-->

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ και για τον ΕΟΠΥΥ! ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ.

Μπορεί η αλήθεια να είναι μία, αλλά οι "γωνίες" για να την δει κανείς είναι πολλές. Χρειάζεται βέβαια κάποια προϋπηρεσία να μπορείς να εμφανίσεις το μαύρο για... ό,τι χρώμα θέλεις, χωρίς ταυτόχρονα να χρειαστεί να πεις ψέμματα!
   Αυτή ήταν η σκέψη μας όταν διαβάσαμε το σημερινό άρθρο του "Εθνους" σχετικά με τις υποδείξεις των Γερμανών ειδικών. Βέβαια η αναφορά περιορίζεται στον ΕΟΠΥΥ, αναλύοντας, κυρίως, την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου ιατρικού φακέλλου. Που είναι το κακό; Θα μπορούσε να αντιτείνει κάποιος. Η τεχνολογία, από μόνη της δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Η χρήση που της επιφυλάσσουμε ( συνήθως η εξουσία) είναι που της δίνει πρόσημο. Έτσι λοιπόν, ακόμα και αυτό, το δευτερεύον και τεχνικού χαρακτήρα μέτρο, όπως άλλωστε αναφέρεται και στα "ψιλά" του δημοσιεύματος, θα αξιοποιηθεί αποκλειστικά για να βάλει το χέρι ακόμα ποιό βαθειά στην τσέπη των ασφαλισμένων. Θα χρησιμοποιηθεί για επιβολή πληρωμής, για κόψιμο εξετάσεων που καλύπτονται από ταμεία και για αποκλεισμό όσων χρωστάνε επειδή δεν έχουν να πληρώσουν.(Αυτό ονομάζεται:  "Φρένο στις σπατάλες! " )
Θα αξιοποιηθεί επίσης και από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές (μη μας πουν πως δεν θα έχουν πρόσβαση, εδώ τα ΑΦΜ μας κυκλοφορούν σε dvd στα...περίπτερα) για να αποφασίζουν αν και με πόσα θα ασφαλίζουν κάποιο πελάτη και μετά βέβαια αν και με πόσα θα τον αποζημιώνουν.
(Το αστείο είναι πως χρησιμοποιούνται όροι όπως: "Αυστηρές προϋποθέσεις ποιότητας" - Πρόκειται για παλιό κόλπο! Ήδη από τον 5ο ΠΧ αιώνα οι Αθηναίοι, του φυλακισμένους τους αποκαλούσαν "φιλοξενούμενους της πόλης". Είπε κανείς πως οι Γερμανοί δεν ξέρουν Ιστορία;) 
   Κατά τα άλλα, οι ακριβοπληρωμένες γερμανικές "προτάσεις" δεν περιορίζονται βέβαια στον ΕΟΠΥΥ. Όποιος κάνει τον κόπο και διαβάσει την αμέσως προηγούμενη ανάρτησή μας, θα κατατοπιστεί για το τι μας περιμένει αν εφαρμοστεί το περιφημο "γερμανικό μοντέλο". Το οποίο παρεπιπτόντως είναι απανθρωπο και ταλαιπωρεί...μέχρι θανάτου ήδη τους Γερμανούς. Ασφαλισμένους και μη.  
Βεβαίως, τίποτα από τα παραπάνω και καμμία από τις ακριβοπληρωμένες μελέτες δεν θα είχαν λόγο ύπαρξης (θα κάναμε έτσι και οικονομία) αν εξασφαλιζόταν ένα επίπεδο ισότιμης και δωρεάν πρόσβασης στην περίθαλψη, η οποία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και όχι εμπόρευμα.
ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΛΑΙΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ...ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ!

Πρός επιβεβαίωση των παραπάνω, παραθέτουμε το άρθρο του "Εθνους" , με την υπόμνηση πάντα, να προσπαθούμε να διαβάζουμε και πίσω από τις λέξεις!

