-->

Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Ξεκινά νέο σύστημα εφημεριών στα Νοσοκομεία! Προσαρμογή στο νέο ωράριο των γιατρών.Τι αλλάζει

Νέο πρόγραμμα εφημεριών θα αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα στα δημόσια νοσοκομεία.
(Σύμφωνα με το νέο ωράριο των γιατρών)


Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσαρμόζει το πρόγραμμα των εφημεριών, λένε πηγές του HealthReport.gr, με βάση το νέο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ.
Οι αλλαγές που ετοιμάζει ειδική ομάδα του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, προβλέπουν συντονισμό του ωραρίου των γιατρών με τις εφημερίες των κλινικών και των τμημάτων.

Αλλαγές με υπουργική απόφαση

Άλλωστε σύντομα οι γιατροί θα εργάζονται σε διαφορετικές ώρες καθώς αναμένεται υπουργική απόφαση που θα ορίζει τόσο το ωράριο τους επ’ ακριβώς, όσο και το πρόγραμμα των εφημεριών.
Ήδη πάντως έχουν δοθεί όλες οι σχετικές οδηγίες στους Διοικητές των Νοσοκομείων σε πρόσφατη συνάντηση όπως αποκάλυψε το HealthReport.gr.
Πάντως με βάση το νόμο που ψηφίστηκε οι γιατροί θα εργάζονται ως εξής:

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, καθιερώνεται ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας η μέχρι 12 ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στο χώρο εργασίας.

Ως 12ωρη εργασία νοούνται:

α) οι 7 ώρες του τακτικού πενθήμερου ωραρίου ακολουθούμενες από 5 ώρες ενεργής εφημερίας,

β) οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης τις καθημερινές κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες με παρουσία στο χώρο εργασίας,

γ) οι 12 ώρες συνεχούς απασχόλησης κατά το Σάββατο, Κυριακή ή Αργία με παρουσία στο χώρο εργασίας,

δ) η συνεχής ή διακεκομμένη απασχόληση εντός του χώρου εργασίας και μετά από κλήση κατά τις εφημερίες ετοιμότητας η οποία δεν δύναται να υπερβαίνει συνολικά το μέγιστο όριο των 12 ωρών.

Προβλέπεται το ανώτατο όριο εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των γιατρών το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνά συνολικά τις 48 ώρες (τακτικό ωράριο συν ώρες εφημερίας) με περίοδο αναφοράς (μέσο όρο) τους τέσσερις μήνες.
Όμως αυτό που προκαλεί τριγμούς στον ιατρικό κόσμο είναι η ρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση της δυνατότητας «εθελούσιας εξαίρεσης» (opt-out) από το όριο των 48 ωρών εβδομαδιαίως. Έτσι ο γιατρός θα μπορεί να εργάζεται περισσότερες ώρες με τη συγκατάθεσή του και με ανώτατο όριο τις 60 ώρες εργασίας την εβδομάδα.
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου (health report)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου