-->

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Τι σχέση έχει το παιδί, άθλιοι;

Αναδημοσιεύουμε από τον "Ημεροδρόμο" το παρακάτω σχόλιο για την κράτηση του 6χρονου παιδιού της Ρούπα. Και συμφωνούμε με το πνεύμα του. Το παιδί, κάθε παιδί, πρέπει να προστατεύεται και όχι  να χρησιμοποιείται από την πολιτεία ως μέσο εκβιασμού των γονιών του. Πέρα όμως απ' αυτό τα Νοσοκομεία είναι για να προσφέρουν περίθαλψη και ανακούφιση σε ασθενείς και όχι κρατητήρια αθώων παιδιών. Να θυμίσουμε πως η κράτηση του 6χρονου γίνεται σε πτέρυγα με βαρειά παιδοψυχιατρικά περιστατικά του <<Αγία Σοφία>> και βεβαίως η συμπεριφορά αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά: (Όπως τονίζει και η συνδ/κή παράταξη "Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή" σε ανακοίνωσή της) 
(...) 1. Το παιδί τι ακριβώς ψυχική ασθένεια παρουσιάζει για την οποία επιβάλλεται η αναγκαστική νοσηλεία του σε κλειστή πτέρυγα βαρέως πασχόντων, σε συνθήκες φρούρησης και απομόνωσης από το συγγενικό του περιβάλλον ?
2. Ποιος γιατρός έθεσε την διάγνωση αυτής της όποιας ασθένειας και συνέστησε την νοσηλεία του ?
3. Ποιοί είναι οι θεράποντες γιατροί που έχουν εκτιμήσει πως η φύση αυτής της πάθησης είναι τέτοια ώστε επιβάλλει την παρουσία στον θάλαμο νοσηλείας στελεχών της αστυνομίας και της εισαγγελίας, αλλά καθιστά απαγορευτική την παρουσία εκεί συγγενικών προσώπων ? Υπάρχει σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν, και αν ναι ποιοί το υπογράφουν ?
4. Οι δημόσιες ανακοινώσεις εκ μέρους του υπουργείου δικαιοσύνης και της εισαγγελίας αναφέρουν «προσωρινή ανάθεση επιμέλειας στην κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου». Τι σχέση έχει αυτό με την αναγκαστική νοσηλεία σε κλειστή παιδοψυχιατρική πτέρυγα υπό ένοπλη φρούρηση σε συνθήκες απομόνωσης και επισκεπτηρίου αρχικά απαγορευμένου και κατόπιν περιορισμένου για συγγενικά του πρόσωπα ?
5. Η διεθνής επιστημονική Παιδιατρική κοινότητα έχει κατ επανάληψη τονίσει τις σοβαρότατες μακροπρόθεσμες ψυχολογικές επιπτώσεις που έχει σε μικρά παιδιά η διαδικασία νοσηλείας τους σε νοσοκομείο και γι αυτό ως γνωστό αυτή αποφεύγεται αν δεν συντρέχει σοβαρός ιατρικός λόγος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ποιός είναι ο σοβαρός ιατρικός λόγος που επιβάλλει την νοσηλεία σε κλειστή ψυχιατρική πτέρυγα και μάλιστα σε συνθήκες απομόνωσης και φρούρησης ?(...)
Ακολουθεί το σχόλιο του "Ημεροδρόμου"

Η Πόλα Ρούπα συνελήφθη και το παιδί της δεν έχει δοθεί στους οικείους που έχει επιλέξει. Έχουν γίνει και τα τυπικά, δηλαδή το σχετικό αίτημα στην Εισαγγελία Ανηλίκων να δοθεί ο εξάχρονος γιος της Πόλας Ρούπα και του Νίκου Μαζιώτη στη μητέρα και στην αδερφή της 48χρονης. Στο αίτημα επισημαίνεται ο κίνδυνος που υπάρχει για την ψυχική υγεία του παιδιού από μια ενδεχόμενη παρατεταμένη παραμονή του σε ίδρυμα ή σε νοσοκομείο.
Αυτά είναι τα τυπικά. Η ουσία είναι πως οποιαδήποτε γραφειοκρατική δικαιολογία δεν μπορεί επιτρέπει να κρατείται ένα παιδί, να απαγορεύεται να βρεθεί με τους οικείους που επιλέγει η μητέρα του. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού. Υπάρχουν ευθύνες που δεν έχουν κινηθεί οι αυτονόητες ανθρώπινες διαδικασίες, να εξεταστεί ό,τι χρειάζεται για το καλύτερο για το παιδί.  Το παιδί δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με την όποια δράση των γονιών του, να είναι μέσο πίεσης, να τιμωρείται. Είναι ένα παιδί έξι χρονών. Η καθυστέρηση ακόμα και του ελάχιστου χρόνου, στις όποιες προβλέψεις, είναι σε βάρος του παιδιού. Και το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Τι σχέση έχει το παιδί, άθλιοι; 
Είναι για εμάς δεδομένη η τεράστια απόσταση από την πρακτική και τη δράση που έχει επιλέξει η Πόλα Ρούπα. Είναι δεδομένη η άποψη που έχουμε για το τι σημαίνει μαζικό κίνημα και πολιτική δράση. Άλλο τόσο είναι δεδομένο πως έχει το δικαίωμα να επιλέξει ως μάνα πού επιθυμεί να βρίσκεται το παιδί της. Άλλο τόσο είναι δεδομένο πως πρόκειται για αθλιότητα το παιδί να κρατείται και να μη βρίσκεται με τους οικείους του. 
Η Πόλα Ρούπα έχει ξεκινήσει απεργία πείνας και δίψας, στη ΓΑΔΑ, με αίτημα της να δοθεί η επιμέλεια του παιδιού της στη μητέρα της και την αδερφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.