-->

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα με γιατρούς και απειλές Άδωνι για τέλος συμβάσεων.

Σημ. Αναρτούμε παρακάτω ένα "μετριοπαθές", κατά τη γνώμη μας, άρθρο που ενημερώνει όμως αναλυτικά για τις εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία του πολυδιαφημισμένου ΠΕΔΥ! και το μέγα αδιέξοδο που έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως τα μεγάλα αφεντικά του χώρου (κλινικάρχες)  τείνουν να "τα βρούν" με το Υπουργείο ενώ για τους απλούς γιατρούς που είτε ήταν εργαζόμενοι στην Α βάθμια είτε "συμβεβλημένοι" δεν φαίνεται να υπάρχει αντίστοιχη κατανόηση. Πίσω από τα αιτήματα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, εκείνο που κρύβεται είναι η δυνατότητα των ασφαλισμένων να επισκέπτονται γιατρό και να μπορούν να κάνουν εξετάσεις. Αν δηλαδή δεν αυξηθεί ο προυπολογισμός για γιατρούς και εξετάσεις, κανείς δεν θα μπορεί να έχει ιατρικές υπηρεσίες, εκτός και αν ...πάει στις κλινικές ως ιδιώτης ή στις ατέλειωτες ουρές των Νοσοκομείων. Γι΄αυτό είναι σημαντικός ο αγώνας των γιατρών και των εργαστηριακών. Ανεξάρτητα αν μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί σε πλευρές ή στον τρόπο που δίνεται. Καθώς μάλιστα δεν είναι κρυφό ποιός είναι ο καθένας και τι ...ιστορικό έχει, αποδεικνύεται πως η ανάγκη και η πίεση που υπάρχει από τη βάση αναγκάζει τον καθένα να τοποθετηθεί. Βεβαίως όλοι κρίνονται για τις επιλογές τους.

Κρίσιμη συνάντηση σήμερα με γιατρούς και απειλές Άδωνι για τέλος συμβάσεωνΠολύ θα επιθυμούσε ο υπουργός Υγείας οι πάροχοι υγείας και συγκεκριμένα τα εργαστήρια και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να σκύψουν το κεφάλι και να συναινέσουν στις επιταγές του ιδιαίτερα τώρα, μόλις πέντε ημέρες πριν τις εκλογές της Κυριακής και να περάσει έτσι η γραμμή του, με αποτέλεσμα να λήξουν άμεσα οι επισχέσεις όπως αποφάσισαν και οι Ιδιωτικές Κλινικές.
Οι εκπρόσωποι των Κλινικών, ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν τις επισχέσεις τους καθώς ο υπουργός Υγείας συναίνεσε στο να επανακαθορισθεί το πλαφόν από τον ΕΟΠΥΥ συνολικά για τον κλάδο και στην συνέχεια για κάθε μία κλινική ξεχωριστά.
Όμως οι γιατροί μέχρι στιγμής αντιστέκονται διότι γνωρίζουν πως με έναν προϋπολογισμό της τάξης των 328 εκατ. ευρώ- και με 45 περίπου εκατ. ευρώ να έχουν ήδη δαπανηθεί τους πρώτους 4 μήνες- ελλοχεύει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, το οποίο θα «λουστούν» οι ίδιοι και κυρίως οι ασθενείς. Και οι ίδιοι τουλάχιστον οφείλουν να σεβαστούν τον εαυτό τους και το λειτούργημά τους.
Ο ΕΟΠΥΥ λοιπόν σήμερα, αναμένεται να εκδώσει σχετική ανακοίνωση, όπου θα πρέπει πια ο κάθε πάροχος, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, να δηλώσει αν συμφωνεί με τις νέες συμβάσεις που ετοιμάζεται να προτείνει ο Οργανισμός. Έτσι ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει με όσους παρόχους επιθυμούν να είναι συμβεβλημένοι με αυτόν.
Βεβαίως δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι μέχρι σήμερα το μεσημέρι που έχει δώσει deadline ο κ. Γεωργιάδης, απειλώντας μάλιστα το ιατρικό σώμα, πως «όσοι επιλέξουν την οδό της καταγγελίας της σύμβασης, διά της επίσχεσης, θα αφαιρεθούν άμεσα οι πινακίδες που δηλώνουν ότι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για να μη δυσκολεύονται και ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας».

Ναι ξαφνικά, ο πλέον μνημονιακός υπουργός Υγείας έγινε ευαίσθητος για τους ασφαλισμένους, αφού τους άφησε ακάλυπτους τόσους μήνες με την απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας και εξαιτίας της διαθεσιμότητας, τώρα μόλις στο παρά πέντε των εκλογών, μιλάει για την ανάγκη να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασθενών και ζητά προσωπικά συγνώμη.

Γιατί όμως δεν προχωρά ο υπουργός Υγείας στα αιτήματα που επιμόνως ζητούν οι πάροχοι και που μπορούν να ξεμπλοκάρουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση και γιατί παρουσιάζει ένα άλλο πρόσωπο στις Κλινικές; Αφού δεν μπορεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό, ας απελευθερώσει τουλάχιστον, ένα κονδύλι που θα αφορά σε ποσά για εξετάσεις τις οποίες τα εργαστήρια έχουν παράσχει στους ασφαλισμένους εξαιτίας μη λειτουργίας των δομών του ΠΕΔΥ επί αρκετούς μήνες. Είπε χθες κάποια στιγμή ο κ. Γεωργιάδης ότι ενδεχομένως να γίνει αυτή η μεταφορά του κωδικού και σύμφωνα με πληροφορίες το συγκεκριμένο κονδύλι, ανέρχεται σε 40 με 50 εκατ. ευρώ.
Ένα άλλο αίτημα το οποίο ζητούν διακαώς οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, είναι οποιαδήποτε εξέταση εκτελείται, να πληρώνεται, που είναι αναφαίρετο δικαίωμα του οποιουδήποτε εργαζόμενου.
Αλλά και τα ληξιπρόθεσμα, αποτελούν τομέα ο οποίος χρήζει μεγάλης προσοχής, αφού ο κλάδος έχει λαμβάνειν από το 2007 και διαρκώς συσσωρεύονται νέα χρέη. Όλα τα παραπάνω, αποτελούν αιτήματα δίκαια και νόμιμα για τον κλάδο και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να τα δει με κατανόηση και όχι να απειλεί με διακοπή και καταγγελίες των συμβάσεων κατά την προσφιλή της τακτική των προκλήσεων και των εντάσεων, όπως υπογραμμίζουν οι γιατροί.
Ήδη από χθες το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων ενημερώνουν τα μέλη τους, ενώ σήμερα στις 8.30 το πρωί, συνεδριάζει η Πανελλήνια Ένωση Διαπραγμάτευσης του ΠΙΣ που θα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις πριν την κρίσιμη συνάντηση στις 12 με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας


Πηγή: http://www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου