-->

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ προειδοποιεί για κατάρρευση του συστήματος Υγείας.

«έκθεση του Lancet που δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου και συσχετίζει τη θνητότητα στην Κίνα -με βάση χιλιάδες περιστατικά- με το επίπεδο ικανοποιητικής πρόσβασης του πληθυσμού στο σύστημα υγείας και στις υπηρεσίες περίθαλψης ανά περιοχή. Λέει δηλαδή ότι εκεί όπου υπήρχε επάρκεια υπηρεσιών περίθαλψης (aka ΜΕΘ λέω εγώ) η θνητότητα ήταν από 0 έως 0,3% και σε περιοχές που αυτό δεν υπήρχε όπως μέσα στην ίδια την Ουχάν, λόγω μαζικής προσέλευσης βαριών περιστατικών ταυτόχρονα, η θνητότητα ήταν υπεδεκαπλάσια, από 3% ως 5%».

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και Διευθυντής νευροχειρούργος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι τελείως ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, επισημαίνοντας πως «αν πέσουν πολλά βαριά περιστατικά ταυτόχρονα, θα καταρρεύσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να ζήσουμε παρόμοια περιστατικά με την Ιταλία. Ζήτησε την αποπομπή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος «απαγόρευσε» να μιλούν για την λειτουργία των εκκλησιών όσοι δεν πιστεύουν στον Θεό. Υπογράμμισε πως «είναι απαράδεκτο ένας υπουργός της κυβέρνησης να δημιουργεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας».
Μιλώντας στο tvxs, ο Π. Παπανικολάου δήλωσε ότι η χώρα είναι τελείως ανοχύρωτη απέναντι στην πανδημία του ιού και αν δεν σοβαρευτεί η κυβέρνηση, ανοίγοντας καινούργιες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ενδέχεται να ζήσουμε περιστατικά παρόμοια με της Ιταλίας, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.000, ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 2.650.
«Υπάρχουν δυο σενάρια. Το ένα το απαισιόδοξο,
που λέει ότι είμαστε 15 μέρες πίσω από την Ιταλία. Και το αισιόδοξο, ότι θα σοβαρευτεί επιτέλους το κράτος και η κυβέρνηση και θα πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας υγείας (θα ανοίξουν δηλαδή καινούργιες κλίνες στις ΜΕΘ με μόνιμο προσωπικό) αλλά και περιορισμού της μαζικής μετάδοσης.
Έχω δηλώσει εδώ κι αρκετό καιρό ότι όχι μόνο θωρακισμένοι δεν είμαστε, αλλά είμαστε τελείως ανοχύρωτοι. Αυτό σημαίνει ότι αν πέσουν πολλά βαριά περιστατικά ταυτόχρονα, θα καταρρεύσουμε. Εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κρίση στη Λομβαρδία είναι καθαρά κρίση εντατικής θεραπείας. Οι ηλικιωμένοι δηλαδή και οι ευπαθείς ομάδες κινδυνεύουν άμεσα, εάν έχουμε πολλές περιπτώσεις ταυτόχρονα. Άλλωστε, τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης αυτό τον στόχο έχουν, να μην πέσουν πολλά βαριά περιστατικά μαζί. Με απλά λόγια, αν μας έρθουν μαζί 500 διασωληνωμένοι, την πατήσαμε άσχημα».
Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα έγκειται κυρίως στις ΜΕΘ, τονίζοντας ότι παρά τις προειδοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, η κυβέρνηση δεν είχε πάρει κανένα μέτρο. «Οι ελλείψεις αφορούν πρώτον και κυριότερο τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θέλουν άμεση ενίσχυση. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 567 κλίνες σε όλη τη χώρα ενώ θα έπρεπε να είναι από καιρό πάνω από δυο χιλιάδες, όπως φωνάζαμε. Είναι ήδη οι εν λόγω μονάδες γεμάτες με τη λεγόμενη “συνήθη νοσηρότητα”. Γι’ αυτό και πριν την επιδημία κάθε μέρα δεκάδες συνάνθρωποί μας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Αλλά δυστυχώς από τότε που χτυπήσαμε το καμπανάκι ως ΟΕΝΓΕ δεν έχει ανοίξει ούτε μια καινούργια κλίνη».
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε «έκθεση του Lancet που δημοσιεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου και συσχετίζει τη θνητότητα στην Κίνα -με βάση χιλιάδες περιστατικά- με το επίπεδο ικανοποιητικής πρόσβασης του πληθυσμού στο σύστημα υγείας και στις υπηρεσίες περίθαλψης ανά περιοχή. Λέει δηλαδή ότι εκεί όπου υπήρχε επάρκεια υπηρεσιών περίθαλψης (aka ΜΕΘ λέω εγώ) η θνητότητα ήταν από 0 έως 0,3% και σε περιοχές που αυτό δεν υπήρχε όπως μέσα στην ίδια την Ουχάν, λόγω μαζικής προσέλευσης βαριών περιστατικών ταυτόχρονα, η θνητότητα ήταν υπεδεκαπλάσια, από 3% ως 5%».

