-->

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Σοκ: Επικίνδυνα φίλτρα από Αίγυπτο ''σκοτώνουν'' τους νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη! Ηταν 10 λεπτά φτηνότερα!

Σοκ: Επικίνδυνα φίλτρα από Αίγυπτο ''σκοτώνουν'' τους νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη! Παρέμβαση εισαγγελέα

Κόρωνα- γράμματα παίζουν την ζωή τους καθημερινά οι νεφροπαθείς στη  Θεσσαλονίκη. Όπως κατήγγειλε ο  πρόεδρος του Συλλόγου αναγκάζονται να  κάνουν αιμοκάθαρση με επικίνδυνα φίλτρα που έχουν προμηθευτεί  από την Αίγυπτο τα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Στο  μείζον αυτό θέμα παρενέβη η  Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ενώ τις σχετικές καταγγελίες ερευνούν εξονυχιστικά το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας.
Συγκεκριμένα , η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, τη διενέργεια της οποίας ανέθεσε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις, όπως «έκθεση σε κίνδυνο ζωής» και να αποδοθούν στους υπαίτιους.


Να υπενθυμιστεί πως ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης Χρήστος Καραγκιόζης τους τελευταίους μήνες τα δύο παραπάνω νοσοκομεία προμηθεύονται φίλτρα αιμοκάθαρσης από την Αίγυπτο, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

 Όπως είχε καταγγείλει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, τους τελευταίους μήνες τα δύο παραπάνω νοσοκομεία προμηθεύονται φίλτρα αιμοκάθαρσης από την Αίγυπτο, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκιόζη, η προμήθεια των συγκεκριμένων φίλτρων έγινε με κριτήριο όχι την ποιότητα ή την καταλληλότητα αλλά το μόλις κατά 10 λεπτά χαμηλότερο κόστος.

«Τα φίλτρα αυτά είναι ελαττωματικά, σπασμένα και κολλημένα και αν ξεφύγει κάποιο και μπει στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης ο νεφροπαθής μπορεί να πεθάνει μέσα σε ένα λεπτό. Ήδη, λόγω των επιπλοκών από αυτά τα φίλτρα, ο ΕΟΦ έχει δεχτεί 40 "λευκές κάρτες" από γιατρούς διαφόρων νοσοκομείων τα οποία τα χρησιμοποιούν, αλλά δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία απάντηση. Ένα καλό φίλτρο αιμοκάθαρσης μπορεί να δώσει καλή ποιότητα ζωής σε έναν νεφροπαθή τελικού σταδίου και να χαρίσει χρόνια ζωής σε έναν νεφροπαθή μέχρι να μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία από τους 1.500 νεφροπαθείς στη Θεσσαλονίκη, οι 70 υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία Παπανικολάου και Παπαγεωργίου (όπου χρησιμοποιούνται διάφορες κατηγορίες φίλτρων τα οποία δεν είναι κακής ποιότητας), οι 150 στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ και οι υπόλοιποι στον ιδιωτικό τομέα όπου επίσης τα φίλτρα δεν είναι

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.