Γερμανικό μοντέλο για τον ΕΟΠΥΥ
ΠΑΚΕΤΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Αυστηρές προϋποθέσεις ποιότητας για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ και δημιουργία ιατρικού φακέλου για κάθε ασφαλισμένο προτείνει γερμανική εταιρεία συμβούλων.
Οι ξένοι τεχνοκράτες θεωρούν πως όλα τα δεδομένα των ασφαλισμένων πρέπει να περάσουν από το Ταμείο τους σε ενιαίο πληροφορικό σύστημα, προκειμένου να γνωρίζει ο ΕΟΠΥΥ εάν είναι ενήμεροι ή έχουν κάνει διακανονισμό για εξόφληση εισφορών.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πρώτο «πακέτο» προτάσεων που έχει υποβάλει η γερμανική εταιρεία στο υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται και πιο «καυτά» θέματα, όπως το ενδεχόμενο αυξημένης επιβάρυνσης των ασφαλισμένων όταν οι παροχές του Οργανισμού επηρεάζουν δυσμενώς το κόστος. Οι προτάσεις για το θέμα αυτό, ωστόσο, θα κατατεθούν σε δεύτερο χρόνο. Η εταιρεία συμβούλων «Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit» (GIZ) έχει υπογράψει σχετική σύμβαση με το υπουργείο Υγείας τον Ιούλιο του 2013 και έως τον Ιούνιο του 2015 πρέπει να παραδώσει προοδευτικά το σύνολο των προτάσεών της.
Ομάδες εργασίας
Με σειρά αποφάσεών του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός προχώρησε σε συγκρότηση ομάδων εργασίας από υπαλλήλους του Οργανισμού με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνικής βοήθειας που παρέχει η εταιρεία GIZ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι τεχνοκράτες «τρέχουν» τα 52 θέματα που έχουν αναλάβει, προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτάσεις τους από τη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία θα αποφασίσει τι και πότε θα εφαρμόσει.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι -σε ορισμένα θέματα- θα υπάρξει συνεννόηση της γερμανικής εταιρείας με την κυβέρνηση σε υψηλό επίπεδο. Το «Εθνος» παρουσιάζει τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών καθώς και τα θέματα που θα προταθούν το επόμενο διάστημα και για ποια θέματα θα υπάρξουν προτάσεις το επόμενο διάστημα.
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
1. Αυστηρά κριτήρια για τις υπηρεσίες
Το «γερμανικό μοντέλο» συμβάσεων που θα υπογράψει ο ΕΟΠΥΥ με γενικές και ειδικές ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης εισηγείται η GIZ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με πρότασή της προς τον Οργανισμό ζητεί να ισχύσει μια σειρά από κριτήρια αξιολόγησης, τα οποία θα αξιολογεί ο ΕΟΠΥΥ πριν συμβληθεί με τους ιδιώτες παρόχους. Αξιοποιώντας τη γερμανική και διεθνή εμπειρία, η εταιρεία συμβούλων καθορίζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ποιότητας, όπως χωροταξικά, επάρκειας εξοπλισμού και προσωπικού και την ύπαρξη επιπλοκών ή λοιμώξεων κατά τη νοσηλεία. Οι προτάσεις της GIZ αναμένεται να αξιολογηθούν από τις ομάδες εργασίας που έχει συστήσει ο ΕΟΠΥΥ, σε συνεννόηση με τη διοίκηση του Οργανισμού, η οποία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με το σύνολο των παρόχων από τον περασμένο Απρίλιο.
Η στενότητα πόρων προκαλεί τριβές στη διαπραγμάτευση. Οι οδοντίατροι έχουν ενημερώσει τον πρόεδρο της επιτροπής ότι αποσύρονται από τον διάλογο, ενώ κλινικές, γιατροί και διαγνωστικά κέντρα αντιδρούν έντονα στις υποχρεωτικές επιστροφές ποσών που υπερβαίνουν τους κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ (claw back).
ΜΗΧΑΝΟΡΓΑΝΩΣΗ
2. Φρένο στις σπατάλες με ενιαίο σύστημα
Ενιαίο πληροφορικό σύστημα και πλήρη ιατρικό φάκελο για κάθε ασφαλισμένο θεωρούν οι ξένοι τεχνοκράτες ως αναγκαία προϋπόθεση για να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός διαθέτει σήμερα μια σειρά ηλεκτρονικών συστημάτων (eΔΑΠΥ, ηλεκτρονική συνταγογράφηση) με τα οποία χορηγούνται παραπεμπτικά για εξετάσεις και συνταγές για φάρμακα. Στον αντίποδα, τα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, Οίκος Ναύτου, ΤΥΔΚΥ, Νομικών, Τραπεζών) διαθέτουν δικές τους βάσεις δεδομένων, στις οποίες βρίσκονται όλα τα δεδομένα των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων τους. Το παράδοξο είναι ότι ο γιατρός που εξετάζει τον ασφαλισμένο δεν μπορεί να δει το ιατρικό του ιστορικό. Ακόμη χειρότερο είναι ότι ο τελικός πάροχος των υπηρεσιών (ΕΟΠΥΥ) δεν γνωρίζει εάν ο ασφαλισμένος έχει πληρώσει τις εισφορές του, για τι ποσά έχει αποζημιωθεί, ακόμη και τη διεύθυνσή του, καθώς δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα του ασφαλιστικού Ταμείου! Η GIZ προτείνει να γίνει διασύνδεση των παραπάνω συστημάτων και να διαμορφωθεί ένας αναλυτικός ιατρικός φάκελος στον οποίο να έχουν πρόσβαση οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες.
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ
3. Σχέδιο για επιπλέον επιβάρυνση
Ανοιχτό αφήνουν οι ξένοι σύμβουλοι το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν επιλεκτικά ορισμένοι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ με επιπλέον πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας. Η σχετική πρόταση δεν έχει ακόμη υποβληθεί, αλλά βρίσκεται στο τραπέζι, εφόσον το σχέδιο παροχών του Οργανισμού επηρεάσει το κόστος. Τις βασικές κατευθύνσεις στο συγκεκριμένο θέμα θα δώσει ο ΕΟΠΥΥ, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία.
Μεταξύ των θεμάτων που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι οι επικείμενες αλλαγές στο χρηματοδοτικό σύστημα του ΕΟΠΥΥ. Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν εξόχως προβληματική τη σημερινή κατάσταση, με τα Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ να μην καταβάλλουν τη συμμετοχή τους, δηλαδή τις εισφορές κλάδου Περίθαλψης που εισπράττουν από τους ασφαλισμένους. Μεταξύ των σχεδίων που εξετάζονται είναι η επιβολή ποινών στα Ταμεία που δεν είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους. Το θέμα είναι πολύ λεπτό, καθώς τα Ταμεία δοκιμάζονται από την ύφεση και εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα. Οι οριστικές προτάσεις αναμένονται προς τα μέσα του 2015 και σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.