-->

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Η ΜΑΖΙΚΌΤΕΡΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΗ Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΙΣ 16/6

 
 Μία μαζική συγκέντρωση και πορεία (η μαζικότερη των τελευταίων ετών) από την πλατεία Μαβίλη στο υπουργείο Υγείας έγινε στις 16/6 από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Μετά από πολύ καιρό η ομοσπονδία των γιατρών προκήρυξε απεργία την ίδια μέρα με την ομοσπονδία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία. Στην πορεία πήραν μέρος και αντιπροσωπείες από σωματεία της επαρχίας καθώς και πλήθος κόσμου που συμπαραστάθηκε στους υγειονομικούς αλλά και διεκδίκησε το δικαίωμά του στη δωρεάν περίθαλψη. 
Η συγκεκριμένη κινητοποίηση είχε αναβληθεί ήδη τρεις φορές από την ΠΟΕΔΗΝ λόγω κορονοϊού. Φαίνεται όμως ότι οι πιέσεις των εργαζόμενων, κυρίως των επικουρικών (μερικοί από τους οποίους απολύθηκαν ή πήραν μια  τετράμηνη παράταση λόγω της πανδημίας) δεν άφησαν άλλα περιθώρια. Έτσι από τα κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Από την εμπειρία μας, οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι παρά τα σχέδια και τις "οδηγίες" της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα κανένα από τα "μέτρα" δεν ήταν σε θέση να προστατέψει αποτελεσματικά τους εργαζόμενους και τους ασθενείς. (Εκτός από το κλείσιμο στο σπίτι και την "ατομική ευθύνη" - στη ζωή και στο θάνατο-) Γιατί ούτε τα μέτρα προστασίας ήταν και είναι επαρκή, ούτε οι ΜΕΘ πολλαπλασιάστηκαν, ούτε οι πολυδιαφημισμένες "μαζικές" προσλήψεις έγιναν. Τέτοιες τουλάχιστον που μετά την πανδημία να μας αφήσουν έστω και σε λίγο καλύτερη κατάσταση. Ούτε ένας μόνιμος υπάλληλος δεν θα απομείνει στην υγεία, ενώ το κύμα φυγής και οι απολύσεις των συμβασιούχων είναι πολύ περισσότερες από τις προσωρινές προσλήψεις. Άρα τα Νοσοκομεία είναι ήδη σε χειρότερη θέση από πριν. (Απόδειξη το κλείσιμο μονάδων και τμημάτων, η αποδυνάμωση των κλινικών ακριβώς μέσα στην καρδιά της υγ/κης κρίσης...)
Πέρα λοιπόν από τα πάγια ζητήματα που διεκδικούμε οι υγειονομικοί, η συμμετοχή σ' αυτή την κινητοποίηση ήταν και έκφραση ανησυχίας  για το τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια.Το δεύτερο κύμα, όπως λένε, μπορεί να είναι δριμύτερο και πιθανόν να αντιμετωπιστεί χωρίς καραντίνα. Μετά την εφιαλτική περίοδο που περάσαμε, θα προλάβουμε να πάρουμε πχ άδεια ή αν θα ξεφύγει η κατάσταση, θα μας γυρίσουν  πίσω;
Ακόμη, η έστω "θολή" ένταξη στα ΒΑΕ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση μετατίθεται για τις καλένδες, ενώ η θεσμοθέτηση του ειδικευόμενου νοσηλευτή θα προκαλέσει νέα προβλήματα και χειροτέρευση των όρων δουλειάς και αμοιβής αντί, όπως λέει το σύστημα και οι κολαούζοι του, ν' αναβαθμίσει τον κλάδο.
Με αφετηρία λοιπόν μια μαζική κινητοποίηση, να οργανώσουμε με καλύτερους όρους την πάλη μας για μέσα προστασίας, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς "'όρους", άνοιγμα των Νοσοκομείων και δομών που έκλεισαν, άνοιγμα νέων ΜΕΘ και ό,τι άλλο χρειάζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.