-->

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΑΠΕΛΥΣΑΝ με SMS 400 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Ο ομίλος Swissport και Skyserv απέλυσε πάνω από 400 εργαζόμενους με ένα απλό SMS


Ο ομίλος Swissport και Skyserv απέλυσε πάνω από 400 εργαζόμενους με ένα απλό SMS


Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν τον όμιλο εταιρειών Swissport Skyserv, για πάνω από 400 απολύσεις στην Αθήνα με ένα απλό SMS και για συνθήκες γαλέρας, εξέδωσαν οι εργαζόμενοι: «Ο όμιλος Swissport και Skyserv γνωστή «εργασιακή γαλέρα», πιστός στην μέχρι τέλους εκμετάλλευση των εργαζόμενων, απέλυσε πάνω από 400 άτομα στην Αθήνα (και άγνωστο αριθμό στην υπόλοιπη Ελλάδα), με ένα απλό sms. Χρόνια στυγνής εκμετάλλευσης με μηνιαίες, βδομαδιάτικες ακόμα και τριήμερες συμβάσεις εργασίας, με εργάτες σε πόστα 3θέσεων, με απλήρωτες υπερωρίες, με λιποθυμίες εργαζομένων από την υπερεργασία, με παραιτήσεις λόγω σωματικής και ψυχικής καταπόνησης-υπερκόπωσης, με εργατικά ατυχήματα. Όλα αυτά είχαν εκτοξεύσει τα κέρδη των ιδιοκτητών στα "ουράνια"» αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Ολόκληρη η ανακοίνωση των εργαζομένων στη Swissport και Skyserv
Οι απολύσεις συνεχίζονται!
Ο όμιλος Swissport και Skyserv γνωστή «εργασιακή γαλέρα», πιστός στην μέχρι τέλους εκμετάλλευση των εργαζόμενων, απέλυσε πάνω από 400 άτομα στην Αθήνα (και άγνωστο αριθμό στην υπόλοιπη Ελλάδα), με ένα απλό sms.

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ.




ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ!

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Εργαζόμενοι στα νοσοκομεία την εποχή του κορονοϊού!


Παρ’ όλα τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια και την «αναγνώριση από τους κυβερνώντες» της προσφοράς των υγειονομικών στους ασθενείς γενικά και στην καταπολέμηση της πανδημίας ειδικότερα, η κατάσταση στα νοσοκομεία πάει όλο και χειρότερα.
Οι μάσκες (χειρουργικές αλλά κυρίως υψηλής προστασίας που είναι και οι ενδεδειγμένες για τον ιό) αλλά και τα άλλα είδη ατομικής προστασίας στα νοσοκομεία, ακόμα και αυτά που λέμε «αναφοράς», είναι είδος προς εξαφάνιση. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ συνεχώς κατεβάζουν τα στάνταρ. Έτσι, ακόμα και γιατροί στα επείγοντα θεωρούνται «καλυμμένοι» με απλή μάσκα. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία παροτρύνονται να αντιμετωπίζουν τα ύποπτα περιστατικά με λιγότερα μέτρα προστασίας απ’ ό,τι τα επιβεβαιωμένα, με κίνδυνο να κολλήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Ηδη ανάμεσά τους μετράμε έναν νεκρό, 70 θετικούς και 400 σε καραντίνα, σε λιγότερο από ένα μήνα. Ελάχιστοι πήραν την άδεια ειδικού σκοπού, μια και χρειάζεται βεβαίωση του προϊστάμενου ότι βγαίνει η δουλειά, πράγμα αδύνατο ακόμα και τώρα που είμαστε στην αρχή. Ακόμα και με προβλήματα υγείας, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία είναι στην πρώτη γραμμή, «έτοιμοι» να πολεμήσουν χωρίς πολεμοφόδια και χωρίς μέτρα προφύλαξης.
Ο υπουργός και η κυβέρνηση, ενώ διαλαλούν στα κανάλια πως «είμαστε έτοιμοι», πως «θα μας παρέχουν ό,τι χρειαστούμε», στην ουσία μας έχουν αφήσει πρακτικά απροστάτευτους στη μάχη με τον κορονοϊό. Γιατί μια μάσκα χειρουργική (κάποιες φορές και ευτελούς ποιότητας) δεν αποτελεί προστασία. Από τη μια λοιπόν ο καθένας μας σαν πολίτης θεωρείται μολυσμένος και απαγόρευσαν την κυκλοφορία για να μην επιμολύνουμε άλλους, από την άλλη στο νοσοκομείο μαγικά γινόμαστε όλοι άσπιλοι και αμόλυντοι, αφού δεν έχουμε ανάγκη αυξημένης προστασίας. Δεν κινδυνεύουμε ούτε να κολλήσουμε, ούτε και να μεταδώσουμε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει μαζικά τεστ για τον ιό ούτως ώστε να μελετηθεί καλύτερα, ο ΕΟΔΥ όμως τα περιορίζει σημαντικά και προτείνει στους πιθανούς φορείς να κάθονται στα σπίτια τους, γνωρίζοντας ότι αυτό στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι αδύνατο. Ήδη μια 41χρονη γυναίκα πέθανε από τον ιό πριν πάει στο νοσοκομείο.
Για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού (35.000 σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ), δεν γίνεται καμιά σοβαρή προσπάθεια να καλυφθούν. Έτσι, μετά την προκήρυξη 2.000 θέσεων έχουμε εκκλήσεις για εθελοντική προσφορά σε τελειόφοιτους της Ιατρικής και απόφοιτους που δεν ξεκίνησαν ειδικότητα. Με ταχύρρυθμα σεμινάρια γιατροί διάφορων ειδικοτήτων θα μάθουν να διασωληνώνουν και να νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς.
Τα κενά κρεβάτια ΜΕΘ θα παραμείνουν κενά, αφού δεν προσλήφθηκε προσωπικό για να τα λειτουργήσει, και η κυβέρνηση θα νοικιάσει αντί να επιτάξει –και μάλιστα με διπλό αντίτιμο– κρεβάτια ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Όπως γίνεται ξεκάθαρο από τα παραπάνω, η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να κάνει αυτά που χρειάζονται για να σωθούν ανθρώπινες ζωές (άλλωστε αυτοί που θα πεθάνουν θα είναι κυρίως συνταξιούχοι που «επιβαρύνουν το σύστημα» και άνθρωποι ευάλωτοι που επίσης «κοστίζουν στο κράτος»). Οι ζωές μας και οι ζωές των δικών μας είναι σημαντικές για εμάς και γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε για μέσα ατομικής προστασίας, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και να ανοίξουν άμεσα κρεβάτια ΜΕΘ.

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

2013 - 2020 ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ!

Με αφορμή την τις δυσκολίες της εποχής, τώρα που οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, οι νοσηλευτές, οι γιατροί, οι καθαρίστριες, οι διοικητικοί,οι τεχνικοί...όλοι εμείς, δίνουμε αγώνα ζωής. Αγώνα άνισο χωρίς όπλα, χωρίς προσωπικό, τώρα που ετοιμάσαμε "ειδικό" Τμήμα, χωρίς μηχανήματα, χωρίς τα σωστά μέσα προστασίας, χωρίς υποδομές, τώρα που κυνηγάμε τη μάσκα (την απλή...) με το ντουφέκι, σχεδόν αναγκαστικά η σκέψη μας γύρισε πίσω στο 2013, τότε που έκλειναν Νοσοκομεία σαν "άχρηστα", τότε που είμαστε οι "τεμπέληδες"...
Όσο και αν σήμερα η πανδημία ξεπλένει κάθε βρωμιά, κάθε ξεπούλημα και κάθε ξετσιπωσιά που κοστίζει ζωές, δεν ξεχνάμε πως για τη σημερινή άθλια κατάσταση της δημόσιας περίθαλψης, κομβικό σημείο υπήρξαν τα μνημονιακά λουκέτα, τα χιλιάδες καταργημένα κρεβάτια και οι διαθεσιμότητες του 2013 που οι περισσότεροι από εμάς τους εργαζόμενους στο Φλέμιγκ, και σε άλλα νοσοκομεία τα ζήσαμε στο πετσί μας.
Ταυτόχρονα όμως ζήσαμε και στιγμές ανάτασης και αγώνα, ήττες αλλά και νίκες, όπως το ότι έμεινε το Φλέμιγκ λαβωμένο αλλά ανοιχτό. Το κυριότερο: Με τους αγώνες που ξεσηκώσαμε αποτρέψαμε επόμενα λουκέτα, απολύσεις που σχεδιάζονταν για την "επόμενη μέρα", φρενάραμε την επίθεση στην περίθαλψη.
Με αυτή την αφορμή και με την πεποίθηση πως ο μόνος δρόμος και ελπίδα είναι ο αγώνας να συνεχιστεί, αναρτούμε παρακάτω ένα μικρό χρονικό εκείνης της περιόδου που βέβαια δεν αφορά μόνο το Φλέμιγκ. Η ερευνητική δουλειά είναι της...δικής μας Μελίνας Πλαστή.

ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ...ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΙ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ!
(για κατέβασμα σε παρουσίαση powerpoint ΕΔΩ)

-->

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

«Σταματήστε να παίζετε με τις αντοχές του προσωπικού» απαιτούν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

«Σε αυτόν τον πόλεμο όμως, των τελευταίων ημερών, τα μοναδικά όπλα του ΙΑΤΡΙΚΟΥ και ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ μας ,είναι η δύναμη της ψυχής τους, η προσφορά και το φιλότιμό τους» υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στο «Σωτηρία». «Απαιτούμε, από όλους τους υπεύθυνους, να σταματήσουν να παίζουν με τις αντοχές του προσωπικού. Μόνο αγανάκτηση και θυμό μας προκαλούν οι δηλώσεις ότι τα νοσοκομεία έχουν επάρκεια σε προσωπικό και υλικά και ότι όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα».
Οι εργαζόμενοι απαιτούν:
1.Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
2.Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο νοσοκομείο μας.
3.Πρόσληψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων
4.Εξασφάλιση άμεσα του νοσοκομείου με όλα τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό.

Ολόκληρη η καταγγελία:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι του νοσοκομείου μας,
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την φονική λαίλαπα του Κορωνοϊού, έναν υιό επικίνδυνο που απειλεί όχι μόνο τους ασθενείς μας – συνανθρώπους μας, αλλά απειλεί και τις ζωές των εργαζομένων του νοσοκομείου μας, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν πραγματικό αγώνα να σταθούν όρθιοι και πραγματικά όλοι ΥΠΟΚΛΙΝΟΜΑΣΤΕ μπροστά τους .
Σε αυτόν τον πόλεμο όμως, των τελευταίων ημερών, τα μοναδικά όπλα του ΙΑΤΡΙΚΟΥ και ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ μας ,είναι η δύναμη της ψυχής τους, η προσφορά και το φιλότιμό τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, της 1ης Υ.Π.Ε. και της Διοίκησης του Νοσοκομείου μας, ότι το νοσοκομείο, μιας και ορίστηκε ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ και δέχεται και τα περισσότερα περιστατικά στην Αττική, θα στελεχωθεί με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, θα παρθούν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των εργαζομένων και θα έχει επάρκεια σε υλικά (μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικές στολές, καλύπτρα ματιών κτλ) δυστυχώς δεν έγινε τίποτα. Βρισκόμαστε στο έλεος του Θεού, δυσκολευόμαστε κάθε μέρα και περισσότερο να ανταποκριθούμε στο έργο μας .Προσπαθούν με εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού να καλύψουν τις ανάγκες, μία κίνηση όμως άκρως επικίνδυνη με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται αφενός η κατάσταση ακόμη περισσότερο για τους εργαζόμενους και αφετέρου για την λειτουργία του νοσοκομείου. Και εδώ απαιτούμε, από όλους τους υπεύθυνους, να σταματήσουν να παίζουν με τις αντοχές του προσωπικού. Μόνο αγανάκτηση και θυμό μας προκαλούν οι δηλώσεις ότι τα νοσοκομεία έχουν επάρκεια σε προσωπικό και υλικά και ότι όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Επιπλέον στα νοσηλευτικά τμήματα οι συνάδελφοί μας εργάζονται αλλεπάλληλες βάρδιες, μέρα νύχτα, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας τους. Στους ίδιους χώρους όμως εργάζονται και οι συνάδελφοί μας καθαριστές, τραπεζοκόμοι, προσωπικό ασφαλείας, εργάτες, συμβασιούχοι του Ο.Α.Ε.Δ. ,συμβασιούχοι επικουρικοί οι οποίοι και αυτοί έχουν κουραστεί με την εντατικοποίηση των ωραρίων. Η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν για την αντιμετώπιση των πασχόντων από το νέο υιό, πληροφορούμαστε ότι το νοσοκομείο μας θα νοσηλεύει αποκλειστικά περιστατικά μόνο με αυτόν. Άρα οι αρμόδιοι έχουν σκεφτεί πόσο εκτεθειμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι, αφού μέχρι τώρα δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα; Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΟΔΔΥ αλλάζει συνεχώς τα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους π.χ. μάσκες, μας λένε ότι σε περίπτωση έλλειψης μασκών υψηλής προστασίας να χρησιμοποιούμε τις απλές. Όλα τα παραπάνω είναι επιπτώσεις και της υπό χρηματοδότησης του νοσοκομείου μας, οι οποίες φοβόμαστε ότι με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού θα είναι ακόμη πιο σκληρές.
Δεν είναι η πρώτη φορά ,που οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, δεν είναι η πρώτη φορά που θέτουμε τις ζωές μας και τις οικογένειές μας σε κίνδυνο. Σοβαρότατες ελλείψεις είχαμε πάντα. Τούτη την δύσκολη όμως ώρα απαιτείται αποφασιστικότητα και τόλμη. Οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν λύσεις « χθες». Δεν νοείται καθημερινά να κάνουν διαγγέλματα οι ειδικοί επιστήμονες τονίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και το Υπουργείο Υγείας να δίνει μόνο εντολές στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και να απαιτεί να τις εκτελούμε αδιαφορώντας για το αν μπορούμε .Κύριοι δεν είμαστε υποχείρια κανενός, άνθρωποι είμαστε και εμείς και πολλοί μάλιστα ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες αλλά είμαστε απροστάτευτοι.
Προκαλούμε όλους τους υπευθύνους και τον Υπουργό Υγείας να επισκεφτούν το νοσοκομείο μας και να δουν από κοντά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε.
Συνάδελφοι, ο Σύλλογος Εργαζομένων θα είναι πάντα δίπλα σας και θα αγωνίζεται για τα δικαιώματά σας όπως κάνει πάντα..
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ :
1.Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
2.Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο νοσοκομείο μας.
3.Πρόσληψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων
4.Εξασφάλιση άμεσα του νοσοκομείου με όλα τα απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό.
Οι εργαζόμενοι απαιτούμε να δώσουμε τη μάχη αντιμετώπισης της ενδεχόμενης επιδημίας με ασφάλεια για τους ασθενείς μας αλλά με ασφάλεια για εμάς και τις οικογένειές μας.
Παρακαλούμε την ομάδα λοιμώξεων του νοσοκομείου μας να εξασφαλίσει με τα απαραίτητα υλικά όλους τους εργαζομένους, όλων των ειδικοτήτων του νοσοκομείου μας, χωρίς διακρίσεις για την καλύτερη και ασφαλής λειτουργία του νοσοκομείου και την διασφάλιση της προσωπικής υγείας των εργαζομένων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ Κ. ΚΩΣΤΟΡΙΖΟΣ Α.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Oχτώ τόνοι υγειονομικού υλικού από την Κίνα στην Ελλάδα

Αφίχθη λίγα λεπτά μετά τις 8 το πρωί στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος το αεροπλάνο της Air China που μετέφερε την παρεχόμενη βοήθεια, υπό μορφή υγειονομικού υλικού, από την Κίνα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών της χώρας μας λόγω κορονοϊού. Το υγειονομικό υλικό που έφθασε στην Αθήνα από το Πεκίνο ζυγίζει περίπου 8 τόνους και περιλαμβάνει 550.000 ιατρικές, χειρουργικές και προστατευτικές μάσκες, ιατρικά γυαλιά, γάντια και καλύμματα παπουτσιών, σύμφωνα με ενημέρωση της κινεζικής πρεσβείας.[....]

