UPDATED
(Σημ. Θετική, θα λέγαμε, κάθε απόφαση που ως ένα βαθμό ανατρέπει μνημονιακές πολιτικές. Αλλά, αναγκαστικά μας έρχονται δεύτερες σκέψεις όταν αναλογιζόμαστε πως σε άλλες περιπτώσεις, οι δικαστές ...έχουν καταπιεί την κάμηλο!
Έτσι λοιπόν δεν είναι μόνο η καχυποψία που μας κάνει να διαβλέπουμε πίσω από τέτοιες αποφάσεις άλλη μια έκφραση της κόντρας Κυβέρνησης - δικαστικού σώματος, που σε τίποτα δεν έχει να κάνει με την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων συνολικά. Εξ' άλλου, όπως έγινε με τους στρατιωτικούς, έτσι και με τους διευθυντές γιατρούς τώρα, τέτοιες αποφάσεις περιορίζονται σε ορισμένες μόνο, "ειδικές" κατηγορίες εργαζομένων και δεν αφορούν τους μισθούς των υπολοίπων εργαζομένων που επίσης έχουν πληγεί βάναυσα από τα μνημόνια και συνεχίζουν να μειώνονται συνεχώς.
Όλα τούτα μας γεμίζουν ανησυχία καθώς είναι πιθανόν να έχουν πρόσκαιρο μόνο χαρακτήρα. Είτε γιατί θα αλλάξει η σχέση δικαστών - Κυβέρνησης είτε γιατί τα μνημόνια είναι εδώ και οι... επιβλέποντες θα επανέλθουν! )
Για άλλη μια φορά. όπως άλλωστε διαπιστώνει και ο συνδικαλιστικός φορέας των γιατρών (βλέπε παρακάτω) εκείνο που πραγματικά αποτελεί εγγύηση είναι οι αγώνες των εργαζομένων και η ανατροπή των αρνητικών γι' αυτούς συσχετισμών.
Για άλλη μια φορά. όπως άλλωστε διαπιστώνει και ο συνδικαλιστικός φορέας των γιατρών (βλέπε παρακάτω) εκείνο που πραγματικά αποτελεί εγγύηση είναι οι αγώνες των εργαζομένων και η ανατροπή των αρνητικών γι' αυτούς συσχετισμών.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με σημερινή απόφασή της, έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των γιατρών διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ που έγιναν αναδρομικά από 1 Αυγούστου 2012, σε εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας.
Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου ακυρωτικού Δικαστηρίου, για λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ανάγονται στην οξυμένη δημοσιονομική κρίση, έκρινε ότι, θα λάβουν αναδρομικά τις διαφορές των αποδοχών τους και θα επανέλθει το μισθολογικό καθεστώς τους στο προ της 1ης Αυγούστου 2012 καθεστώς, μόνο για όσους έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας.
Αναλυτικότερα, την Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Θεόδωρο Αραβάνη, την απασχόλησε ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με το νόμο 3900/2010, η αίτηση τεσσάρων διευθυντών κρατικών νοσοκομείων του ΕΣΥ, οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθούν οι μισθοδοτικές καταστάσεις τους, καθώς οι αποδοχές τους μειώθηκαν δραστικά σε εφαρμογή τόσο της μνημονιακής νομοθεσίας (νόμοι 4093/2012 και 4046/2012), όσο και της από 14.11.2012 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Παράλληλα, ζητούσαν να επανέλθουν οι αποδοχές τους στο προ του Αυγούστου 2012 καθεστώς.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση των τεσσάρων γιατρών διευθυντών του ΕΣΥ, κρίνοντας ότι τόσο οι μνημονιακοί νόμοι όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση με τις οποίες αναδρομικά από 1.8.2012 μειώθηκαν οι αποδοχές τους «αντίκειται στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος», όπως και στις αρχές: α) της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των γιατρών του ΕΣΥ, β) της αναλογικότητας και γ) της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ τελούν σε ιδιαίτερο υπηρεσιακό καθεστώς σε σχέση προς τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους και τελούν σε ειδικές συνθήκες από την άποψη εισόδου και εξελίξεως στην δημόσια υπηρεσία σε σχέση με τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους, καθώς, μεταξύ των άλλων, εισέρχονται στο Δημόσιο τομέα σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι αποκλειστικής απασχόλησης, κ.λπ.
Επίσης, κατά την απόφαση της Ολομέλειας (431/2018) η μεταβολή του μισθολογικού καθεστώτος των διευθυντών νοσοκομείων του ΕΣΥ, σε τέτοιας φύσεως και εκτάσεως μείωση των αποδοχών τους, η οποία επιφέρει ανατροπή του ισχύοντος μισθολογικού καθεστώτος, δεν μπορεί να γίνει χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή μπορεί να έχει στην λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς και αν η μείωση ήταν αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ.
Από: dikaiologhtika.gr
Από: dikaiologhtika.gr
UPDATE (Από το health report)
Στο μεταξύ μετά την προκήρυξη της στάσης εργασίας από τους Νοσοκομειακούς Γιατρούς και της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), φαίνεται πως γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ.
Όπως σημειώνει η ΟΕΝΓΕ: “Σύμφωνα με ενημέρωση από τον νομικό σύμβουλο της ΟΕΝΓΕ, δημοσιεύθηκε η απόφαση υπ’αριθ.431/26-2-2018 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία κρίνει αντισυνταγματικές τις μισθολογικές μειώσεις των γιατρών του ν. 4093/12 και ακυρώνει τις μισθοδοτικές καταστάσεις των γιατρών που προσέφυγαν. Αναμένουμε τις αμέσως προσεχείς ημέρες το κείμενο της απόφασης για να εκτιμηθεί το περιεχόμενο του και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες της Ομοσπονδίας.
Η δημοσίευση της απόφασης δύο μέρες πριν την στάση εργασίας και την παράσταση διαμαρτυρίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία απαιτώντας να εκδοθεί επιτέλους η πολυαναμενόμενη απόφαση και την αποκατάσταση των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Επιβεβαιώνεται ότι με τους αγώνες μας μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας”.
Γι αυτό ο κλάδος σημειώνει πως θα πρέπει όλοι να συμμετάσχουν στην στάση εργασίας την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, από 11.30πμ μέχρι τη λήξη της βάρδιας και στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου 47-49) στις 12.30μμ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.