυξάνει τις θέσεις του ιατρικού προσωπικού στους Νοσοκομειακούς Οργανισμούς, ενώ διατηρεί στα ίδια επίπεδα περίπου τις θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας.
Τέλος, με την ίδια εισήγηση το ΚΕΣΥΠΕ προτείνει μια σειρά επιπλέον αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών καθώς και στην οργάνωση των τμημάτων.


1 σχόλιο :

  1. Υπάρχει κάπου ολόκληρο το κείμενο των πρακτικών της συγκεκριμένης απόφασης του ΚΕΣΥΠΕ; κυκλοφορεί ένα αρχείο pdf στο διαδίκτυο, αλλά είναι αρκετά αποσπασματικό και στο παρακάτω Link του σωματείου εργαζομένων δεν το βρήκα. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.