-->

Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Μέχρι 31 Αυγούστου είναι δυνατή νομοθετικά η χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος

(Πιθανό να δοθεί νέα παράταση - με τελικό στόχο περικοπές)
Φαίνεται ότι οι περικοπές στο ανθυγιεινό επίδομα που αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση από το 2015 και σχεδιάζονταν με πρόσχημα την εναρμόνιση με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές τελικά μετατρέπονται σε “καυτή πατάτα” για τις κυβερνήσεις γι’ αυτό και η δύσκολη απόφαση μετατίθεται συνεχώς για το μέλλον.  Την ίδια τακτική ακολούθησε και η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που μετέφερε συνεχώς την ημερομηνία για το σχετικό πόρισμα και εν τέλει το παρέπεμψε για μετά τις βουλευτικές εκλογές ώστε να μην “σκάσει στα χέρια” της.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις,  η καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας είναι διασφαλισμένη μόνο μέχρι τις 31/8/2020.
Η αρμόδια επιτροπή έχει χρονικό περιθώριο μέχρι 30/6/2020 να υποβάλει το πόρισμα της (Άρθρο 212 παρ. 1 του νόμου 4635/2019), ενώ η Υπουργική Απόφαση για την εκ νέου καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας εκδίδεται εντός δύο (2) μηνών από την υποβολή της τελικής γνωμοδότησης της Επιτροπής (άρθρο  38 του νόμου 4597/2019).
Δείτε τι αναφέρουν οι ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις:
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή καμιά πληροφορία σχετικά με το αν η αρμόδια επιτροπή θα υποβάλει το πόρισμα της μέχρι 30/6/2020, ενώ αν δεν γίνει αυτό θα χρειαστεί νέα νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό νέων προθεσμιών.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσπαθεί έντεχνα να συσχετίσει το θέμα της καταβολής του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας με το θέμα της ασφαλιστικής ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα, με προφανή στόχο να προκαλέσει σύγχυση στους εργαζόμενους και στην κοινωνία για το σοβαρό αυτόν θέμα.  Στην πρόσφατη συνάντηση των σωματείων και της ΠΟΕΔΗΝ με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έγινε σαφές ότι ουδεμία προετοιμασία ή συζήτηση έχει γίνει από τους κυβερνητικούς παράγοντες για το θέμα της ασφαλιστικής ένταξης στα ΒΑΕ.
Προφανώς είναι απαραίτητη ανάγκη να ενταθούν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στις δύο κατευθύνσεις χωρίς αυτές να συγχέονται, δηλαδή:
  • για τη διασφάλιση, αύξηση  και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας 
  • για την ασφαλιστική ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ 
(Σημ. Που εξασφαλίζεται μόνο με το χαρακτηρισμό του χώρου ως ανθυγιεινού...)

(Από υγειονομικοί.γρ)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.