-->

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Χάος στο τραγικά υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Δράμας: Μία κουρτίνα χωρίζει τους Covid ασθενείς.


Σε πολύ σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου της Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο TPP.
 Μόλις μία κουρτίνα χωρίζει την κλινική που φιλοξενεί τους θετικούς ασθενείς από τις κλινικές που περιθάλπουν περιστατικά καθημερινής νοσηρότητας. «Από την μία πλευρά της κουρτίνας βλέπεις γιατρούς ντυμένους αστροναύτες και από την άλλη είμαστε όλοι οι υπόλοιποι», αναφέρει.
Στο μεταξύ, γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς παλεύουν να τα βγάλουν πέρα σε αντίξοες συνθήκες, στερούμενοι παρανόμως ρεπό και άδειες, μιας και οι κυβερνητικές ρυθμίσεις πέταξαν 100 εργαζομένους εκτός νοσοκομείου, καθώς ήταν ανεμβολίαστοι. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι τομεάρχες... χρονομετρούν τους λιγοστούς πλέον τραυματιοφορείς για να τσεκάρουν αν είναι αρκετά γρήγοροι! 
Της Νεκταρίας Ψαράκη 
 Πέρασε στο «κόκκινο» επίπεδο, πολύ αυξημένου κινδύνου, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας και το μοναδικό νοσοκομείο της πόλης κάθε άλλο παρά έτοιμο κρίνεται για να περιθάλψει τόσο ασθενείς Covid, όσο και αυτούς που πάσχουν από άλλα νοσήματα. 
Ο κ. Παπαδόπουλος, επιβεβαιώνει μιλώντας στο TPP, ότι η επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής ολοένα και χειροτερεύει, αφού από εκεί που εισάγονταν καθημερινά 2 με 3 περιστατικά, την προηγούμενη Παρασκευή εκτοξεύθηκαν στα 7. «Τώρα ο αριθμός των ασθενών καθημερινά κυμαίνεται από 12-16 περιστατικά ημερησίως». Όπως εξηγεί ο ίδιος, το νοσοκομείο της Δράμας δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Υπάρχει κλινική ύποπτων περιστατικών τα οποία είτε εμπύρετα είτε όχι, νοσηλεύονται εκεί έως ότου βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε πραγματοποιείται διακομιδή σε άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, στα οποία υπάρχουν κλινικές Covid. «Οι διαδικασίες όμως είναι μεγάλες. Μπορεί να φιλοξενούμε στην κλινική ύποπτων κρουσμάτων έναν ασθενή για 3 και 4 ημέρες μέχρι να καταφέρουμε να τον διακομίσουμε λόγω της πίεσης και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας», περιγράφει.
 «Μία κουρτίνα χωρίζει θετικά και ύποπτα κρούσματα από τους υπόλοιπους» Οι περιγραφές του κ. Παπαδόπουλου, εύλογα γεννούν τα εξής ερωτήματα: Όταν φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο θετικοί και ύποπτα κρούσματα, δεν υπάρχει κίνδυνος οι δεύτεροι, σε περίπτωση που βγουν PCR αρνητικοί να μολυνθούν;
 Ταυτόχρονα, αφού το νοσοκομείο Δράμας, δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, πώς νοσηλεύονται ασθενείς covid έως ότου διακομιστούν, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή και το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό;
 Οι απαντήσεις που δίνει ο κ. Παπαδόπουλος στα εν λόγω ερωτήματα είναι κάθε άλλο από καθησυχαστικές. «Επικρατεί ένα χάος. Για να καταλάβετε, μία κουρτίνα χωρίζει τον διάδρομο που οδηγεί στα ύποπτα και θετικά περιστατικά covid από όλους τους υπόλοιπους.
Κυριολεκτικά, αν τραβήξετε την κουρτίνα, από τη μία θα δείτε γιατρούς και νοσηλευτές ντυμένους σαν αστροναύτες και από την άλλη όλους τους υπόλοιπους.
Κατόπιν γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, είχαμε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία είχαμε θίξει το ζήτημα. Το νοσοκομείο μας δεν έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει κλινική covid. Όσον αφορά στο προσωπικό, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Έχουμε μόλις 4 παθολόγους, εκ των οποίων ο ένας είναι ευπαθής και δεν μπορεί να συνδράμει και μόνο έναν πνευμονολόγο. Αυτό είναι το προσωπικό μας. Βοηθούν βέβαια και ειδικευόμενοι, αλλά και γιατροί άλλων, άσχετων ειδικοτήτων, όσο μπορούν», εξηγεί. Το πρόβλημα βέβαια δεν τελειώνει εδώ. Μετά τις σχετικές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας, 100 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Δράμας βγήκαν υποχρεωτικά σε αναστολή. Οι 60 από αυτούς αφορούν σε νοσηλευτές και οι 10 σε τραυματιοφορείς, ενώ στο σύνολό τους μάλιστα ήταν 19. «Δουλεύουμε υποστελεχωμένοι.
Κυριολεκτικά το υγειονομικό προσωπικό τρέχει και δε φτάνει. Έχουν κοπεί παρανόμως τα ρεπό μας. Δουλεύουμε 6 μέρες στις 7. Άδειες έχουμε να δούμε από το 2019», δηλώνει. 
  «Οι τομεάρχες χρονομετρούν τους λιγοστούς τραυματιοφορείς, για να δουν αν είναι αρκετά… γρήγοροι»

Το νοσοκομείο της Δράμας, δουλεύει πλέον με 9 τραυματιοφορείς στο σύνολό τους, εκ των οποίων ο ένας, εμβολιασμένος με την πρώτη δόση του εμβολίου, νοσεί σήμερα με κορωνοϊό. Συνεπώς 8 τραυματιοφορείς καλούνται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες όλου του νοσοκομείου.
Η κατάσταση αυτή βέβαια, δεν φαίνεται να συγκινεί τους τομεάρχες του νοσοκομείου, καθώς όπως καταγγέλλει ο κ. Παπαδόπουλος, χρονομετρούν τους ελάχιστους πλέον τραυματιοφορείς, για να δουν αν εργάζονται αρκετά γρήγορα! «Είχαμε φαινόμενο οι τομεάρχες του νοσοκομείου να χρονομετρούν τους τραυματιοφορείς. Τους έδιναν τον απεριόριστο χρόνο των 3 λεπτών να πραγματοποιήσουν μεταφορά ασθενή!», αναφέρει σαρκαστικά, ενώ προσθέτει: «Με τόσο λίγο προσωπικό, οι τραυματιοφορείς οι ίδιοι γίνονται φορείς μετάδοσης του ιού. Ο ίδιος που πραγματοποιεί μεταφορά ασθενή με covid, στη συνέχεια απασχολείται στο χειρουργείο και σε άλλες κλινικές. Όλα αυτά φυσικά διότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Έχει εντατικοποιηθεί η εργασία του ήδη υπάρχοντος προσωπικού. Μετά τις αναστολές έχουν προστεθεί μόνο 2 άτομα, και έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας».
 «Η διοικήτρια του νοσοκομείου δεν βλέπει το πρόβλημα»
Όπως τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, το νοσοκομείο της Δράμας θα οδηγηθεί μαθηματικά σε νοσοκομείο μίας νόσου, μιας και το υπάρχον προσωπικό δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία, όσο και στην περίθαλψη των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα. Ήδη το μικροβιολογικό του νοσοκομείου της Δράμας δεν λειτουργεί, με εξαίρεση εξαιρετικές περιπτώσεις ασθενών και ΑμεΑ. Η διοίκηση του νοσοκομείου όμως, όπως καταγγέλλει, δεν φαίνεται να βλέπει το πρόβλημα. «Στις 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήσαμε συλλαλητήριο στο οποίο συμμετείχαμε περισσότερα από 1.500 άτομα για να αναδείξουμε τα προβλήματά μας. Απευθυνθήκαμε στον ιατρικό σύλλογο, σε δημάρχους, σε αντιπεριφερειάρχες, παλέψαμε να ακουστούμε. Βλέπουμε λοιπόν τη διοικήτρια του νοσοκομείου να δηλώνει σε επίσημες συνεντεύξεις τύπου ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το ίδιο είχε κάνει και μετά την παραίτηση της αναισθησιολόγου μας. Ενώ εμείς λέγαμε ότι έχουμε ξεμείνει από αναισθησιολόγο, η διοικήτρια δήλωνε πως έχουμε, πολύ απλά επειδή απαιτείται να περάσουν δύο μήνες από την ημέρα παραίτησης έως την ημέρα αποχώρησης!», εξηγεί.
 Είχε πάθει και ο Κικίλιας… διοικήτρια! 
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν, τη στάση που τηρεί η διοικήτρια του νοσοκομείου της Δράμας, όπως την περιγράφει ο κ. Παπαδόπουλος, είχε επιλέξει να υιοθετήσει και ο τέως Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. 
Το νοσοκομείο της Δράμας δεν κατέληξε τραγικά υποστελεχωμένο τους τελευταίους μήνες. Στις 27 Νοεμβρίου του 2020, όταν η Βόρεια Ελλάδα διάνυε το σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας, Νίτσα Κιόρτεβε, είχε προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά με την τραγική κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης. «Ένα νοσοκομείο υποστελεχωμένο, για το οποίο φωνάζουμε για μήνες, σε τραγικά επίπεδα, με πληρότητα 50% σε οργανικές θέσεις εδώ και χρόνια, αλλά κανένας δεν συγκινήθηκε», είχε αναφέρει. 
 Λίγο αργότερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εμφανίστηκε στο Open και ερωτήθηκε για το συγκεκριμένο νοσοκομείο και την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Δράμας. «Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τη διασπορά του κορονοϊού» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας: «Και προφανώς πρέπει να αναρωτηθούμε άλλη μία φορά πώς αντιμετωπίσαμε τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα τον τελευταίο ένα δύο μήνες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο στη Δράμα». 
 Οι δηλώσεις Κικίλια, τότε, είχαν πυροδοτήσει τις έντονες αντιδράσεις και των τριών σωματείων του νοσοκομείου της Δράμας, αφού σε κοινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι έκαναν λόγο για μία «ατυχέστατη και προκλητική δήλωση», αλλά και για «τραγικά ψέματα». Σήμερα, 24/09/2021, διανύουμε τη φάση της σταθερότητας. Το νοσοκομείο της Δράμας παραμένει εξίσου αβοήθητο, εξίσου υποστελεχωμένο, ενώ διοίκηση και κυβέρνηση, παραμένουν εξίσου αδιάφοροι.
Από το Thepressproject.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.