-->

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

Πόσες ώρες θα εργάζονται οι γιατροί του ΕΣΥ; Νέες ανακοινώσεις από το υπ. υγείας

 
Στροφή 180 μοιρών φαίνεται ότι έκανε η πολιτική ηγεσία του υπ. υγείας στο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ και κατά συνέπεια και στις εφημερίες τους.

Μετά την θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν στους κόλπους των νοσοκομειακών γιατρών τα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του υπ. υγείας για τη διαμόρφωση νέου ωραρίου στους γιατρούς του ΕΣΥ τελικά τα πήρε όλα πίσω. Μάλιστα ο υπουργός υγείας κατέστησε σαφές στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών ότι δεν αλλάζει τίποτα σε ό,τι αφορά το εργασιακό κεκτημένο των νοσοκομειακών γιατρών και δεν τεκμηριώνεται η κριτική περί αντεργατικού νομοθετήματος.
Δεν αυξάνεται ο χρόνος εργασίας, δεν προβλέπονται ατομικές συμβάσεις, δεν πρόκειται να υπάρξει απλήρωτη εργασία, και διατηρείται στο ακέραιο ο προϋπολογισμός των εφημεριών (325 εκ. €).

Αναλιτικότερα κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ , ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι σήμερα έχουμε εργασιακή εξουθένωση και επισφαλή εργασία. «Ο “εργασιακός μεσαίωνας είναι παρών”. Το σημερινό σύστημα είναι επιβαρυντικό και για τον γιατρό και για τον ασθενη, γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη αναδιοργάνωσής του συμβατή με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Ξανθός επισημαίνοντας ότι με την εν λόγω ρύθμιση δίνεται η κατεύθυνση αλλά και η αναγκαία ευελιξία στο σύστημα για σταδιακή προσαρμογή στις νέες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.
Πάντως κατά γενική ομολογία ακόμη και από τους ίδιους τους γιατρούς το ωράριο τους παραβιάζεται καθημερινά και σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Πόσες ώρες θα εργάζονται οι γιατροί του ΕΣΥ;
1. Οργανώνεται σε 12ωρη βάση ο χρόνος εφημερίας και καταργούνται σταδιακά οι 24ωρες εφημερίες.
2. Διατηρείται το τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών και δεν εφαρμόζεται σε καμία περίπτωση κυκλικό ωράριο. Το άρθρο 3 παρ. 1 ορίζει ρητά ότι το τακτικό ωράριο
των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό, και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 15:00.
Είναι ξεκάθαρο αναφέρεται χαρακτηριστικά από το υπ. υγείας, ότι δεν αυξάνεται το τακτικό πρωινό ωράριο από 7 σε 12 ώρες, και οι 5 ώρες από τις 15:00 – 20:00 αποτελούν ώρες εφημερίας οι οποίες καλύπτονται από τον ίδιο αριθμό ιατρών σύμφωνα με τις ανάγκες ασφαλούς λειτουργίας του νοσοκομείου.
3. Διατηρείται η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι γιατροί όλων των βαθμίδων) των κλινικών/τμημάτων την ώρα της εφημερίας.
4. Η ρήτρα opt-out δεν αποτελεί «ατομική σύμβαση», αλλά πρόκειται για τη ρήτρα εξαίρεσης κατά την οποία ο γιατρός συναινεί να εργάζεται περισσότερο από το μέσο όρο των 48 ωρών εβδομαδιαίως αλλά με ανώτατο όριο τις 60 ώρες κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως.
Η ρήτρα opt-out εισάγεται προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και να μην επηρεαστούν τα σημερινά εισοδήματα των γιατρών.
5. Δεν καταργείται το ρεπό. Διασφαλίζεται τόσο η υποχρεωτική χορήγηση του ρεπό μετά από τη πραγματοποίηση νυκτερινής εφημερίας όπως απορρέει από το άρθρο 4 παρ. 1, αλλά και χορηγείται επιπλέον ρεπό από τη πραγματοποίηση εφημερίας Σαββάτου, Κυριακής ή αργίας (άρθρο 4 παρ. 3).
6. Με το Σχέδιο Νόμου διατηρείται η προσαυξημένη κατά 6% υπερωριακή αποζημίωση της νυχτερινής βάρδιας και των αργιών, δεν μειώνεται η εφημεριακή αμοιβή και προφανώς δεν οδηγούμαστε σε απλήρωτη εργασία.
Έρχονται προσλήψεις
Η νομοθετική παρέμβαση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών αποτελεί μέρος ενός συνόλου ευρύτερων παρεμβάσεων για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις 450 μόνιμων γιατρών με εξειδίκευση στην επείγουσα ιατρική, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην 24ωρη λειτουργία ορισμένων δομών ΠΦΥ στο λεκανοπέδιο αλλά και στην αναδιοργάνωση του συστήματος εφημεριών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας ζήτησε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς να συμβάλλουν μέσα από μια Κοινή Επιτροπή Υπουργείου- ΟΕΝΓΕ στον καλύτερο σχεδιασμό των αναγκαίων μονίμων προσλήψεων για την εφαρμογή του νόμου και δεσμεύθηκε ότι θα πάρει υπ’ όψιν του τις επιμέρους παρατηρήσεις τους πριν προχωρήσει στην τελική νομοτεχνική διατύπωση των προτεινόμενων αλλαγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου