-->

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθαρίζει ότι οι "απλοί" δημόσιοι υπάλληλοι δεν πρέπει να περιμένουν λεφτά από αναδρομικά!

Σημ. Δυστυχώς, τίποτα που δεν περιμέναμε. Μακάρι να κάναμε λάθος σε ότι έχουμε πεί και ξαναπεί μερικές αναρτήσεις πιο πίσω αλλά ...όχι. Σωστά είχαμε εκτιμήσει, όσο και αν συνέχιζαν ορισμένοι συνάδελφοι να τρέφουν ελπίδες και να μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία.
Όπως θα διαβάσετε παρακάτω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάει ένα βήμα παραπέρα και λέει ξεκάθαρα οτι το κράτος δεν πρόκειται να δώσει τίποτα στον πολύ λαό, εκτός από αυτά που είχαν υπολογίσει για τα <<ειδικά μισθολόγια>>. 
Επιπλέον, όσων (δεν) είπε ο εκπρόσωπος, η Κυβέρνηση με διάφορα νομικο-κοινοβουλευτικά μαγειρέματα (ξαναψηφίζει ήδη ψηφισμένα νομοσχέδια, αγνοεί αποφάσεις κλπ) φροντίζει να κόψει από παντού το δρόμο για πιθανή διεκδίκηση κλπ κλπ...
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του εργατολόγου Μητρόπουλου που επιχειρεί να εξηγήσει τα γιατί και τα διότι. 
Όπως και να έχει πάντως, ανεξάρτητα από τις λεπτομέρειες, δύο είναι τα συμπεράσματα: 1. Το νομικό μέρος δεν είναι εμπόδιο για το σύστημα, όταν στρέφεται ενάντιά του. Μπορούν για πάραδειγμα να ρίχνουν 20 χρόνια φυλακή σε καθαρίστρια για παραποίηση πτυχίου και την ίδια στιγμή να ψυφίζουν και να νομοθετούν τα ίδια πράγματα 100 φορές, να μην εφαρμόζουν αποφάσεις να κάνουν κοινώς ό,τι γουστάρουν (πάντα στο όνομα της δικαιοσύνης!!!) προκειμένου να μη δώσουν ούτε ψίχουλο στο λαό. 
Τι άλλη απόδειξη λοιπόν χρειάζεται πως τέτοια ζήτηματα δεν είναι νομικού χαρακτήρα, είναι κυρίως πολιτικού και με αυτή την προοπτική πρέπει να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Με μαζικές κινητοποιήσεις , με απεργίες, με επίμονο και ανυποχώρητο αγώνα (ο οποίος βεβαίως δε γίνεται <<από το σπίτι>>...)  

Παρακάτω, για όποιον έχει κουράγιο, ολόκληρη η δήλωση του κ. Τζανακόπουλου και ακόμα πιο κάτω η δήλωση Μητρόπουλου. 
(Πάντως την ουσία , σας την είπαμε!)


Τις προσδοκίες για αναδρομική επιστροφή των συντάξεων που περικόπηκαν τα χρόνια της κρίσης, διαψεύδει σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.  

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Τζανακόπουλος, παρείχε διευκρινίσεις σε σχέση με την επιστροφή από τον ΕΦΚΑ αναδρομικών ποσών που επιδικάστηκαν πρωτόδικα για το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου του 2015 σε δύο συνταξιούχους κάνοντας λόγο πολύπλοκο νομικό θέμα με κοινωνικές επιπτώσεις.
Όπως εξήγησε η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου επί της προσφυγής εναρμονίζεται με την απόφαση πιλότο του ΣτΕ του 2015 σύμφωνα με την οποία οι δεύτερες περικοπές επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές. «Το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφαση του αυτή, και κάλεσε το κράτος να συμμορφωθεί από τη στιγμή έκδοσής της και μετά. Το Πρωτοδικείο σήμερα εναρμονίζεται με αυτή γι’ αυτό και το Νομικό Συμβούλιο δεν άσκησε έφεση» είπε «Από τη στιγμή που το κράτος υιοθέτησε το νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016 έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πιλοτική απόφαση του 2015 οπότε δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών βάσει της απόφασης» υπογράμμισε.
Διευκρίνισε
πως η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για την επιστροφή αναδρομικων αφορά το χρονικό κενό μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου, δηλαδή από την απόφαση του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που εναρμονίστηκε πλήρως με τις δικαστικές αποφάσεις. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσιονομικό κόστος των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για το διάστημα αυτό είπε πως οποιαδήποτε τέτοια εκτίμηση τώρα είναι αδύνατη και έωλη. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή τη στιγμή αυτή η συζήτηση χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία απλώς και μόνο για να δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις, σημείωσε. Ερωτηθείς για πιθανές αιτήσεις συνταξιούχων για το εν λόγω εξάμηνο απάντησε πως πρόκειται για ζήτημα του Υπουργείου Εργασίας να αποφασίσει πως θα το διαχειριστεί τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ο υφιστάμενος ασφαλιστικός νόμος είναι απολύτως συνταγματικός. «Με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υποχρέωση του ελληνικού κράτους να ικανοποιήσει αυτόματα καμία απαίτηση» είπε. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την επιστροφή των περικοπών των ένστολων και των γιατρών του ΕΣΥ σημείωσε πως αφορά άλλο θέμα και θα διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Πρόκειται για συνυπολογισμένες δαπάνες που δεν θα επηρεάσουν τους στόχους για το πλεόνασμα», σημείωσε.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ...
 Αναστάσωση προκάλεσε η καταγγελία του εργατολόγου Μητρόπουλου καθώς μιλά για «Δούρρειο Ίππο» και «πλυντήριο» του νόμου Κατρούγκαλου αναφερόμενος στην τροπολογία για τα αναδρομικά.