 Στην ίδια πτήση, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, έφθασαν και άλλα χαρτοκιβώτια ιατρικών προμηθειών, βάρους περίπου 10 τόνων, δωρεά από κινεζικές επιχειρήσεις και οργανώσεις.
[...]
Σε σχετικό μήνυμά της κατά την παράδοση του υλικού, η πρεσβευτής της Κίνας ανέφερε ότι με αλληλεγγύη και συνεργασία, θα ξεπεράσουμε αυτήν την πρόκληση μαζί. Επικαλούμενη τα λόγια του Αριστοτέλη, ότι «η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα»[...]

\tpp

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να συναντήσει τους γιατρούς «μαχητές της πρώτης γραμμής»

Το υπουργείο Υγείας αρνήθηκε να συναντήσει τους γιατρούς «μαχητές της πρώτης γραμμής»
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καταγγέλλει ότι παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις προς την κυβέρνηση για την κρίση του κορονοϊού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αρνήθηκε να τους συναντήσει λόγω του ιού. Τονίζουν πως τα ευχολόγια της κυβέρνησης για «τους μαχητές της πρώτης γραμμής», τους «ήρωες με τις άσπρες και τις πράσινες μπλούζες», δεν έχουν καμία ουσία, καθώς πρακτικά θέλουν να φιμώσουν όσους μάχονται κατά του «αόρατου εχθρού».

Σε ανακοίνωση της η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση που μιλά για «ήρωες με τις άσπρες και τις πράσινες μπλούζες», ενώ την ίδια στιγμή δεν δέχονται αντιπροσωπεία τους, με τον υπουργό και τον υφυπουργό Υγείας, να επικαλούνται τον ιό προκειμένου να μην ακούσουν τα αιτήματα τους για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η ανακοίνωση τους:
Απίστευτο και όμως αληθινό!
O Υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας και ο Υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης αρνήθηκαν σήμερα να συναντήσουν την αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών… «λόγω κορονοϊού»!!! Δηλαδή οι υπουργοί επικαλέστηκαν την επιδημία του κορονοϊού για να αποφύγουν να ακούσουν αυτά που λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η επιδημία του κορονοϊού.
Αυτή ήταν η απάντηση στο αίτημα μας για συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Στην καλύτερη περίπτωση, ας θεωρήσουμε πως απέφυγαν την συνάντηση για να μην μεταδώσουν οι υπουργοί κορονοϊό στους νοσοκομειακούς γιατρούς και όχι επειδή φοβήθηκαν μήπως κολλήσουν οι ίδιοι κορονοϊό από τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών.
Aρνήθηκαν να συναντήσουν «τους μαχητές της πρώτης γραμμής», τους «ήρωες με τις άσπρες και τις πράσινες μπλούζες», όπως οι ίδιοι τους αποκαλούν.
Φαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι «τον πρώτο λόγο έχουν οι γιατροί» δεν αναφερόταν στους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας
Τη δική μας φωνή θέλει να τη φιμώσει. Θέλει να φιμώσει όσους ζητάνε έκτακτες μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων για να στελεχωθούν τα ΤΕΠ, οι ΜΕΘ, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που θα μπουν στη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού. Θέλουν να φιμώσουν όσους ζητάνε εφόδια για να πολεμήσουν τον «αόρατο εχθρό».
Δεν θέλουν να ακουστεί η επείγουσα ανάγκη για όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ έστω και τώρα
Δε θέλουν να ακουστεί ότι ενώ υπόσχονταν προσλήψεις γιατρών με διετή σύμβαση, μάλιστα άφηναν να εννοηθεί ότι μετά τη λήξη της σύμβασης θα τους μονιμοποιούσαν, τους προσλαμβάνουν μόνο για ένα χρόνο και μετά «λύεται αυτοδίκαια» η σύμβαση τους.
Δε θέλουν να ακουστεί ότι έχουν προσλάβει μόλις 100 επικουρικούς γιατρούς για την αντιμετώπιση της επιδημίας, τη στιγμή που υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 ελλείψεις γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Δεν θέλουν να ακουστεί η επείγουσα ανάγκη για επαρκή εφοδιασμό των υγειονομικών με ατομικά μέσα προστασίας ώστε να μην αρρωστήσουν μαζικά και βγουν εκτός μάχης
Τα στόματα με μάσκες έχουν φωνή. Και η φωνή θα δυναμώσει. Θα ακουστεί πιο δυνατά.
Μέτρα προστασίας τώρα για τους υγειονομικούς.
Μέτρα προστασίας τώρα για την υγεία του λαού.

Ακόμα και τώρα, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟ Ε.Σ.Υ. !

Νέα επίθεση από Καθημερινή και Μανδραβέλη στο δημόσιο σύστημα υγείας.


Ευθύνες στους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων για την εξάπλωση του Κορονοϊού σε περιοχές της Πελοποννήσου αποδίδει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Καθημερινή, Πάσχος Μανδραβέλης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
«Τόσο καλό είναι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» σχολιάζει ο συντάκτης αναφερόμενος στον 66χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό, που γύρισε από τους Αγίους Τόπους και μεταφέρθηκε σε διαφορετικά νοσοκομεία.
Απαντώντας, ο νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου τον κατηγόρησε ότι διασπείρει fake news για τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη για το συγκεκριμένο περιστατικό φέρει ο ΕΟΔΥ.
Συνεχίζοντας την επίθεση ο Μανδραβέλης κατηγορεί το ΕΣΥ ότι διασπείρει νοσοκομεία τα οποία χαρακτηρίζει ως «κελύφη» (;).
Ο αρθρογράφος της Καθημερινής στοχοποιεί στο κείμενό του την Παθολόγο – λοιμωξιολόγο Όλγα Κοσμοπούλου η οποία απορούσε με την υποκρισία της συζύγου του πρωθυπουργού να χειροκροτά στα μπαλκόνια για τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων.
Στο ίδιο άρθρο ο Πάσχος Μανδραβέλης χαρακτηρίζει ηλίθιους όσους ασκούν κριτική στη φιλελεύθερη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων του συστήματος υγείας και στρέφεται προσωπικά εναντίον του πρώην υπουργού υγείας Νικήτα Κακλαμάνη για το σχόλιο που έκανε για τα «παπαγαλάκια» του νεοφιλελευθερισμού.
Ο Πάσχος Μανδραβέλης, μάλιστα, ανέσυρε καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί πριν από 16 χρόνια εναντίον του Κακλαμάνη, ότι δέχθηκε εισφορές φαρμακευτικών εταιρειών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Ο Κακλαμάνης είχε αποδώσει τις καταγγελίες σε πόλεμο που δεχόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και την Όλγα Τρέμη ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση:
«Όλοι αυτοί, τα νεοφιλελεύθερα “παπαγαλάκια” που έγραφαν τόσα χρόνια σχετικά με το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ελπίζω όταν θα ξεπεραστεί αυτή η κρίση να μην ξαναπιάσουν τη πένα τους για να γράψουν τα ίδια. Αν δεν υπήρχε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τα προβλήματα του, αλλά με τους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους, δεν ξέρω αν θα μιλάγαμε σήμερα», ανέφερε συγκεκριμένα.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν συντάκτες του ομίλου Αλαφούζου ζητούσαν να γκρεμιστούν δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Από το infowar

Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν και να δράσουν. Μπορούν όμως οι ζωντανοί!

  (Σημ. Όπως είναι πλέον γνωστό αναρτούμε όλες τις ανακοινώσεις που προέρχονται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Σωματείο καθώς και τις επιστολές που λαμβάνουμε από φίλους, συναδέλφους κλπ. Δημοσιεύονται με ευθύνη των συντακτών τους ως προς το περιεχόμενο.)


Επέκταση στο χρόνο κρουσμάτων και θανάτων επιχειρεί το πολιτικό προσωπικό του συστήματος. Τα μέτρα που ήδη προωθούνται και όσα αποφασιστούν στο μέλλον σε σχέση με την επιδημία του κορονοιού έχουν αυτή τη βασική παραδοχή κι επιδίωξη που οι επιδημιολόγοι του υπουργείου Υγείας αναφέρουν σχεδόν ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ανοιχτή συμπαράσταση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, υλοποιεί το «σχέδιο»: ΟΛΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ!
Αυτό είναι το περιεχόμενο της περιβόητης ατομικής ευθύνης με την οποία μας βομβαρδίζουν καθημερινά. Που μεταφράζεται σε συλλογική ευθύνη των λαϊκών στρωμάτων για τις όποιες εξελίξεις και απαλλαγή των ιμπεριαλιστών, της αστικής τάξης και του κράτους της αλλά και των κυβερνήσεων από κάθε συνέπεια.
Η κατάσταση απαξίωσης και διάλυσης του κρατικού τομέα της περίθαλψης μετρά ήδη πολλά συναπτά χρόνια. Βασίζεται στο δόγμα «όποιος έχει ανάγκη περίθαλψης θα έχει όλο και ακριβότερες και λιγότερες επιλογές» και υλοποιείται με μια σειρά νόμους στην κατεύθυνση μετακύλισης του κόστους της περίθαλψης στις πλάτες του λαού. Η πολιτική «απόσυρσης» του κράτους από την παροχή περίθαλψης είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν και να καταργηθούν μια σειρά δομές (πρωτοβάθμια περίθαλψη, πρόνοια, αποκατάσταση κ.ά.), ενώ κορυφαία έκφραση αυτής της αντικοινωνικής επιλογής ήταν το λουκέτο σε όλα τα νοσοκομεία των ασφαλιστικών ταμείων, κύρια σ’ όσα θεραπευτήρια του ΙΚΑ είχαν απομείνει, αλλά και πολλών νοσοκομείων του ΕΣΥ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 2013 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο ως προς αυτό, με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και με τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη συνέχεια να διατηρούν και να διαχειρίζονται όλα αυτά τα αποτελέσματα. Η μείωση των υποδομών, των τμημάτων και βασικά των νοσοκομειακών κρεβατιών (μέσα σε αυτά και των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) ήταν διακηρυγμένος στόχος! Οι καταργημένες δομές εμφανίζονταν ως «περιττές» και «βάρος» για τον κρατικό προϋπολογισμό, από τα οποία μοναδική για το κράτος επιλογή πλασάρονταν η απαλλαγή του. Κι ας παρείχαν υπηρεσίες κι ας αποσυμφόριζαν τα μεγάλα κεντρικά νοσοκομεία κι ας εμπόδιζαν να μείνουν υγειονομικά ακάλυπτοι δεκάδες χιλιάδες κόσμου. Αποτέλεσμα υπήρξε η επανεμφάνιση των ράντζων σε διαδρόμους νοσοκομείων σε μεγαλύτερη κλίμακα, χωρίς ποτέ να έχουν πραγματικά εκλείψει.
Παγκόσμια και στη χώρα μας, όλο το βάρος αντιμετώπισης της νέας επιδημίας πέφτει στα κρατικά συστήματα περίθαλψης. Καμία παρέμβαση του «θεάρεστου» ιδιωτικού τομέα, του κεφαλαίου που με στόχο το κέρδος δραστηριοποιείται στον τομέα της περίθαλψης, δεν έχει μέχρι στιγμής αναφερθεί. Ο λόγος είναι προφανής: μια τέτοια λειτουργία των αρπακτικών της υγείας σε πλανητικό επίπεδο είναι απολύτως ασύμβατη με το χαρακτήρα της επιχειρηματικότητάς τους. Εξακολουθούν να κουράρουν εύπορους πολίτες. Για τους υπόλοιπους, ας «καθαρίσουν» τα κράτη και οι κυβερνήσεις.
Για να επιστρέψουμε στα της χώρας μας, η αποδόμηση και διάλυση του κρατικού τομέα της περίθαλψης είχε ως συνοδεία της τη δραστική μείωση του υγειονομικού προσωπικού. Μέχρι και απολύσεις απειλήθηκαν, πάλι το 2013, με την εφαρμογή της διαθεσιμότητας σε 1.670 περίπου υπαλλήλους νοσοκομείων που έκλειναν. Το προσωπικό γερνάει δουλεύοντας και όταν βγαίνει στη σύνταξη δεν αναπληρώνεται. Αλλά και προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, κάποιες «τρέχουν» για πολλά χρόνια. Το ισοζύγιο βγάζει στο τέλος αρνητικό αποτέλεσμα. Ας σκεφτεί κάποιος ότι η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ κάποτε υπερηφανευόταν ότι ήταν η μεγαλύτερη ομοσπονδία του Δημοσίου με πάνω από 70.000 εργαζόμενους! Σήμερα η ίδια αναφέρεται σε κάτω από 50.000 χιλιάδες, συμπεριλαμβάνοντας την πανσπερμία ελαστικών εργασιακών σχέσεων που έχουν γενικευτεί. Οι εξουθενωμένες φιγούρες υγειονομικών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης δεν θ’ αργήσουν να εμφανιστούν κι εδώ. Το θράσος, ωστόσο, της κυβέρνησης περισσεύει, με την ανακοίνωση απασχόλησης 2.000 γιατρών και νοσηλευτών με 2ετείς συμβάσεις –εν μέσω επιδημίας, αύξησης κρουσμάτων και θανάτων– που προβάλλονται ως προσλήψεις και που είναι απόλυτα βέβαιο ότι θ’ αντιμετωπιστούν με τη γνωστή λογική και πρακτική της ομηρίας όταν περάσει η μπόρα. Και να σκεφτεί κανείς ότι τον Ιούλιο, αμέσως μετά τις εκλογές και χωρίς κορονοιό, είχαν εξαγγελθεί 4.500 προσλήψεις! Η «προτεραιότητα» στην Υγεία και τις ΜΕΘ των Μητσοτάκη-Κικίλια και Σία δεν είχε συμπεριλάβει το δραματικό σενάριο που ζούμε. Άλλα είχαν στους σχεδιασμούς τους, από την ανάποδη. Το ίδιο και οι διάφοροι Μόσιαλοι, Κυριόπουλοι, Στάθηδες κλπ που πρωτοστάτησαν με το αζημίωτο στην ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης και συνεχίζουν ν’ αποτελούν το φυτώριο επιτροπών και εκθέσεων κατά παραγγελία για την κατάργηση και του τελευταίου ψήγματος ανεμπόδιστης, πλήρους και δωρεάν περίθαλψης για όλο το λαό.
Λίγες εβδομάδες πριν, η κυβέρνηση διαφήμιζε τις επιδιώξεις της για την «αναζωογόνηση» του ΕΣΥ. Βασικός άξονας προβλήθηκε η «κοινωνική προσφορά» της συμπαθούς τάξης των εφοπλιστών που θ’ ανακαινίσει τις τουαλέτες των νοσοκομείων. Λίγο αργότερα το «φάρμακο» είχε βρεθεί. Δεν ήταν άλλο από τις «επενδύσεις» ιδιωτών, τα outsourcing και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική, όλοι όσοι ορέγονται να βάλουν χέρι στα νοσοκομεία και να εκμεταλλευτούν οικόπεδα, κτίρια, εγκαταστάσεις, υποδομές, εξοπλισμό και γιατί όχι και εργαζόμενους, λάμπουν με την απουσία τους όλες αυτές τις ημέρες. Μέχρι και οι διαφημίσεις καρτών υγείας και λοιπών «παροχών» του ιδιωτικού κεφαλαίου απουσιάζουν. Τι να πουν, άλλωστε, σε καταστάσεις σαν τις σημερινές; Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξε επί σειρά εβδομάδων παντελής απουσία αναφοράς στον ιδιωτικό τομέα της περίθαλψης. Μόνο για μια στιγμή κάτι αόριστο ακούστηκε από την κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για «επίταξη» υγειονομικού υλικού και φαρμάκων. Επίταξη ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων; Ιδιωτικών κρεβατιών ΜΕΘ; Τα διάφορα ΥΓΕΙΑ, ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ και ΕΥΡΩΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΑ πώς ακριβώς εντάσσονται στον «υγειονομικό χάρτη» της χώρας τούτη την ώρα; Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια του συστήματος. Ο ιδιωτικός τομέας της περίθαλψης βρίσκεται ουσιαστικά εκτός σχεδιασμού ή πολύ περιορισμένα, ακριβώς γιατί μαζί με τη διάλυση του δημόσιου αποκαλύπτεται και η γύμνια η δική του.
Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν και να δράσουν. Μπορούν όμως οι ζωντανοί! Όλοι εμείς που πασχίζουμε να προστατευτούμε και που νοιώθουμε ανοχύρωτοι από τη δολοφονική φύση και πολιτική του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού και των διαχειριστών του. Που κινδυνεύουμε από την ανεπάρκεια και τα εγκληματικά κενά του συστήματος περίθαλψης, κρατικού και ιδιωτικού. Που αισθανόμαστε τα ψεύτικα λόγια που εκστομίζονται από τους κρατούντες και βιώνουμε τα έργα των ταγών της σημερινής κοινωνίας. Και που μπορούμε να διαμορφώσουμε με τη σκέψη και την πάλη μας τις σημερινές και μελλοντικές συνθήκες ζωής μας. Παίρνοντας μεταξύ των άλλων «εκδίκηση» και για τους αδικοχαμένους από τον ιό συμπολίτες μας. Τους έως σήμερα και τους αυριανούς που δυστυχώς θα υπάρξουν. Όλοι εμείς, τα εκατομμύρια των ανθρώπων του λαού, που μπορούμε να σπάσουμε τη γυάλινη κοινωνία που μας περιβάλλει!

Σ.Π.
(Ο Σ.Π. είναι συνταξιούχος σήμερα, επί σειρά ετών συνάδελφος και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου μας)

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ, ΚΑΦΕΣ, ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ!

Βιαστήκαμε να σχολιάσουμε ότι τα χειροκροτήματα είναι καλά, αλλά δεν κοστίζουν τίποτα!
Είπαμε μάλιστα πως καλύτερο θα ήταν να μας δώσουν το ανθυγιεινό. (Θυμάστε άραγε εκείνον τον τύπο πριν κάποια χρόνια - υπουργός ήταν - που είχε δηλώσει ότι είναι ντροπή να υποστηρίζουμε ότι τα Νοσοκομεία είναι ανθυγιεινός χώρος !!!)

Δεν υπολογίσαμε όμως πως θα ερχόταν και ο δωρεάν καφές να μας ...αποστομώσει!Με τι μούτρα θα παραπονεθούμε τώρα που οι τελευταίες μάσκες που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο είναι ένα απλό ημιδιαφανές τσιγαρόχαρτο! Και βεβαίως αυτές βρήκε το Νοσοκομείο στην αγορά (που ως γνωστό είναι ελεύθερη...) αυτές πήρε. Οι λαλίστατοι όμως εθνοπατέρες πως επιτρέπουν να κυκλοφορούν στην αγορά τέτοια προϊόντα; Ή η αγορά είναι ελεύθερη μόνο για να κερδοσκοπεί αισχρά;. (Όποιος δεν πιστεύει, να του δείξουμε μία να καταλάβει για τι μιλάμε)

Αλήθεια! Μήπως αυτή η θολούρα που ξεκινάει από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και οδηγεί συνεχώς σε "εκπτώσεις" σχετικά με το ποιά ατομικά μέτρα προστασίας απαιτούνται κατά περίπτωση έχει κυρίως σχέση με το κόστος και όχι με τα επιστημονικά δεδομένα; Λέμε τώρα!
ΠΧ: Ποιοί και πότε πρέπει να φορούν μάσκες FFP 2 - 3 το έχει κανένας ξεκάθαρο; Και γιατί ανά νοσοκομείο άλλα λέει και κάνει ο ένας και άλλα ο άλλος; Μήπως έχει σχέσει με το τι έχει διαθέσιμο ο καθένας; Μήπως θα καταλήξουν όλοι να χρησιμοποιούν τις μάσκες της φωτογραφίας που έχουμε στο Φλέμιγκ και θα είναι ΟΚ; Μήπως δουλευόμαστε;


Με την ευκαιρία, κανένας δεν αναρωτήθηκε, ούτε σκέφτηκε να επιβάλλει κυρώσεις ή να πάρει "ρυθμιστικά" μέτρα - διατίμηση το λέγανε παλιά -  όταν το Υπουργείο υγείας προμηθεύτηκε για τους εκεί εργαζόμενους μάσκες και αντισηπτικά σε τιμές...ελεύθερες (ΠΧ η απλή χειρ/κη μάσκα που είχε εργοστασιακή τιμή ...ΠΡΙΝ 0,05 €, τώρα έχει 0,68 € και αγοράστηκε , όπως μαθαίνουμε αντί 3,33 €, αντίστοιχα ισχύουν για τα απολυμαντικά gel τις "ενισχυμένες" μάσκες κλπ)

Πέρα από την τραγική...πλάκα όμως, είναι καιρός να καταλάβουμε πως για την αγορά είμαστε αναλώσιμοι, πως οι θεατρινισμοί της Κυβέρνησης είναι στάχτη στα μάτια και πως παρά τις ...βολικές απαγορεύσεις πρέπει να διεκδικήσουμε όχι μόνο μέτρα ασφαλείας, επάρκεια υλικών  - που σημαίνει παρέμβαση στην αγορά, αλλά και ανθυγιεινό, μόνιμη επαναχορήγηση των δώρων που μας έκοψαν, προσλήψεις και αξιοπρεπείς μισθούς. 

Όλοι βλέπουμε την κρίση που περνάει το σύστημα και είναι αναμενόμενη, πρέπει όμως να καταλαβαίνουμε πως με τη βοήθεια ΜΜΕ & Κυβέρνησης, το κεφάλαιο προσπαθεί να φορτώσει αυτή την κρίση πάλι στη δική μας πλάτη, ενώ την ίδια στιγμή οι γενναιόδωροι δωρητές ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ  ασύστολα!
Αυτά είναι μέτρα που πρέπει να πάρει η Κυβέρνηση αν θέλει να αναγνωρίσει την προσφορά των υγειονομικών και όχι τα χειροκροτήματα , οι καφέδες, τα "έκτακτα" φιλοδωρήματα και η αγωνιώδης αναζήτηση δωρεών από εταιρείες. ( οι οποίες στους εργαζόμενούς τους δεν φέρονται με ανάλογη... γενναιοδωρία και αβρότητα, "χαρίζοντάς" τους (και) με την ευκαιρία του κορωνοϊού απολύσεις και μακροχρόνια απληρωσιά).                    


Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Πώς κατάφερε μια ιταλική πόλη να μηδενίσει τα κρούσματα κοροναϊού με επιθετική διάγνωση.

Ο στόχος επιτεύχθηκε μέσω εξέτασης και επανεξέτασης και των 3.300 κατοίκων της πόλης Vò, ασχέτως του αν εκδήλωναν συμπτώματα, και μέσω αυστηρής καραντίνας των επαφών τους μόλις επιβεβαιώνονταν η μόλυνση.


