-->

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Διχασμός και δικαιολογίες από Τσακλόγλου για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά των υγειονομικών.


(Σημ:.... Μπορεί και αν και δεν και ίσως ! Που μπορεί και να σημαίνει, άστους να ελπίζουν ότι κάτι θα πάρουν, να δούμε και τα γκάλοπ, να περάσει λίγο και ο καιρός, ίσως και πριν τις εκλογές ... να τους δώσουμε κάτι σαν μισό "δώρο" Πάσχα.  Ίσως και ολίγον από εργατικό δυστύχημα (σε όσους πεθάνουν) μπορεί και ολίγον από Βαρέα σε ορισμένους!)
Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να ορίσουμε ...κομψά τον αναίσχυντο κυβερνητικό λαϊκισμό μεγάλης κλίμακας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλάι - πλάι με τα πρόστιμα, τις απαγορεύσεις συναθροίσεων "άνω των τριών ατόμων" (άλλο στα Λεωφορεία και στα εργοστάσια, εκεί επιτρέπονται!) και τα εκατομμύρια των εμβολίων που ...δεν έχουμε!

Για του λόγου το αληθές, παρακάτω η τοποθέτηση του Υφ. εργασίας Π. Τσακλόγλου για εργατικό δυστύχημα λόγω θανάτου από covid και για βαρέα.

Μπορεί ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, να επεφύλαξε «μισόλογα» για το ενδεχόμενο να αναγνωρίζεται ο θάνατος από κορονοϊό ως εργατικό δυστύχημα «υπό προϋποθέσεις», όμως στην τοποθέτησή του για το χρόνιο και έντονο αίτημα των υγειονομικών για την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις, αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημά τους, επιχειρώντας μάλιστα να τους διχάσει για ακόμα μία φορά.

Έπειτα από 11 μήνες πανδημίας και με τα αιτήματα των υγειονομικών να μη βρίσκουν αντίκρισμα προς την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, ανέφερε πως εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ως εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και θα άφορα αμιγώς τον υγειονομικό χώρο.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Π. Τσακλόγλου ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός για το δίκαιο αίτημα της ένταξης των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο υφυπουργός, προφασιζόμενος δημοσιονομικές δυσκολίες και το υψηλό κόστος μίας τέτοιας απόφασης, επιχείρησε να διχάσει τους εργαζόμενους.

«Το ζήτημα της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι κάτι που θα πρέπει να εξετάζεται ολιστικά» είπε αρχικά, αναγνωρίζοντας λίγο αργότερα πως «το αίτημα των υγειονομικών για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα είναι ένα διαρκές αίτημα τα τελευταία χρόνια και έρχεται τώρα στην επιφάνεια με αφορμή την πανδημία που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης».

«Όντως τα υγειονομικά επαγγέλματα είναι από τη φύση τους δύσκολα και οι ασχολούμενοι με αυτά εκτίθενται σε βαρύτερους κινδύνους από άλλους εργαζομένους. Η έκθεση του υγειονομικού προσωπικού φυσικά δεν είναι η ίδια για όλες τις επιμέρους ειδικότητες, ούτε για όλους τους χώρους εργασίας» δεν δίστασε να σημειώσει, δημιουργώντας έτσι εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, ή καλύτερα, αιτήματα δύο ταχυτήτων. Ωστόσο, και πάλι, δεν σταμάτησε εκεί.

«Τρίτον, μια επιπλέον διάσταση του ζητήματος είναι οι δημοσιονομικές επιπτώσεις και αυτή τη διάσταση θα πρέπει πάντοτε να τη λαμβάνουμε υπόψη για να αποφύγουμε κακές πρακτικές του παρελθόντος. Το Υπουργείο μας και τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας εξετάζουν και αυτή τη διάσταση, ως μέρος του όλου ζητήματος της ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, ειδικά με δεδομένες τις δριμύτατες επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας» έσπευσε να συμπληρώσει, αποτυπώνοντας τις «δυσκολίες» για μία τέτοια απόφαση, και δίνοντας στη συνέχεια, ακόμα μεγαλύτερη εικόνα της αρνητικής διάθεσης της κυβέρνησης απέναντι στο εν λόγω αίτημα των υγειονομικών εργαζόμενων.

«Τέταρτον, απαιτείται μεγάλη προσοχή όταν εξετάζονται τέτοιου είδους αιτήματα και για έναν ακόμα λόγο. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες, την οργάνωση και τη στελεχιακή επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες θα πρέπει όχι μόνο να μην διαταραχθούν από την δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης αλλά να βελτιωθούν συνολικά και ριζικά, αν θέλουμε να προετοιμαζόμαστε για τις υγειονομικές προκλήσεις της επόμενης εικοσαετίας. Πολύ περισσότερο, αυτό ισχύει για τη δεδομένη συγκυρία των έκτακτων αναγκών που αντιμετωπίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας λόγω της πανδημίας του COVID-19» συμπλήρωσε με νόημα.

(H είδηση από το The press project - Τα σχόλια δικά μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.