Η τροπολογία για τα αναδρομικά των ενστόλων και των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών (δικαστών, πανεπιστημιακών, ιατρών ΕΣΥ) που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση και προανήγγειλε πανηγυρικά ο κύριος πρωθυπουργός, είναι ντροπή και όνειδος για την αναιμική μας δημοκρατία και πρέπει αμέσως να αποσυρθεί!
Η τροπολογία-«δούρειος ίππος», εκτός από την επιστροφή τμήματος μόνο των αναδρομικών μετά από επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων που έχουν καταδικάσει αμετακλήτως όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα όλων των μισθωτών και συνταξιούχων της πατρίδας μας αφού :
α.παρεμβαίνει βάναυσα στη λειτουργία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, ακυρώνοντας αμετάκλητες αποφάσεις της για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα τρία επιδόματα-Δώρα,
β.έρχεται προς ψήφιση λίγες μέρες πριν εκδοθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ επί προσφυγών κατά διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου που συζητήθηκαν στις 4-10-2017,
γ.επαναφέρει προς επαναψήφιση(!) τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/2016 και τον ν. 4472/2017, με τον οποίο ψηφίστηκαν δραστικές περικοπές για όλους ανεξαιρέτως τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
Ειδικότερα με την απαράδεκτη τροπολογία, που δεν πρέπει ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ψηφιστεί, πέρα από τη ρύθμιση για επιστροφή των αναδρομικών σε υλοποίηση αμετακλήτων δικαστικών αποφάσεων Ανωτάτων Δικαστηρίων, επιχειρείται από την κυβέρνηση :
1ον)η επιστροφή τμήματος μόνον των αναδρομικών στους ενστόλους και τους υπαγομένους στα ειδικά μισθολόγια, εξαιρώντας τα τρία Δώρα-επιδόματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει καταδικαστεί να τα δίνει εφ’όρου ζωής στους συνταξιούχους και καθ’όλο τον εργασιακό βίο στους μισθωτούς,
2ον)η ακύρωση αμετακλήτων αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιχειρώντας βάναυση θεσμική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία της δικαστικής,
3ον)η επαναφορά προς επαναψήφιση(!) του ν. 4387/2016, οι περισσότερες διατάξεις του οποίου έχουν προσβληθεί στα Ανώτατα Δικαστήρια και αναμένεται η δημοσίευση αποφάσεων τις επόμενες ημέρες.
4ον)η επαναφορά προς επαναψήφιση(!) του ν. 4472/2017 που προνομοθέτησε μεγάλες μισθολογικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, το άρθρο 155 του οποίου έχουν προσβάλλει οι ένστολοι, όλοι οι μισθωτοί του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα ενώπιον των Δικαστηρίων και επίκειται η έκδοση αποφάσεων,
5ον)τέλος, η προσπάθεια ολικής «επανα-νομιμοποίησης»(!) από το Κοινοβούλιο να αναγορευθεί ο ν. 4387/2016 σε νόμο-«πλυντήριο» για το «ξέπλυμα» όλων των προηγούμενων μνημονιακών περικοπών και την κατάργηση πολυετών δικαιωμάτων μισθωτών και συνταξιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.