-->

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ - Ο αγώνας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία επιβάλλεται να είναι κοινός!

(Σημ. Όπως είναι πλέον γνωστό αναρτούμε όλες τις ανακοινώσεις που προέρχονται από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που συμμετέχουν στο Σωματείο. Δημοσιεύονται με ευθύνη των συντακτών τους ως προς το περιεχόμενο.)

23 ΦΛΕΒΑΡΗ:
ΜΑΖΙΚΑ στις κινητοποιήσεις,
ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ στο δρόμο.


Διανύουμε μία περίοδο που η πανδημία φουντώνει και οι, ήδη εξαντλημένοι και λιγοστοί, εργαζόμενοι στα νοσοκομεία καλούνται να σηκώσουν όλο το βάρος της. Προσλήψεις και μονιμοποιήσεις δεν έγιναν, τα βαρέα-ανθυγιεινά ξεχάστηκαν, τα μέτρα και μέσα προστασίας παραμένουν ελλιπή και οι “ήρωες” της περσινής χρονιάς διώκονται με ΕΔΕ, απολύσεις και ποινικές διώξεις, επειδή τόλμησαν να αποκαλύψουν τις εγκληματικές συνθήκες δουλειάς-περίθαλψης στα νοσοκομεία και να αντισταθούν.

Από την έναρξη της πανδημίας έως σήμερα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των βασικών ομοσπονδιών στα νοσοκομεία, της ΠΟΕΔΗΝ (η οποία καλύπτει το σύνολο των εργαζόμενων σε αυτά) και της ΟΕΝΓΕ (που καλύπτει τους νοσοκομειακούς γιατρούς) δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Υποτάχθηκαν στη νέα “νομιμότητα” του συστήματος, μουδιασμένες μπροστά στις σκληρές και αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις για πορείες και συγκεντρώσεις. Υπό την πίεση των εργαζομένων αναγκάστηκαν να καλέσουν σποραδικές κινητοποιήσεις, κυρίως στις πύλες των νοσοκομείων, συνήθως χωρίς απεργία ή στάση εργασίας. Κοινή παραδοχή όλων των αγωνιζόμενων εργαζόμενων στα νοσοκομεία είναι πως αυτές οι κινητοποιήσεις, που φτάνουν στα όρια του συμβολικού, δεν αρκούν για να ανακόψουν τη σαρωτική επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα και στο δικαίωμα του λαού για πλήρη και δωρεάν περίθαλψη.

Με την κατάσταση στα νοσοκομεία να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, με τη μετατροπή τους σε εμβολιαστικά κέντρα, την αύξηση των κρουσμάτων, τις μηδαμινές προσλήψεις και τις διώξεις των ίδιων τους των προέδρων, αναγκάστηκαν να προκηρύξουν κινητοποίηση για τις 16/02 (η οποία αναβλήθηκε λόγω καιρού για τις 23/2- αλλά θα πραγματοποιηθεί με τους ίδιους όρους...), με στάση εργασίας η ΠΟΕΔΗΝ και με απεργία η ΟΕΝΓΕ. Δυστυχώς, όμως, και η κινητοποίηση αυτή αντιμετωπίζει μία σοβαρή κι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους κατάσταση! Στην Αθήνα, η ΠΟΕΔΗΝ καλεί σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στις 10:00 το πρωί και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας, ενώ η ΟΕΝΓΕ σε συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας, μισή ώρα μετά (!) και πορεία προς τη Βουλή. Ουσιαστικά, δηλαδή, με ευθύνη των συνδικαλιστικών ηγεσιών, οι εργαζόμενοι καλούνται να επιλέξουν σε ποιο κάλεσμα θα ανταποκριθούν, ο κλάδος των υγειονομικών πηγαίνει διασπασμένος σε μια περίοδο κρίσιμη για τα δικαιώματά του και τα δικαιώματα όλης της εργατικής τάξης.

Οι ηγεσίες των δύο ομοσπονδιών έχουν γνωστό ιστορικό αντιπαράθεσης. Πολλά τα παραδείγματα των τελευταίων ετών με ξεχωριστές κινητοποιήσεις ­–ακόμα και στην ίδια εβδομάδα– και σπάνια η συμπόρευση. Στα πλαίσια της προσπάθειάς τους για καλύτερο πλασάρισμα στη θέση του διαπραγματευτή-συνομιλητή με τους υπουργούς και ένα καλύτερο πλάνο-δήλωση στην κάμερα, καλλιεργούν τη διάσπαση των εργαζόμενων. Διάσπαση που επιχειρείται με διάφορους τρόπους, εδώ και πολλά χρόνια, κι από το σύστημα.

Στη σκληρή περίοδο που διανύουμε, αυτές οι πρακτικές των συνδικαλιστικών ηγεσιών είναι κατακριτέες, αποπροσανατολίζουν και απογοητεύουν, βάζουν τροχοπέδη στους αναγκαίους και ζωτικούς αγώνες των εργαζόμενων. Τόσους μήνες έχουν αφήσει τον κλάδο ακάλυπτο απέναντι στις εκδικητικές απολύσεις και τις διώξεις, στη νόσηση και τους θανάτους υγειονομικών από covid, στις μηδενικές προσλήψεις, στις βίαιες μετακινήσεις και στη σκλαβιά των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Και τώρα που αναγκάστηκαν να προκηρύξουν κινητοποίηση, βάζουν τους εργαζόμενους να πορευτούν διασπασμένοι, εμποδίζοντάς τους να κατανοήσουν την πραγματική δύναμή τους και τα κοινά τους συμφέροντα.

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.ά.), μόνιμοι και συμβασιούχοι, έχουμε ανάγκη από κοινούς και ενιαίους αγώνες απέναντι στην ενιαία και σαρωτική επίθεση που δεχόμαστε από το σύστημα. Οφείλουμε να μετατρέψουμε την αγανάκτησή μας σε πάλη, να πορευτούμε αγωνιστικά και ενιαία, ενάντια στις διασπάσεις που επιβάλλουν οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες και εξυπηρετούν μόνο το σύστημα και την κυβέρνηση, σε βάρος των συμφερόντων μας.

Η Ταξική Πορεία καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις στις 23 Φλεβάρη και να απαιτήσουν οι δύο συγκεντρώσεις να καταλήξουν σε μία ενιαία, μαζική διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας.
Κυριακή 14/2/2021
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.