-->

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Νέα πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό και ειδικότητα

Νέα πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό και ειδικότητα

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν σήμερα τα νέα όρια συνταγογράφησης ανά ειδικότητα και περιοχή, καθώς και οι στόχοι χορήγησης γενοσήμων ανά γιατρό, όπως τα άλλαγε η νέα ηγεσία του ΥΥΚΑ.
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Η απόφαση προβλέπει τα εξής:
-Καθορίζονται ανά ιατρό οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων. Οι στόχοι έχουν προκύψει από τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2014, με βάση τη διαθεσιμότητα των γενοσήμων και τις καταναλώσεις εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας.
-Σε περίπτωση σημαντικής και επανειλημμένης υστέρησης από το στόχο, δηλαδή μη επίτευξη του στόχου κατά 5% ανά μήνα για τρείς συνεχόμενους μήνες, ο ιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ για να δικαιολογήσει την συνταγογράφησή του.
-Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι κατά την εκτέλεση συνταγών να ακολουθούν την διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 46, παρ. β ́ του Νόμου 4316/2014.
Στις ανωτέρω διατάξεις υπάγονται και τα σκευάσματα που έχουν απολέσει το καθεστώς προστασίας τους και έχουν λιανική τιμή ίση ή μικρότερη από το μέσο όρο της λιανικής τιμής γενοσήμων σκευασμάτων ίδιας δραστικής, μορφής περιεκτικότητας και συσκευασίας με αναγωγή στη μηνιαία θεραπεία.
-Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται τα όρια στη φαρμακευτική δαπάνη κάθε γιατρού ανάλογα με την ειδικότητα, τον αριθμό των ασθενών για τους οποίους συνταγογραφεί, την περιφερειακή ενότητα της χώρας όπου έχει έδρα και το μήνα του έτους (εποχικότητα).
Τα όρια αυτά έχουν προκύψει από την στατιστική επεξεργασία των δεδομένων από την έκδοση των συνταγών του προηγούμενου έτους σε ολόκληρη την επικράτεια, ανάλογα με την ειδικότητα του ιατρού, την Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει και την επισκεψιμότητα για τον αντίστοιχο μήνα του έτους.
-Ως επανειλημμένη υπέρβαση ορίζεται η υπέρβαση των ορίων που αναφέρονται στην παρούσα υπουργική απόφαση, σε ποσοστό άνω του 20% αθροιστικά για τρεις συνεχόμενους μήνες.
Εξαιρείται η συνταγογράφησή που αφορά:
-χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου (υπό αιμοκάθαρση, υπό περιτοναϊκή διύλιση και υπό μεταμόσχευση),
-καρδιοπαθείς τελικού σταδίου (μηχανική καρδιά, ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μεταμόσχευση καρδιάς),
-ασθενείς που πάσχουν από ηπατική ανεπάρκεια (ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μη αντιρροπούμενη κίρρωση, μεταμόσχευση ήπατος),
-μεταμοσχευθέντες ρευστών ή συμπαγών οργάνων,
-καρκινοπαθείς,
-πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία,
-πάσχοντες από κυστική ίνωση και
-ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.
Εξαιρούνται, επίσης, τα εμβόλια του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους, τα φάρμακα των οποίων τη χρήση προεγκρίσει ο ΕΟΠΥΥ μέσω των επιτροπών του.
Τέλος εξαιρούνται τα φάρμακα για τα οποία θα τεθεί κλειστός προϋπολογισμός καθώς και τα φάρμακα για τα οποία θα επιτευχθούν συμφερότερες τιμές αποζημίωσης μέσω της Επιτροπής ∆ιαπραγμάτευσης. 

1 σχόλιο :

  1. Πρόσφατα αγοράσαμε το σπίτι μας με τη βοήθεια του κ. Benjamin Lee, ενός υπευθύνου δανείων που με βοήθησε και τον σύζυγό μου με δάνειο 5.000.000 USD και η όλη εμπειρία ήταν χωρίς άγχος και μας άφησε απίστευτα ικανοποιημένους. Ήμασταν εκτός κράτους, αλλά η απόσταση δεν ήταν θέμα και ο κ. Benjamin Lee ήταν πάντα διαθέσιμος για συζήτηση. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στον κ. Benjamin Lee και την ομάδα του για ενεργό καθήκον των αιτούντων δανείων να χρησιμοποιούν τον κ. Benjamin Lee σε οποιοδήποτε είδος δανείου. Ο κ. Benjamin Lee Πληροφορίες Επικοινωνίας, email: 247officedept@gmail.com Ή WhatsApp Chat: + 1-989-394-3740 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.