Προβληματική η επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ

Ο Π. Παπανικολάου στάθηκε στο πρόβλημα επικοινωνίας που υπάρχει ανάμεσα στους γιατρούς και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), επισημαίνοντας πως πρέπει να υπάρχει διαφορετικό νούμερο επικοινωνίας από αυτό με το κοινό. Τόνισε πως είναι λάθος η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για επιστροφή των συνταξιούχων γιατρών, καθώς ανήκουν και οι ίδιοι στις ευπαθείς ομάδες.
«Υπάρχει μεγάλο ζήτημα με το τετραψήφιο νούμερο, διότι δεν μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Κι αυτό γιατί βγαίνει αναμονή μία, δύο ή και τρεις ώρες. Δεν μπορεί να έχουν το ίδιο νούμερο που ισχύει για το κοινό, το οποίο έχει δοθεί δημόσια, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι τι γίνεται, καθώς ο κόσμος έχει την αγωνία του. Δε γίνεται όμως να είναι το ίδιο νούμερο, με το οποίο προσπαθεί να επικοινωνήσει ο διευθυντής του ΤΕΠ του Αττικού για παράδειγμα. Πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο νούμερο, όπου θα μπορούμε να απευθυνόμαστε.
Ένα ακόμη πράγμα που θα πρέπει να δούμε έχει να κάνει τα μέτρα προστασίας για τους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί. Επ’ αυτού του θέματος, είναι τελείως λάθος η πρόταση του Ιατρικού Συλλόδου Αθηνών  που λέει ότι για την αντιμετώπιση της επιδημίας, θα πρέπει να γυρίσουν πίσω όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 31/12/2019. Οι συνάδελφοι αυτοί είναι 68 χρονών, ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, οπότε εξ’ ορισμού δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα. Αυτό δεν προδιαθέτει όχι μόνο για την παντελή έλλειψη βούλησης για νέες προσλήψεις, αλλά παράλληλα εντάσσεται στο πλαίσιο της προπαγάνδας που γίνεται κάθε χρόνο με στόχο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γιατρών του ΕΣΥ».

Ζητά αποπομπή του Γεωργιάδη για «λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας»

Αναφερόμενος σε πρόσφατη τοποθέτηση του Α. Γεωργιάδη, που ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι όσοι δεν πιστεύουν στον Θεό δεν πρέπει να τοποθετούνται για το ζήτημα της λειτουργίας των εκκλησιών, ο Π. Παπανικολάου δήλωσε πως είναι απαράδεκτο να δημιουργείται μείζον πρόβλημα υγείας από υπουργό και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τον αποπέμψει.

Από το ΤηεΠρεσσΠροτγεψτ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.