-->

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ...και εξηγεί το γιατί!

«Η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές…»

Σημ. αναρτούμε τη συνέντευξη στο news 247 του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (με μικρές περικοπές των επαναλήψεων) γιατί είναι πολλαπλά χρήσιμη. Όχι μόνο γιατί δείχνει προς τα που πάει το πράγμα,  που η Κυβέρνηση σκοπεύει να το πάει δηλαδή, και πως προσπαθούν να το αξιοποιήσουν προεκλογικά  τα πρώην κυβερνητικά κόμματα, αλλά και γιατί δίνει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες για όσους ...ετοιμάζονται να εισπράξουν!
Αν κάποιος δει συνολικά το κείμενο θα διαπιστώσει το όργιο της υποκρισίας όλων!
Τόσο εκείνων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ενώ είναι οι εισηγητές και πρώτοι εφαρμοστές των περικοπών, τώρα σπρώχνουν τον κόσμο στα δικαστήρια τάχα για να αποκατασταθεί η αδικία - που οι ιδιοι είναι προκάλεσαν!!! όσο και της Κυβέρνησης, αφού ο αρμόδιος υφυπουργός επαναλαμβάνει 3-4 φορές το άσχετο, για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλώνει τη λύπη του που παρ' ότι δε συμφωνεί με τις περικοπές πρέπει να σεβαστεί το νόμο!.
Αλλά ακόμα και αν το ΣΤΕ δικαιώσει τους εργαζόμενους (κρατάει δηλαδή και ολίγη πισινή καθ' ότι ανεξάρτητη μεν η δικαιοσύνη αλλά φοβάται μην του βάλουν και καμία τρικλοποδιά , δια της ανεξάρτητης, η ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ...) ,ακόμα και τότε, λέει, μας το απαγορεύει το μνημόνιο γιατί ξεπερνάει το 16,2 % του ΑΕΠ. Και το μνημόνιο έχει κριθεί συνταγματικό μας υπενθυμίζει!
Οπότε μην περιμένετε λεφτά είτε έτσι είτε αλλιώς. Αυτό είναι το ζουμί της συνέντευξης, μαζί με την υπενθύμιση ότι τα μέτρα για τις περικοπές...τα πήραν οι άλλοι!
Στην ερώτηση τώρα, γιατί αυτοί, που δεν είναι σαν τους άλλους και το είχαν υποσχεθεί κιόλας, δεν τα δίνουν πίσω, μάλλον η απάντηση θα είναι για άλλη μια φορά: Λυπούμαστε αλλά δεν το κάναμε εμείς! άσε που  μειώσαμε τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών. Αλλά ντάλα δηλαδή!
Υπενθυμίζουμε πως τα παραπάνω αφορούν μόνο τους "απλούς" εργαζόμενους και συνταξιούχους. Την <<πλέμπα>> σα να λέμε, γιατί τα ειδικά μισθολόγια (ΔΕΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΧΕΤΙΚΑ) θα πάρουν τα αναδρομικά τους. Τυχαίο άραγε που αφορούν κυρίως ένστολους, πανεπιστημιακούς κλπ. Τα ανώτερα δηλαδή στρώματα της κοινωνικής πυραμίδας και τις δυνάμεις καταστολής που αμφότερους έχει ανάγκη το κράτος για να <<σταθεί >> στα ζόρικα;
Ακολουθεί η συνέντευξη και οι επεξηγήσεις του υφυπουργού

«Η χώρα έχει τη δέσμευση να μην ξεπερνά η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16,2% του ΑΕΠ. Αν ξεπεράσει το όριο αυτό, θα έχουμε νέα μέτρα, ξανά περικοπές… Δεν γνωρίζω πως το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφύγει τις αντιφάσεις που αναδύονται από τις αντίθετες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων»,
προειδοποιεί ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, με συνέντευξή του στο Νews 24/7 που θα συζητηθεί.
 «Δεν βλέπω με ποιά δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση.
Θα συγκρουστεί με τον εαυτό του;» αναρωτιέται ο Τάσος Πετρόπουλος για το θέμα των αναδρομικών των συντάξεων και εκφράζει τη βεβαιότητα πως «μετά τη συνολική επανεξέταση της σχετικής διαφοράς που προέκυψε για τις περικοπές των συντάξεων που επέφεραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, όπως αυτή οριοθετείται πλέον και από τις πρόσφατες αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων, στον πυρήνα της σκέψης του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κυριαρχήσει προφανώς η προστασία του δημοσίου συμφέροντος που ταυτίζεται με τη βιωσιμότητα και ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης».
 Αναφερόμενος στο θέμα των αναδρομικών τονίζει πως «Αν επρόκειτο να επεκταθεί σε όλους, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ. Αυτή η δαπάνη θα ήταν «εκτός» του ορίου που έχει τεθεί από το 2010 και για το οποίο δεσμεύεται η χώρα από το πρώτο μνημόνιο το οποίο έχει κρίνει το ΣτΕ ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμά μας». [...]
  Η συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσου Πετρόπουλου στο Νews 24/7 έχει ως εξής:

 - Ποιοι δικαιούνται έως τώρα αναδρομικά με βάση και τις αποφάσεις των δικαστηρίων κ. υπουργέ; 
 Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από πιλοτική δίκη όρισε να δοθούν αναδρομικά μόνο σε αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του, δηλαδή μέχρι το 2015. Το ρεύμα άσκησης αγωγών προκλήθηκε επειδή κατώτερα δικαστήρια, παρά αυτή τη δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ, έκριναν επιτρεπτή την αναδρομική επιστροφή περικοπών και για την πριν από το 2015. Άρα το ΣτΕ θα πρέπει να κρίνει εκ νέου.

 - Η κυβέρνηση, εάν δικαιωθούν, θα εφαρμόσει την απόφαση της Δικαιοσύνης; 
Έχω δηλώσει ότι θα εφαρμόσουμε την απόφαση που θα εκδώσει το ΣτΕ μετά την εξέταση και των αντίθετων, αποφάσεων των κατώτερων δικαστηρίων. Δεν μπορώ να υποθέσω ότι η τελική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα είναι διαφορετική από αυτήν που ήδη εξέδωσε το έτος 2015. [...] θα κυριαρχήσει προφανώς η προστασία του δημοσίου συμφέροντος που ταυτίζεται με τη βιωσιμότητα και ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης. Γιαυτό θα αναμένουμε την τελική απόφαση του ΣτΕ για όλες τις περιπτώσεις.

 - Και οι υπόλοιποι; Αυτοί που έχουν κάνει αιτήσεις στα ταμεία τους; 
Σε χρόνο ρεκόρ φτιάξαμε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ σχετική εφαρμογή διευκολύνοντας όσους το επιθυμούν να υποβάλουν στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ αιτήσεις. Οι αιτήσεις παίρνουν αριθμό πρωτοκόλλου. Διακόπτουν την παραγραφή. Σε περίπτωση που το ΣτΕ πει κάτι διαφορετικό από ό,τι είχε ήδη αποφασίσει, θα ικανοποιήσουμε όλες τις σχετικές αξιώσεις ανεξαρτήτως της κατάθεσης αγωγής. Προϋπόθεση είναι βεβαίως, ότι το ΣτΕ θα έχει αποφασίσει ότι επιτρέπουν τα δημοσιονομικά κόστη την ικανοποίηση αιτημάτων [...]

 - Πόσο είναι το κόστος για το δημόσιο με τις έως τώρα αποφάσεις της δικαιοσύνης; Και σε πόσο θα ανέλθει εάν δικαιωθούν και οι υπόλοιπες προσφυγές των συνταξιούχων; Έχετε έναν κατά προσέγγιση υπολογισμό; Θα το αντέξει το δημόσιο; 
Ακριβής αποτίμηση μπορεί να γίνει μόνο επί πραγματικών δεδομένων. Όχι επί των πάσης φύσεως διεκδικούμενων αναδρομικών, όπως κάποιοι παρακινούν τους συνταξιούχους να διεκδικήσουν. Αν επρόκειτο να επεκταθεί σε όλους, η δαπάνη θα ξεπερνούσε στο πολλαπλάσιο το 16,2% του ΑΕΠ. Αυτή η δαπάνη θα ήταν «εκτός» του ορίου που έχει τεθεί από το 2010 και για το οποίο δεσμεύεται η χώρα από το πρώτο μνημόνιο το οποίο έχει κρίνει το ΣτΕ ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμά μας. 

- Τι πιστεύετε για την τύχη της προσφυγής του δημοσίου; 
Δεν βλέπω με ποιά δικαιολογητική βάση μπορεί να αλλάξει το ΣτΕ θέση. Θα συγκρουστεί με το εαυτό του;

 - ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, πάντως, σάς κατηγορούν ότι με την προσφυγή σας δικαιώνετε τις περικοπές συντάξεων του διαστήματος της διακυβέρνησής τους… 
 Τα κόμματα αυτά θα έπρεπε να απολογούνται για τις περικοπές των 63 δις ευρώ στις συντάξεις που επέβαλαν έως σήμερα με νόμους που είχαν ψηφίσει και, κάποιοι από αυτούς, κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Θα έπρεπε να απολογούνται και για το γεγονός ότι, παρά τις περικοπές συντάξεων που έφτασαν σε ποσοστό έως και 50%, παρέδωσαν ένα βαθιά ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα. Με ταμειακό «άνοιγμα» 1,1 δις ευρώ και άλλα 2 δις ευρώ απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ. Εμείς δεν υπερασπιστήκαμε ποτέ αυτούς τους νόμους. Ήμασταν και παραμένουμε αντίθετοι με τις περικοπές. Είναι όμως υποχρεωτικό το Δημόσιο να εξαντλεί τα ένδικα μέσα. Ιδιαίτερα όταν οι αποφάσεις των κατώτερων δικαστηρίων παραβιάζουν απόφαση που είχε λάβει το ΣτΕ.

 - Πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται την αγωνία των συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους κ. Πετρόπουλε; Και ποιοι; 
 Δεν χρειάζεται να τους κατονομάσω. Είναι γνωστοί εκείνοι που συστηματικά καλλιεργούν προσδοκίες και πωλούν ελπίδες. Είτε για πολιτικά οφέλη, είτε για αποκόμιση κέρδους. Ειδικά οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, επιδεικνύουν μεγάλο πολιτικό θράσος. Συγκρούονται όχι μόνο με τη λογική αλλά και με το παρελθόν τους. [...]

Του Βασίλη Σκουρή 247

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.