Ένα πείραμα για τον έλεγχο των μολύνσεων, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε μια μικρή ιταλική κοινότητα στην αρχή της κρίσης του κοροναϊού στην Ευρώπη, σταμάτησε όλες τις νέες μολύνσεις στην πόλη που βρίσκονταν στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα.
Μέσω εξέτασης και επανεξέτασης και των 3.300 κατοίκων της πόλης Vò, κοντά στη Βενετία, ασχέτως του αν εκδήλωναν συμπτώματα, και μέσω αυστηρής καραντίνας των επαφών τους μόλις επιβεβαιώνονταν η μόλυνση, οι υγειονομικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν παντελώς την εξάπλωση της ασθένειας εκεί.
Ο Andrea Crisanti, λοιμωξιολόγος του Imperial College London οποίος συμμετέχει στο εγχείρημα της πόλης Vò ενώ βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών από το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, απηύθυνε έκκληση στις χώρες που περιορίζουν τις εξετάσεις για τον ιό, περιλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, να πάρουν μαθήματα και να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που εξετάζονται.
"Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πολλές μολύνσεις που τις έχουν αγνοήσει τελείως", δήλωσε στους Financial Times ο καθηγητής κ. Crisanti. "Μπορέσαμε να περιορίσουμε την επιδημία εδώ διότι αναγνωρίσαμε και εξαλείψαμε τις μολύνσεις που δεν εμφάνιζαν συμπτώματα και να τις απομονώσουμε", είπε αναφερόμενος στην προσέγγιση της Vò. "Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά".
Η επιτυχία τονίζει τη σημασία της εξέτασης και της απομόνωσης κατά τα άλλα υγιών φορέων, μια προσέγγιση που υποστηρίζει σθεναρά και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο Π.Ο.Υ. απηύθυνε έκκληση αυτήν την εβδομάδα σε όλες τις χώρες να προβαίνουν επιθετικά σε εξετάσεις, σημειώνοντας πως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν πετυχαίνουν περιορισμό των μολύνσεων με την πρακτική αυτή. "Το βασικό μας μήνυμα είναι: τεστ, τεστ, τεστ", δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ., Tendros Adhanom Ghebreyesus.
Ο καθηγητής Crissanti δήλωσε πως το ασυνήθιστο -και κάπως τυχαίο- πείραμα των εξετάσεων στη Vò, έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να αποκτήσουν μια πλήρη "επιδημιολογική εικόνα" της νόσου.
Οι εξετάσεις ξεκίνησαν ως ένα μπερδεμένο μέτρο έκτακτης ανάγκης μετά τον πρώτο θάνατο που σχετίζονταν με τον ιό, στις 22 Φεβρουαρίου. Δεν ήταν σαφές γιατί η βόρεια Ιταλία βίωσε την εκτίναξη των κρουσμάτων πριν από άλλες περιοχές της Ευρώπης, αν και ο καθηγητής Crisanti και άλλοι εκτιμούν πως αυτό μπορεί να οφείλεται στους στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.
Με τον πρώτο γύρο των εξετάσεων, που έγινε σε ολόκληρο τον πληθυσμό της πόλης στα τέλη Φεβρουαρίου, βρέθηκε πως το 3% του πληθυσμού είχε μολυνθεί, αν και το ήμισυ των φορέων δεν εμφάνιζαν συμπτώματα. Μετά την απομόνωση όλων αυτών που είχαν μολυνθεί, έγινε δεύτερος γύρος εξετάσεων περίπου 10 ημέρες αργότερα, που έδειξε πως ο ρυθμός των μολύνσεων είχε μειωθεί στο 0,3%.
Το σημαντικό, ωστόσο, είναι πως αυτός ο δεύτερος γύρος έδειξε τουλάχιστον έξι άτομα που ήταν φορείς του ιού αλλά δεν εμφάνιζαν συμπτώματα, θα μπορούσαν δηλαδή να μπουν σε καραντίνα. "Αν δεν είχαν ταυτοποιηθεί, η μόλυνση θα ξανάρχιζε", εξήγησε ο καθηγητής Crisanti.
Αντί των εκτεταμένων εξετάσεων, χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία προωθούσαν μια στρατηγική της "αγελαίας ανοσίας", αφήνοντας περισσότερους ανθρώπους να μολυνθούν και να αναπτύξουν αντισώματα στον ιό, προκειμένου να αυξηθούν οι αντοχές της κοινότητας, αν και οι πολιτικές αυτές αλλάζουν καθώς εντείνεται η κρίση.
Γιατρός του Π.Ο.Υ., δήλωσε την Τρίτη πως η "αγελαία ανοσία" μπορεί να μην είναι ο σωστός τρόπος για περιορισμό του ιού. Η Dorit Nitzan, συντονίστρια υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του Π.Ο.Υ. για την περιοχή της Ευρώπης, είπε πως επειδή ελάχιστα είναι γνωστά για τον κοροναϊό, δεν είναι "η κατάλληλη ώρα για να συστήσουμε" μια προσέγγιση της "αγελαίας ανοσίας". "Είναι ένας νέος ιός και πρέπει να μάθουμε", είπε.
Η Βρετανία δεν εξετάζει άτομα με ήπια συμπτώματα αλλά επικεντρώνεται σε ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ωστόσο, μια απότομη αντιστροφή της πολιτικής της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον αυτήν την εβδομάδα, θα δει το ΗΒ να αυξάνει τις εξετάσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταματήσει τις νέες μολύνσεις και να "ισιώσει την καμπύλη" ώστε να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα οι υπηρεσίες υγείας και για να μειωθούν τα θύματα.
Στο Βένετο, οι αρχές σχεδιάζουν να επεκτείνουν το καθεστώς της επιθετικής εξέτασης σε όλη την περιοχή, και επιδιώκουν να παίρνουν τουλάχιστον 11.000 δείγματα ημερησίως. "Αν κάποιος καλέσει στην ειδική γραμμή για τον ιό και πει πως είναι άρρωστος τότε όλοι στην οικογένειά του, όλοι οι φίλοι του και ολόκληρο το κτήριο στο οποίο διαμένει, θα εξετάζονται", είπε ο καθηγητής Crisanti.
Ο Luca Zaia, πρόεδρος του Βένετο ο οποίος ξεκίνησε το εγχείρημα στη Vò, στήριξε την θέση πως η εκτεταμένη εξέταση είναι ζωτικής σημασίας. "Ένας ασυμπτωματικός φορέας μπορεί να μολύνει 10 άτομα", είπε σε δημοσιογράφους. "Τα δείγματα μπορεί να σώσουν ζωές".
Πηγές: Euro2day
Εμείς το πήραμε από iatronet.

ΤΕΣΤ…..ΤΕΣΤ....ΤΕΣΤ…. σε όλους

Σημ. Με τίτλο δανεισμένο από τη δήλωση του επικεφαλής του Π.Ο.Υ., T. Ghebreyesus, αναρτούμε το παρακάτω κείμενο που λάβαμε, καθώς συμφωνούμε με την κριτική του τοποθέτηση. 
Ως επιπλέον στοιχείο, σημειώστε και τούτο: Όπου η πανδημία ελέγχθηκε, κάτι που σημαίνει θνησιμότητα κάτω από 1%, ίδια δηλαδή με της γρίπης,και αποφυγή χιλιάδων θανάτων, βασίστηκε ακριβώς στο μαζικό έλεγχο (και επανέλεγχο) του πληθυσμού και στην επάρκεια κρεβατιών ΜΕΘ. Και αυτό είναι κάτι που έγινε και πέτυχε...όχι θεωρία!
Όταν όλος ο ιατρικός και υγειονομικός κόσμος διαμαρτυρόταν, έκανε κινητοποιήσεις και απεργίες για προσλήψεις προσωπικού και λειτουργία κλινών ΜΕΘ , εισπράτταμε  την ειρωνεία των μεγαλοδημοσιογράφων που ήθελαν να δουν τα δημόσια νοσοκομεία να γκρεμίζονται και χημικά από τα ΜΑΤ. (Έπρεπε να έχουμε 3.500 κλ. ΜΕΘ, ανάλογα με τον πληθυσμό ενώ ...κανείς δεν ξέρει πόσες ακριβώς υπάρχουν σε λειτουργία!)
Τώρα που βγαίνουμε μαζικά OFF σε όλα τα Νοσοκομεία εισπράττουμε χειροκροτήματα. Τα οποία δεν κοστίζουν όπως πχ το ανθυγιεινό επίδομα που μας αρνούνται πολλά χρόνια τώρα.
Όλα τα παραπάνω και όλα όσα αναφέρονται στη συνέχεια είναι σχεδόν αυταπόδεικτες αλήθειες και δεν συνδέονται μόνο με την επιστήμη αλλά με πολιτικές αποφάσεις για κέρδη και ζημιές που κοστίζουν ζωές. Σ' αυτές ακριβώς τις πολιτικές αποφάσεις είναι που οφείλεται και η ασάφεια των κυβερνητικών ανακοινώσεων και τα "επιστημονικά" επιχειρήματα των "εκπροσώπων" που λένε τη μισή αλήθεια που τους βολεύει. 
Δυστυχώς είναι στη φύση των ισχυρών του κεφαλαίου η επιδίωξη του κέρδους (πόσα πια να κουκουλώσουν οι...φιλανθρωπίες!) είτε με τη ζωή είτε με το θάνατό μας.
Τέλος, πριν διαβάσετε παρακάτω μια γεύση από το αμέσως επόμενο και πολύ ενδιαφέρον σχετικό μας post. με τίτλο: 
Πώς κατάφερε μια ιταλική πόλη να μηδενίσει τα κρούσματα κοροναϊού με επιθετική διάγνωση
 << Μέσω εξέτασης και επανεξέτασης και των 3.300 κατοίκων της πόλης Vò, κοντά στη Βενετία, ασχέτως του αν εκδήλωναν συμπτώματα, και μέσω αυστηρής καραντίνας των επαφών τους μόλις επιβεβαιώνονταν η μόλυνση, οι υγειονομικές αρχές κατάφεραν να σταματήσουν παντελώς την εξάπλωση της ασθένειας εκεί.>>
ΤΕΣΤ…..ΤΕΣΤ....ΤΕΣΤ…. σε όλους
…..Ζήτησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Γκεμπρεγεσούς τη Δεύτερα 16/3 απ’ όλα τα κράτη, προκειμένου να εφαρμόσουν τη στρατηγική περιορισμού της επιδημίας του κοροναϊού.
Η βασική φιλοσοφία του ΠΟΥ περιλαμβάνει πρώτον τον εντοπισμό και την ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων και δεύτερον την απομόνωση των κρουσμάτων από τους υγιείς. Αυτό είναι σημαντικό μιας και έως 80% των φορέων του νέου ιού είναι ασυμπτωματικοί ή με ελαφρά συμπτώματα, οι οποίοι όμως και αυτοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Μάλιστα υπάρχουν χώρες όπως η Ν. Κορέα , η Γερμανία, η Τσεχία, που εφαρμόζουν την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών test και περιμένουν αποτελέσματα.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση, ο ΕΟΔΥ και ο καθηγητής-εκπρόσωπός της Σ.Τσιόρδας - αν και απόφοιτος του Χάρβαρντ με άριστα - δεν συμφωνούν με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Συγκεκριμένα ο Τσιόρδας δήλωσε το Σάββατο 14/3 ότι το τεστ ανίχνευσης του κοροναϊού στα δημόσια νοσοκομεία θα γίνεται μόνο σε ασθενείς με πνευμονία ή σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, παραδεχόμενος έτσι έμμεσα ότι η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι η στρατηγική περιορισμού της πανδημίας, όπως λέει ο ΠΟΥ, αλλά ένα κράμα με την στρατηγική της «ανοσίας αγέλης».
Αυτό θα έχει όμως ολέθρια αποτελέσματα για έναν μεγάλο αριθμό ασθενών - μεγάλες ηλικίες με συνοδά προβλήματα υγείας κ.α. - αλλά και οικονομική ζημιά για όσους θα νοσήσουν ελαφρά αλλά θα αναγκαστούν να διακόψουν τις δουλειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ακριβώς γίνεται ήδη στην ΙΤΑΛΙΑ - όπου δεν ελέγχθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού - και ήδη βλέπουμε τα τραγικά αποτελέσματα στους ασθενείς αλλά και στο ιατρικό προσωπικό.
Η λογική του περιορισμού του κόστους από το κράτος και της μετακύλισης στις πλάτες των πολιτών είναι μια χρόνια πολιτική, που ασκήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια στο χώρο της υγείας και είχε σαν αποτέλεσμα την ένταση της ταξικότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
ΟΙ «επιφανείς» (πλούσιοι πολίτες-επιχειρηματίες, βουλευτές, τηλεπερσόνες) που βγήκαν και ανακοίνωσαν ότι είναι φορείς του νέου ιού, έχουν την οικονομική άνεση να προσφύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, να πληρώσουν το αντίτιμο για το τεστ ανίχνευσης που υπολογίζεται από 150-300 ευρώ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με την πλειοψηφία των εργαζομένων που δεν έχουν τα χρήματα για να καταφύγουν στην ιδιωτική υγεία.
Αλλά και γιατί να καταφύγει κάποιος στην ιδιωτική υγεία; Η υγεία είναι δικαίωμα για όλο το λαό που ζει και εργάζεται στη χώρα - ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, πρόσφυγες και μετανάστες. Το κράτος έχει υποχρέωση να προσφέρει δωρεάν περίθαλψη σε όλο το λαό, μιας και ο λαός την έχει πληρώσει δύο και τρεις φορές με την καθημερινή του εργασία, την κλεμμένη υπεραξία αλλά και τις εισφορές που πληρώνει στα ασφαλιστικά ταμεία.
Είναι φανερό ότι με αφορμή την επιδημία του νέου ιού η κυβέρνηση θέλει να εμπεδώσει και στον τομέα της περίθαλψης και της υγείας μια αντίληψη που μετακυλύει το κόστος στις πλάτες των ασθενών. Αυτοί που σχεδίαζαν να κάνουν τα Νοσοκομεία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και να δουλεύουν με ΣΔΙΤ, κομπάζουν ότι πασχίζουν για τη Δημόσια Υγεία. Από πότε μπορεί ο λύκος να φυλάει τα πρόβατα;
Όλοι μαζί, εργαζόμενοι στην υγεία και πολίτες, να διεκδικήσουμε:
-ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑ0
-ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ - εδώ και τώρα - ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
- ΠΛΗΡΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
ΖΑΓΓΑΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ)
ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ)
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Τηλέφωνο επικοινωνίας Γ. Ματσούκας 6944397939

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Ελλείψεις ...παντού στην Τριτοκοσμική Ευρώπη!

Αντιγράφουμε από τα tweets της Δημοσιογράφου κ Μαρίας Δεναξά από το Παρίσι.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
1.Covid-19 –Γαλλία: Εξαιτίας έλλειψης κρεβατιών στις εντατικές στις ζώνες όπου θερίζει η επιδημία, όπως είναι η Μιλούζ, οι γιατροί δεν διασωληνώνουν ασθενείς άνω των 70 ετών σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien

2.Covid-19:Οι χώρες χωρίς μάσκες και αντιβακτηριδιακά για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς επαρκή αριθμό κρεβατιών στις εντατικές, συγκαταλέγονται στις τριτοκοσμικές. Τα παραπάνω συμβαίνουν στην ανεπτυγμένη Ευρωπη που με τις μεταρρυθμίσεις της υποβαθμίζεται σε τριτοκοσμική.

Και το σχόλιο μας: Ο ιός τελικά θα μπορούσε να μην είναι τόσο θανατηφόρος - δηλαδή κάτω από το 1% όπως έχει αποδειχτεί. Φαίνεται ότι τον πολύ κόσμο δεν σκοτώνει η αρρώστια αλλά οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τα μνημόνια, το ξεπούλημα του Δημόσιου συστήματος υγείας.
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.Πως να ξεχάσουμε ότι πριν από μερικά χρόνια κάποιοι μεγαλοδημοσιογράφοι που και σήμερα είναι "αστέρες" να δηλώνουν πως θα ήθελαν να δουν πολλά δημόσια Νοσοκομεία να γκρεμίζονται! (ψάξτε λίγο και θα βρείτε αυτές τις δηλώσεις...κυκλοφορούν ακόμα, ας μην κάνουμε εμείς - αρνητική βεβαίως - διαφήμιση και μας κάνουν μήνυση ότι είπαμε την αλήθεια!
Σήμερα τι λένε; Πως έχουμε ατομική ευθύνη και μόνο! Και πως πρέπει να ...πεθάνουμε στο σπίτι! Ο καθένας μόνος του!

Με αφορμή ένα σχόλιο στο FB: Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι πολύτιμο. Να επαναλειτουργήσει άμεσα η Πτ. Μπόμπολα.

Με αφορμή επώνυμη ανάρτηση στο fb που έκανε μία φίλη και της δικής μας σελίδας, η κα Αντιγόνη Ιωαννίδου που είναι και κάτοικος της περιοχής, θέλουμε να επικοινωνήσουμε το εξής:

1. Για όλους εμάς που εργαζόμαστε ή περάσαμε από το Α. Φλέμιγκ κάθε αναφορά στην ιστορία του και κάθε "υπόμνηση" της ποιότητας και των υπηρεσιών που προσέφερε δε πολλές χιλιάδες κόσμου εκτός από συγκινητική είναι επίσης πηγή κουράγιου και δύναμης. Ιδιαίτερα στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.
2. Πράγματι κα Ιωαννίδου είναι όπως τα λέτε. 
Πράγματι υπήρχαν και κλινικές - Μεταξύ αυτών η Πνευμονολογική που σήμερα τόσο έχει ανάγκη ο λαός μας - χειρουργεία, οφθαλμολογική, ουρολογική, αιματολογική, εργαστήρια καθώς και άλλες εντελώς παραγωγικές υπηρεσίες που έκαναν "οικονομία" πολλών εκατοντάδων χιλιάδων € (με την απαραίτητη μετατροπή νομίσματος). Ολα αυτά, όχι μόνο λειτουργούσαν υποδειγματικά, αλλά το κυριότερο εξασφάλιζαν ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΙΔΩΝ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ συνθήκες σε εργαζόμενους και ασθενείς (που σήμερα κυνηγάνε το σεντόνι και την ποδιά με το ντουφέκι).
3. Κυρίως όμως έχετε δίκιο όταν λέτε πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει άμεσα να λειτουργήσει και να παρέχει υπηρεσίες περίθαλψης, είτε πρόκειται για ανάγκες της τρέχουσας πανδημίας είτε για μόνιμες ανάγκες περίθαλψης του κόσμου που σήμερα ταλαιπωρείται και πληρώνει από αυτά που...δεν έχει.
4. Τέλος, σωστά λέτε πως τα χειροκροτήματα είναι...τσάμπα! Και πως ο κόσμος έχει λόγο και μάλιστα σοβαρό να στηρίξει το αίτημα της επαναλειτουργίας της.

Μικρή σημασία έχει - μπροστά στην ανάγκη που υπάρχει - αν δεν είναι έτοιμη για λειτουργία, όπως εσείς τη θυμάστε και τη θυμίσατε και σε εμάς. Από τότε έχει επανειλλημένα υποστεί ένα ιδιότυπο "πλιάτσικο" και έχει καταστραφεί ή μεταφερθεί μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της. Όμως με μικρό για τα δεδομένα του έργου κόστος πρέπει, έπρεπε μάλλον, ήδη να έχει ετοιμαστεί και να λειτουργεί.

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ! ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ! 

Παρακάτω η ανάρτηση στην οποία αναφερόμαστε.

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ Η ΠΤΕΡΥΓΑ "ΜΠΟΜΠΟΛΑ" ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ "ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ"
Στα πλαίσια των περικοπών κατά τη διάρκεια της κρίσης αποφασίστηκε ξαφνικά να κλείσει η πτέρυγα "ΜΠΟΜΠΟΛΑ" του νοσοκομείου "ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΓΚ" το οποίο αποτελούνταν από τρία συνενωμένα νοσοκομεία: ΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ, ΤΟ ΦΛΕΜΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΟΜΠΟΛΑ.
Η πτέρυγα Μπόμπολα στεγαζόταν

Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

ΦΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ...

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαβάζουμε ή ακούμε διάφορα κωμικοτραγικά που συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στο νοσοκομείο μας και βέβαια δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

  Αυτή τη φορά διαβάσαμε στην ιστοσελίδα marousiotika.gr ότι θάλαμοι που ήταν κλειστοί στην Πτέρυγα Τσαγκάρη έχουν ήδη ετοιμαστεί ενώ ετοιμάζεται η Πτέρυγα Μπόμπολα προκειμένου να υποδεχτεί ασθενείς από τον κορονοϊό. 

   Υπόσχεται μάλιστα ο ανώνυμος συντάκτης, αναλυτικό ρεπορτάζ τις επόμενες ώρες.
   Προφανώς το "ρεπορτάζ" του δεν περιελάμβανε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και το Σωματείο προκειμένου στοιχειωδώς να διασταυρωθεί η "είδηση".
(Βεβαίως δεν μπορούμε να ξέρουμε τι σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία γενικότερα για το νοσοκομείο, πόσο μάλλον που ο διοικητής του νοσοκομείου σε μία αυταρχική επίδειξη της εξουσίας του και απαξίωσης των εργαζόμενων υποσχέθηκε ότι θα μας ξαναδεί...το 21!!!)

Στο Νοσοκομείο Καστοριάς αποδεκατίστηκαν από τον κορωνοϊό. 60 συνάδελφοι σε κατ' οίκον περιορισμό και 5 νοσούν. Επιτακτική ανάγκη προσλήψεων με παροχή κινήτρων.

ΑΘΗΝΑ 13/3/2020
ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 2750
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νοσοκομείο Καστοριάς αποδεκατίστηκαν από τον κορωνοϊό
60 συνάδελφοι σε κατ οίκον περιορισμό
5 νοσούν
ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ προσλήψεων με παροχή κινήτρων
Δυστυχώς όλο και περισσότεροι συνάδελφοί μας τίθονται σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω των μη εντοπισμένων κρουσμάτων κορωνοϊού που εισέρχονται στα εφημερεύοντα Δημόσια Νοσοκομεία και αντιμετωπίζονται με την συνήθη διαδικασία εξέτασης στα ΤΕΠ και εισαγωγής στις κλινικές (Παθολογικές, Πνευμονολογικές).
Στο Νοσοκομείο Καστοριάς σε κατ οίκον περιορισμό βρίσκονται αυτή τη στιγμή 60 συνάδελφοι. Μεταξύ των συναδέλφων που είναι σε κατ οίκον περιορισμό είναι και τρία μέλη της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων. Οι εργαζόμενοι, το Σωματείο εκφράζουν κραυγή αγωνίας για την κατάσταση, για την έλλειψη υγειονομικού υλικού. Το Νοσοκομείο πρέπει να απολυμανθεί, καθότι αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός νοσούντων από κορωνοϊό.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί για κατάρρευση του συστήματος Υγείας.

«έκθεση του Lancet που δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου και συσχετίζει τη θνητότητα στην Κίνα -με βάση χιλιάδες περιστατικά- με το επίπεδο ικανοποιητικής πρόσβασης του πληθυσμού στο σύστημα υγείας και στις υπηρεσίες περίθαλψης ανά περιοχή. Λέει δηλαδή ότι εκεί όπου υπήρχε επάρκεια υπηρεσιών περίθαλψης (aka ΜΕΘ λέω εγώ) η θνητότητα ήταν από 0 έως 0,3% και σε περιοχές που αυτό δεν υπήρχε όπως μέσα στην ίδια την Ουχάν, λόγω μαζικής προσέλευσης βαριών περιστατικών ταυτόχρονα, η θνητότητα ήταν υπεδεκαπλάσια, από 3% ως 5%».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής νευροχειρούργος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τελείως ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως «αν πέσουν πολλά βαριά περιστατικά ταυτόχρονα, θα καταρρεύσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να ζήσουμε παρόμοια περιστατικά με την Ιταλία. Ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος «απαγόρευσε» να μιλούν για την λειτουργία των εκκλησιών όσοι δεν πιστεύουν στον Θεό. Υπογράμμισε πως «είναι απαράδεκτο ένας υπουργός της κυβέρνησης να δημιουργεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας».
Μιλώντας στο tvxs, ο Π. Παπανικολάου δήλωσε ότι η χώρα είναι τελείως ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία του ιού και αν δεν σοβαρευτεί η κυβέρνηση, ανοίγοντας καινούργιες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενδέχεται να ζήσουμε περιστατικά παρόμοια με της Ιταλίας, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000, ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 2.650.
«Υπάρχουν δυο σενάρια. Το ένα το απαισιόδοξο,