-->

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Σύλλογος ΓΝ Άρτας: Απεργία – Αποχή από την επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και τη συγκέντρωση των στοιχείων

Δελτίο Τύπου – Ανακοίνωση
Ναι στον Εμβολιασμό – Όχι στην υποχρεωτικότητα

Ως Σύλλογος Εργαζομένων, όπως και το σύνολο του υγειονομικού κινήματος, από την πρώτη στιγμή, είχαμε και έχουμε ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού όχι μόνο των υγειονομικών, αλλά πρώτα από όλα των ευπαθών ομάδων, των πολιτών μεγάλης ηλικίας και γενικότερα όλης της κοινωνίας. Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της παγκόσμιας ιατρικής με τεράστια οφέλη στην εξάλειψη ή τον περιορισμό θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων.

Ο εμβολιασμός αποτελεί μέσο προστασίας και για αυτό η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση σε εμβόλια υπάρχει στα αιτήματα του υγειονομικού κινήματος μαζί με την πρόσβαση σε υπηρεσίες, φάρμακα και δομές υγείας. Επειδή όμως, έτσι από μόνος του ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια, επιβάλλεται: α) να είναι ενταγμένος και να συνεργεί με ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας που περιλαμβάνει επιδημιολογική επιτήρηση, γενναία στήριξη των δομών του ΕΣΥ και της ΠΦΥ στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες β) να μην λειτουργεί τιμωρητικά και μάλιστα να οδηγεί σε απώλεια μισθού ή/και θέσης εργασίας γ) να μην οδηγεί σε διαχωρισμούς και ρητορική του τύπου «ελευθερία για αυτούς που την δικαιούνται» δ) να είναι αποτέλεσμα πλήρους και πλατιάς ενημέρωσης του πληθυσμού με βάση το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων και μελετών ε) να συνεργεί στην δημιουργία κοινωνικής συλλογικής συνείδησης στ) να αντιμετωπίζει το εμβόλιο ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό, χωρίς πατέντες, μονοπωλιακά κέρδη και οικονομικού τύπου συμφωνίες.

Αντί αυτών η κυβέρνηση νομοθέτησε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις δομές υγείας , εκβιάζοντας τους εργαζόμενους με αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών από 1/9/2021.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πρωτίστως διχάζει και επιχειρεί να μετακυλήσει στους υγειονομικούς και το λαό τις δικές της ευθύνες για όλα αυτά που δεν έκανε και για την καθυστέρηση των εμβολιασμών και για την τραγική διαχείριση της πανδημίας.

Είμαστε ενάντια στην υποχρεωτικότητα, την ποινικοποίηση ή την εξαγορά του εμβολιαστικού δικαιώματος. Απολύσεις και στερήσεις μισθού δεν θα περάσουν!

Απορρίπτουμε τον εκφοβισμό και τη στοχοποίηση των υγειονομικών, που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη δουλεύοντας σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης. Επιπλέον να μας εξηγήσει η κυβέρνηση πως θα καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό στα Νοσοκομεία στη χώρα, όταν αποφασίζει να απομακρύνει εξειδικευμένο προσωπικό από τις δομές υγείας με μοναδικό κριτήριο τον εμβολιασμό. Είναι προφανές ότι οι 3μηνες προσλήψεις που επικαλείται ότι θα κάνει για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν, μόνο ως φαιδρότητα μπορεί να εκληφθεί.

Στις 5/8/2021 το ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε την προκήρυξη Απεργίας – Αποχής κατά της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού των υγειονομικών και προνοιακών υπαλλήλων. Και πιο συγκεκριμένα κήρυξε Απεργία – Αποχή από το καθήκον της επίδειξης ή κατάθεσης ή όποιου άλλου τρόπου επιλέγουν οι Διοικήσεις από τους συναδέλφους του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και επιπλέον από τους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων οποιουδήποτε επιπέδου από το καθήκον της συλλογής των εν λόγω πιστοποιητικών ή της συλλογής στοιχείων που αφορούν τον εμβολιασμό του προσωπικού. Συντασσόμαστε πλήρως με την απόφαση της Ομοσπονδίας.

Με αφορμή την αγωνία συναδέλφων όπως αυτή εκφράζεται με ερωτήματά τους σχετικά με κατάθεση αγωγής κατά του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, επισημαίνουμε το σχετικό δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ: «Με την έκδοση της όποιας κανονιστικής πράξης (εγκύκλιος, Υπουργική Απόφαση) για την εφαρμογή του νόμου, θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας με νομικούς εγνωσμένου κύρους».

Η προσφυγή θα αφορά όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας (νοσοκομεία και δομές ΠΦΥ) και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ανθρώπων με αναπηρία.

ΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους να ακολουθήσουμε την Ομοσπονδία στο θέμα των δικαστικών προσφυγών και να ΜΗΝ προβούν σε βιαστικές ενέργειες ατομικών ή και ομαδικών προσφυγών, που (σε περίπτωση αρνητικής δικαστικής απόφασης) θα διευκολύνουν την κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ του νομού Άρτας την απάντηση την έχουμε δώσει εδώ και πάνω 1,5 χρόνο προσφέροντας τα μέγιστα και επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα στην διαχείριση της πανδημίας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικό, την εντατικοποίηση και τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό, απαιτούμε:

  • πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού, με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια
  • ενίσχυση της ΠΦΥ και των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, αναγκαίες προσλήψεις στις εμβολιαστικές δομές και ασφάλεια στη μεταφορά και διατήρηση τους
  • εξαντλητική ενημέρωση, απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα και ανησυχίες, εκστρατεία με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα

Η ελευθερία δεν έρχεται με την υγειονομική δικτατορία και το αστυνομικό κράτος. Δεν έρχεται όμως και με την «ελευθερία της αγοράς» ή του ατόμου γενικώς.

Έχουμε χρόνια αγωνιστεί και παλεύουμε μέσα στα Νοσοκομεία και στις δομές υγείας για να είναι η υγεία δημόσιο αγαθό και για να εξασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση των δαπανών για την υγεία, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, μισθούς που να μπορούμε να ζήσουμε από αυτούς

Δεσμευόμαστε ότι άμεσα και στα πλαίσια της πλατιάς ενημέρωσης θα πραγματοποιήσουμε δράσεις ενημέρωσης σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες του χώρου της υγείας ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ και Επιστημονικούς φορείς για το ζήτημα του εμβολιασμού.

Άρτα, 12/8/2021
Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ ν.Άρτας


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.