-->

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Πώς θα γίνουν οι νέες μειώσεις συντάξεων.

Το παρακάτω άρθρο πήραμε από το epoli και αναφέρεται σε πληροφορία της εφημερίδας <<Ελεύθερος Τύπος >> πως πρόκειται να κατατεθεί διάταξη σε νομοσχέδιο που να προβλέπει το κόψιμο των συντάξεων. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε την πληροφορία, βλέπουμε εξάλλου προς τα που πάει το πράγμα. Αναφέρουμε όμως ακριβώς την πηγή και το τι είναι αυτό που έχουμε αναρτήσει για να' μαστε ξεκάθαροι και να ξέρουν οι συνάδελφοι τι ακριβώς διαβάζουν και από που προέρχεται.

«Βόμβα» πρόσθετων μειώσεων -πέραν του 18% που θα είναι το πλαφόν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις- αποκαλύπτεται στη διάταξη του νομοσχεδίου που εξασφάλισε και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, κι ο Κώστας Κατίκος, η οποία προβλέπει τον τρόπο και τα ποσά επί των οποίων θα επέλθουν οι περικοπές από το 2019 με τα μέτρα του νέου Μνημονίου.
Σύμφωνα με τη διάταξη, οι καταβαλλόμενες συντάξεις θα επανυπολογιστούν «και από την 1η/1/2019 αν το καταβαλλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τον (επαν)υπολογισμό τους, το υπερβάλλον ποσό περικόπτεται. Το ποσό που περικόπτεται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 18% της καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης».
Αυτό που λέει η διάταξη  είναι ότι, οι παλιές συντάξεις θα μειωθούν ως 18%, αλλά και οι νέες συντάξεις (που θα βγουν για όσους έκαναν αίτηση από 13/5/2016 και μετά) θα χάσουν από το 2019 την προσωπική διαφορά μέχρι 18%.

«Ταφόπλακα»
Η «βόμβα» κρύβεται στην παράγραφο 4 της διάταξης όπου τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 10 του νόμου Κατρούγκαλου και καταργούνται από την 1η/1/2019 και τα οικογενειακά επιδόματα συζύγου και τέκνων, ακόμη και παιδιών με αναπηρία. Τα επιδόματα αυτά δεν θα είναι μέρος της προσωπικής διαφοράς. Στο Δημόσιο το επίδομα συζύγου παίρνουν όσοι αποχώρησαν μέχρι το 2011 και είναι 35 ευρώ, ενώ τα επιδόματα ανήλικων τέκνων ή παιδιών με αναπηρία είναι 50 για ένα παιδί, 70 συνολικά για δύο παιδιά, 120 συνολικά για τρία τέκνα, 170 συνολικά για τέσσερα, με προσαύξηση του συνολικού ποσού κατά 70 ευρώ για κάθε παιδί μετά το τέταρτο.
Στις μειώσεις που θα προκύψουν δηλαδή με την προσωπική διαφορά θα μπει ανώτατο πλαφόν 18%, ενώ τα επιδόματα συζύγου και τέκνων εξαλείφονται οριστικά από την 1η/1/2019 για όσους συνταξιοδοτήθηκαν μέχρι 12/5/2016. Ο λόγος που καταργούνται είναι επειδή το επίδομα συζύγου δεν καταβάλλεται στους νέους από 13/5/2016 και μετά συνταξιούχους, ενώ το επίδομα τέκνων θα χορηγείται μόνον εφόσον οι συνταξιούχοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία για τη λήψη επιδόματος τέκνων από τον ΟΓΑ.
Με τον τρόπο αυτό, οι παλιές συντάξεις που έχουν και επίδομα συζύγου ή/και επίδομα παιδιού θα επανυπολογιστούν ξεχωριστά από τα επιδόματα και η μείωση που θα προκύψει με την προσωπική διαφορά θα «πέσει» στην επανυπολογιζόμενη σύνταξη. Η πραγματική απώλεια εισοδήματος όμως από την 1η/1/2019 που ενεργοποιούνται οι περικοπές θα είναι μεγαλύτερη του 18% καθώς τα επιδόματα καταργούνται ολοσχερώς!

Στην πράξη…
Στους πίνακες που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος με ενδεικτικά παραδείγματα για τις περικοπές σύνταξης και επιδομάτων φαίνεται ότι οι συνολικές απώλειες, λόγω μείωσης συντάξεων αλλά και λόγω κατάργησης οικογενειακών επιδομάτων, φτάνουν στο 23%!
Για παράδειγμα:
Συνταξιούχος Δημοσίου που παίρνει σήμερα πριν το φόρο κύρια σύνταξη 1.440 ευρώ και έχει επίδομα συζύγου 35 ευρώ το μήνα, αλλά και επίδομα 50 ευρώ για ανήλικο ή ανάπηρο παιδί, έχει συνολικό μηνιαίο εισόδημα 1.525 ευρώ. Με τη νέα διάταξη, η σύνταξη θα επανυπολογιστεί χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επιδόματα. Με μια μέση μείωση κατά 15% μετά τον επανυπολογισμό (αντί 18% που είναι το πλαφόν), η νέα σύνταξη βγαίνει στα 1.224 ευρώ με προσωπική διαφορά 216 ευρώ. Από την κατάργηση των επιδομάτων όμως την 1η/1/2019, θα έχει πρόσθετη απώλεια εισοδήματος κατά 85 ευρώ, οπότε η συνολική μείωση αποδοχών θα είναι 301 ευρώ (216 ευρώ από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και 85 ευρώ από την κατάργηση του επιδόματος συζύγου και τέκνου). Η συνολική περικοπή στις μηνιαίες του αποδοχές ακριβώς λόγω και της κατάργησης των επιδομάτων θα είναι 19%, παρότι η μείωση της σύνταξης με τον επανυπολογισμό είναι 15%.
Συνταξιούχος Δημοσίου που παίρνει κύρια σύνταξη 1.190 ευρώ προ φόρου και 35 ευρώ επίδομα συζύγου έχει συνολικά 1.225 ευρώ σήμερα. Με τον επανυπολογισμό και με μια μέση μείωση κατά 15% στη σύνταξη, το νέο ποσό βγαίνει στα 1.012 ευρώ με προσωπική διαφορά επί της σύνταξης 179 ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2018 θα λαμβάνει τη σύνταξη των 1.012 ευρώ, την προσωπική διαφορά των 179 ευρώ, όπως και το επίδομα συζύγου των 35 ευρώ. Οι συνολικές του αποδοχές δηλαδή θα είναι ίδιες (1.225 ευρώ). Από την 1η/1/2019 όμως που ενεργοποιούνται τα μέτρα του νέου Μνημονίου που φέρνει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση και τα νομοθετεί από τώρα, θα παίρνει τη νέα σύνταξη χωρίς προσωπική διαφορά, ήτοι τα 1.012 ευρώ προ φόρου, ενώ καταργείται και η καταβολή του επιδόματος συζύγου των 35 ευρώ. Η συνολική απώλεια (από τα 179 της προσωπικής διαφοράς και τα 35 ευρώ του επιδόματος συζύγου) θα είναι 214 ευρώ και το ποσοστό μείωσης επί του μηνιαίου εισοδήματος φτάνει στο 17%, παρότι η μείωση σύνταξης λόγω επανυπολογισμού είναι στο 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου