29/12/2017 19:04
Με ρυθμούς «χελώνας» προχωρούν οι μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, την ώρα που μονιμοποιείται η κάλυψη των κενών με επικουρικό προσωπικό και συμβασιούχους.
Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη
Αυτό προκύπτει από την τελευταία συνάντηση μεταξύ του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, και εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών και εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, την Πέμπτη (21/12/2017). Υπενθυμίζεται ότι τότε είχε πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο, με κύριο αίτημα να δοθούν απαντήσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επικουρικοί – εργολαβικοί – συμβασιούχοι ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ. οι οποίοι με αυταπάρνηση στηρίζουν τις δημόσιες δομές υγείας – πρόνοιας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΑΚ «Ευαγγελισμού» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).
Σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία υπηρετούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας:
- 2.100 επικουρικοί γιατροί,
- Περίπου 1.000 επικουρικοί νοσηλευτές, διοικητικοί, εργαστηριακοί, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές κ.λπ.,
- Σχεδόν 4.000 εργαζόμενοι μέσω προγραμμάτων ΟΑΕΔ,
- Πάνω από 7.000 εργολαβικοί εργάτες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες και με αλλότρια καθήκοντα π.χ. στις αποψιλωμένες διοικητικές υπηρεσίες).
Από τις απαντήσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, προκύπτουν τα εξής κατά την ΕΣΑΚ:
- Οι επικουρικοί όλων των κλάδων θα έχουν απολυθεί ως τις 31/12/2018. Αρκετές εκατοντάδες που έχουν πάρει παράταση μέσω ΕΣΠΑ θα απολυθούν πολύ νωρίτερα, στους προσεχείς μήνες αφήνοντας κρίσιμα τμήματα Νοσοκομείων εντελώς ακάλυπτα! (π.χ. Αγγειογράφος Ευαγγελισμού, Παιδιατρικές κλινικές, Νοσοκομείο Κοζάνης και πολλά άλλα).
- Από τις 1.200 θέσεις μόνιμων επιμελητών πανελλαδικά, που προκηρύχτηκαν το 2017, καλύφθηκαν μόλις 400. «Ας πάρουμε υπόψη ότι πέρα από τα ασύλληπτα κενά σε μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ (βλέπε π.χ. περίπου 130 μόνο στον Ευαγγελισμό), οι συνταξιοδοτήσεις κυμαίνονται στους 300 γιατρούς ετησίως» τονίζεται στην ανακοίνωση. Ως προς τις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτών, διοικητικών, τεχνικών, επιστημονικού, παραϊατρικού κ.λπ.) «ούτε λόγος»! «Εξάλλου, ακόμη περιμένουμε τις προσλήψεις από τις προηγούμενες προκηρύξεις (4Κ, 5Κ – τέλη 2015 και 7Κ αρχές 2017, και μόνιμων από ευπαθείς ομάδες μέσω ΟΑΕΔ) ενώ, οι συνταξιοδοτήσεις ανοίγουν την «ψαλίδα» των κενών».
Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ξανθού, δεν προβλέπονται προσλήψεις νοσηλευτών μέσα στο 2018.
- Για τους συμβασιούχους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ (ετήσιας διάρκειας), ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει (με έκδοση Υπουργικής Απόφασης) σε ανανέωση των συμβάσεων για έναν ακόμη χρόνο.
- Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για ατομικές συμβάσεις των εργολαβικών εργαζομένων (με εποπτεία του ΑΣΕΠ), δηλαδή να υποβάλουν τα χαρτιά τους ως το τέλος Ιανουαρίου 2018 και όσοι προσληφθούν θα υπηρετήσουν το ανώτερο 15 μήνες. «Ας πάρουμε υπόψη ότι ακόμη τρέχουν και διαγωνισμοί με παλιότερη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις λήγουν υποχρεωτικά 31/12/2018. Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες αυτές θα δοθούν σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» επισημαίνει η ΕΣΑΚ και προσθέτει:
«Να σημειώσουμε ότι προφανώς όλοι οι ελαστικά εργαζόμενοι πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων και όχι βέβαια, από τον κρατικό προϋπολογισμό! Για να οδηγηθούμε έτσι στην υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε. για "αυτοχρηματοδοτούμενα νοσοκομεία", δηλαδή ιδιωτικές επί της ουσίας επιχειρήσεις με κρατικό "μανδύα", όπου οι ασθενείς θα πληρώνουν και άμεσα και έμμεσα (εισφορές, φόροι κ.λπ.) όλο και περισσότερο για υπηρεσίες υγείας».
Της γενίκευσης των σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στα νοσοκομεία, υπεραμύνθηκε ο κ. Ξανθός λέγοντας: «Είμαστε υπερήφανοι που κρατήσαμε το σύστημα όρθιο! Δεν υπήρξε διαρροή απ’ το σύστημα υγείας λόγω μείωσης προσωπικού. Οι "ελαστικοί" έδωσαν ανάσες και έτσι αποφεύχθηκε το black out», καθώς «η τοποθέτηση "ελαστικών" είναι εφικτή και γρήγορη ενώ οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πέρα από τις απαγορεύσεις των θεσμών, "κολλάνε" στις παθογένειες της γραφειοκρατίας του ΑΣΕΠ και των υπηρεσιών», προσθέτει η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της, η ΕΣΑΚ αντιτείνει ότι τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης και υποτυπώδη δικαιώματα, «όχι απλά δεν λύνουν, αλλά διαιωνίζουν το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, οδηγώντας από τη μια, σε μεγαλύτερη ανασφάλεια και σχέσεις ομηρίας τους εργαζόμενους και παράλληλα, για τις πενιχρές απολαβές τους δεν βάζει πεντάρα τσακιστή το κράτος (καθώς και τα έσοδα των δομών υγείας αλλά και τα ταμεία του ΟΑΕΔ είναι ιδρώτας και αίμα του λαού μας)». Τέλος, κατηγορεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «παίζει κυριολεκτικά με τη στοιχειώδη λειτουργία ολόκληρων επιστημονικών τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων ανοίγοντας νέο χορό συγχωνεύσεων, ενώ συμβάλλει τα μέγιστα στο… brain drain το οποίο τάχα "κόπτεται" να αναστρέψει η κυβέρνηση όπως η ίδια ισχυρίζεται».
Πηγή: newsbom
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.