-->

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Eνα παιδί 2 ετών Δότης Οργάνων χάρισε ζωή σε 4 παιδιά!

Ήρωες αποδεικνύονται για άλλη μια φορά κάποιοι γονείς, που βρίσκουν το θάρρος και χαρίζουν τα όργανα του παιδιού τους που χάνεται.

Μόλις 2 ετών ήταν ο μικρός Γιάννης, ο οποίος κατέληξε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έπειτα από τροχαίο ατύχημα μια ημέρα μετά τα δεύτερα γενέθλια του.
Η δωρεά οργάνων πραγματοποιήθηκε στο Γ.Ν.Α Παίδων «Αγία Σοφία», την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017. Μετά την επιβεβαίωση του εγκεφαλικού θανάτου, οι γονείς βρήκαν το ψυχικό σθένος παρά το πένθος τους, να προτείνουν και να δώσουν την συγκατάθεση τους για τη Δωρεά Οργάνων του άτυχου μικρού.
Άμεσα ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο οποίος ανέλαβε όλες τις διαδικασίες συντονισμού της λήψης των οργάνων και ανεύρεσης των κατάλληλων ληπτών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ευρώπη.
Η όλη διαδικασία, από τη στιγμή της έναρξης μέχρι και την πλήρη ολοκλήρωσή της, διήρκησε περίπου 45 ώρες.
Λόγω της μικρής ηλικίας του δότη, στο χειρουργείο προσήλθαν ομάδες ιατρών από τη Γερμανία για την αφαίρεση των πνευμόνων, από την Ρώμη για την καρδιά και το ήπαρ, ενώ οι νεφροί αφαιρέθηκαν από τους χειρουργούς του Γ.Ν.Α. Λαϊκό.
Τις επόμενες ώρες η ανυπέρβλητη προσφορά του μικρού δότη χάριζε ζωή σε 4 παιδιά. Ένα 9χρονο κορίτσι από τη Θεσσαλονίκη και ένα κορίτσι 13ετών από την Αθήνα, τα οποία υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση εδώ και δύο χρόνια, μεταμοσχεύθηκαν με τους 2 νεφρούς.
Η καρδιά του δότη από χθες χτυπά ξανά σε ένα κοριτσάκι 2ετών και το ήπαρ μεταμοσχεύθηκε σε ένα αγοράκι 8ετών, στη Ρώμη.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης, που πραγματοποίησε την αφαίρεση και την μεταμόσχευση των οργάνων, βρίσκεται σε συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων.
Συγκεκριμένα, την τελευταία πενταετία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος ή καρδιάς περίπου 15 παιδιά από τη χώρα μας.
Αξιοσημείωτη υπήρξε η σοβαρότητα, η συνέπεια και η διάθεση προσφοράς, που επέδειξε όλο το εμπλεκόμενο στη διαδικασία ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αξίζει επίσης, να υπογραμμιστεί η πολύτιμη συνεργασία του Διευθυντή, των Ιατρών και της Τοπικής Συντονίστριας της ΜΕΘ. Επίσης, το ΕΚΑΒ Αθηνών ανέλαβε την μεταφορά όλων αυτών των χειρουργικών ομάδων, αλλά και των μοσχευμάτων.
Ο Διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κ. Καλαμπαλίκης, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σκοπός της δουλειάς μας δεν πρέπει να είναι μόνο η σωτηρία μικρών παιδιών. Εξίσου σημαντική, και κυριολεκτώ, είναι η Δωρεά Οργάνων. Μπορεί ένας ασθενής να μην τα κατάφερε, τα όργανα του όμως θα σώσουν πολλούς συνομηλίκους του.
Η υπέρβαση των γονέων παρά τον πόνο τους, που έδωσαν τη συναίνεση τους, δημιουργεί την ηθική υποχρέωση σε όλους μας, να σταθούμε αντάξιοι αυτής της ανυπέρβλητης προσφοράς. Αναμένουμε και εμείς με αγωνία την έκβαση των τεσσάρων μεταμοσχεύσεων, σα να ήταν παιδιά της Μονάδας μας.»
Από: healthreport

Σημ: Μόνο να υποκλιθούμε μπορούμε στο μεγαλείο αυτών των ανθρώπων. Για φαντάσου, βλέπουν το χαμένο τους παιδί μέσα απ' τα μάτια τεσσάρων άλλων ΄παιδιών που κινδύνευαν. Και όταν το έκαναν δεν ζήτησαν το διαβατήριο του λήπτη. Την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι είναι τόσο μικρόψυχοι που δεν ανέχονται τον άλλον ούτε στο ίδιο θρανίο που κάποτε έκατσε το παιδί τους στο σχολείο. Για φαντάσου...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου