-->

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΗ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Press Project, που σχολιάζει την απάντηση του Υπουργού Υγείας σε σχετική ερώτηση βουλευτή του ΜΕΡΑ 25, για δώρο σε ιδιωτικά χέρια προορίζεται το νέο σύγχρονο κτίριο του Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, είναι ν' αναρωτιέται κανείς: Γιατί πλήρωσε ο ελληνικός λαός και έχτισε ένα νοσοκομείο που θα πάει "δώρο" σε κάποιον ιδιώτη να πλουτίσει; Δηλαδή αν ήθελε ο άνθρωπος να "επενδύσει" γιατί δεν έχτιζε νοσοκομείο μόνος του παρά θέλει το έτοιμο του ΕΣΥ;

Παρακάτω ολόκληρο το δημοσίευμα:

 Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, που επικαλείται πληροφορίες του ΠΑΜΕ, στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων έγινε το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των νοσοκομείων της χώρας. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας δεν αρνήθηκε το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι «θέλει δημόσια πρόσβαση στα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκουν οι υποδομές».

Το  ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων ανακοίνωσε στη Βουλή ο Β. Κικίλιας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, για τα σχέδια παράδοσης του νέου υπερσύγχρονου 4ου κτιρίου του Νοσοκομείου Ιωαννίνων σε ιδιώτες για να παρέχουν ιατρικό τουρισμό.

«Στο νέο, υπερσύγχρονο 4ο κτίριο που άνοιξε χωρίς πρόσθετο προϋπολογισμό και νέο μόνιμο προσωπικό, αναπτύσσονται υπηρεσίες που μπορούν να «πωληθούν» ως τουριστικό προϊόν. Αγοράζεται η νέα ξενοδοχειακή και τεχνολογική υποδομή που είναι αναγκαία για τον ιατρικό τουρισμό (νέα κρεβάτια και λοιπός εξοπλισμός)», αναφέρει ο βουλευτής.

Σύμφωνα με δελτίο του ΠΑΜΕ, «στη  συνάντηση με τον Σύλλογο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ), ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε ότι η ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού στο ΠΓΝΙ θα προχωρήσουν «όσο πιο άμεσα γίνεται». Για το σκοπό αυτό θα δεσμευτούν «όσες κλίνες του νοσοκομείου χρειαστεί», για να τις αξιοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε απάντηση σε ερώτηση που αφορούσε σε αυτές τις εξελίξεις, ο Β. Κικίλιας ανακοίνωσε στη Βουλή το ξεκίνημα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων. Παρότι κλήθηκε ξανά και ξανά να δεσμευτεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσει τις υποδομές των δημόσιων νοσοκομείων, έμεινε να επαναλαμβάνει ότι θέλει δημόσια πρόσβαση στα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκουν οι υποδομές».

Παράλληλα, ο Κ. Αρσένης τονίζει πως «τη στιγμή που η κυβέρνηση υποστηρίζει την περιστολή δημοσίων δαπανών, προτείνει την αύξηση του κόστους της δημόσιας υγείας για τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυξάνει μέσω ιδιωτικοποιήσεων τα πάγια κόστη για το δημόσιο, κλείνοντας το μάτι στην ιδιωτικοποίηση και της δημόσιας ασφάλισης, αφού βέβαια την χρεοκοπήσουμε για τα καλά πρώτα».

Η επίκαιρη ερώτηση του Κ. Αρσένη προς τον Β. Κικίλια:

«Πληροφορούμαστε από Δελτίο Τύπου του ΠΑΜΕ (11/10/2019), ότι ο νέος διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας – που περιλαμβάνει  τα νησιά του Ιονίου, τη Δ. Ελλάδα και την Ήπειρο – σε πρόσφατη επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (11/10/2019), ανήγγειλε  την ανάπτυξη των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού στο ΠΓΝΙ. Για το σκοπό αυτό, θα δεσμευτούν «όσες κλίνες του νοσοκομείου χρειαστεί», για να τις αξιοποιήσουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα αποτελέσματα αυτής της εξέλιξης θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά για τον κοινωφελή χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, αφού δεσμεύουν πλέον το καλύτερο προσωπικό, εξοπλισμό και μεγάλο αριθμό κλινών και εγκαταστάσεων για τις ανάγκες κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων.

Είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση των Δημόσιων Νοσοκομείων, ενώ ενισχύονται οι φόβοι αυτοί από τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις προτάσεις που κατέθεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (16/10/2019), για μετατροπή των Νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Ερωτάται ο κ. Υπουργός: Δεσμεύεται ότι θα απορρίψει τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου