(Σημ. Κάθε φορά όλο και περισσότερα εμπόδια στη δυνατότητα εξετάσεων, κάθε φορά όλο και μεγαλύτερη η συμμετοχή που πρέπει να πληρώσει ο πολίτης από την τσέπη του. Είναι φανερό που πάει το πράγμα, την 'ίδια στιγμή που κόπτωνται για τις ΤΟΜΥ. (Τις οποίες δεν μπορούν ούτε να στελεχώσουν στοιχειωδώς με προσωπικό) Αυτό δείχνει και το άρθρο παρακάτω: Αν είσαι πχ πάνω από 30, χοληστερίνη - τριγλυκερίδια κλπ κάθε τρία χρόνια...και φρόντισε να μην αρρωστήσεις ενδιάμεσα!)
Συγκεκριμένες εξετάσεις δωρεάν μέσω ΕΟΠΥΥ προβλέπονται ανά ηλικία σε δημόσιες δομές.Ειδικότερα σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ που εξεδόθη το 2012 και αναμένεται να ανανεωθεί σύντομα, προβλέπονται εξετάσεις προληπτικού χαρακτήρα για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς συμμετοχή στις δημόσιες δομές τουλάχιστον.
Βέβαια τα δεδομένα για την πραγματοποίηση εξετάσεων αλλάζουν …συχνά πυκνά και διαφοροποιείται τόσο ο τρόπος όσο και η ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες εξετάσεις που προς ώρας καλύπτονται από τον Οργανισμό.
Συγκεκριμένα οι προληπτικές εξετάσεις είναι:
α) Εμβολιασμοί παιδιών και ενηλίκων, σύμφωνα με το
εγκεκριμένο από το Υπουργείο Υγείας εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.
β) Εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου σε γυναίκες και
άνδρες με σκοπό τη γέννηση υγιών παιδιών και συγκεκριμένα:
• αιματολογικές εξετάσεις (γεν. αίματος, φερριτίνης και εγκλείστων) για τη διαπίστωση ετεροζυγωτών μεσογειακής αναιμίας
• ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, εφόσον προκύψουν ενδείξεις από τις παραπάνω εξετάσεις
• εξέταση DNA του εμβρύου, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι και οι δύο γονείς έχουν γενετική επιβάρυνση για μεσογειακή αναιμία και κάλυψη της μεθόδου λήψης του υλικού προσδιορισμός αντισωμάτων ερυθράς
• έλεγχος καρυοτύπου του εμβρύου σε γυναίκες άνω των 35 ετών
γ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μαστογραφία με την ακόλουθη συχνότητα: κάθε δύο χρόνια σε γυναίκες ηλικίας από 40 έως 50 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών ή σε γυναίκες άνω των 35 ετών, εφόσον οι τελευταίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Για την τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού γιατρού.
δ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τεστ PAP κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής.
ε) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη, τεστ PSA κάθε δύο χρόνια σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών και κάθε χρόνο σε άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών.
στ) Για την πρόληψη των καρδιοπαθειών, εξετάσεις χοληστερόλης, ολικής και κλασμάτων υψηλής και χαμηλής πυκνότητας, καθώς και τριγλυκεριδίων με σκοπό τη διάγνωση δυσλιπιδαιμιών, κάθε πέντε χρόνια σε άνδρες και γυναίκες από 15 έως 30 ετών και κάθε τρία χρόνια σε άνδρες και γυναίκες άνω των 30 ετών.
ζ) Για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, μικροσκοπική εξέταση ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα κάθε δύο χρόνια σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 έως 70 ετών και κολονοσκόπηση κάθε πέντε έτη σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω ή κάθε έτος σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ετών και άνω, εφόσον ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Στην τελευταία περίπτωση απαιτείται παραπομπή ειδικού ιατρού.
Με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εγκρίνονται και υλοποιούνται δράσεις πρωτογενούς πρόληψης που αφορούν στη διακοπή του καπνίσματος, την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.ά.
Λ. Νεκτάριος healthreport
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.