-->

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Γιατί οι Έλληνες λένε όχι στο ΕΣΥ; Τι έδειξε έρευνα και πως να "διαβάσουμε" τα στοιχεία.

Σημ. Το παρακάτω άρθρο είναι από το iatropedia και από πολλές απόψεις έχει ενδιαφέρον. Δεν αμφιβάλλουμε πως οι εκτιμήσεις της κ. Ευθυμιάδου είναι (όπως πάντα) ακριβείς. Συμπληρώνουμε μόνο πως η ανάγνωση των στοιχείων, εκτός από την τεχνητή και σχεδιασμένη απαξίωση όλων των δομών του ΕΣΥ (Νοσοκομεία κλπ) δείχνει πως έχουν μειωθεί και οι ασφαλισμένοι. Εκείνοι δηλαδή που στα αμέσως προηγούμενα χρόνια, είχαν δουλειά και ασφάλεια, επομένως και τη δυνατότητα να απευθυνθούν στα Δημόσια Νοσοκομεία. Αυτό εξηγεί ως ένα βαθμό και την - έτσι κι' αλλοιώς μικρή - μείωση της προσέλευσης στο ΕΣΥ. Άλλωστε τα πρώτα χρόνια της κρίσης, η προσέλευση στις δημόσιες δομές είχε αυξηθεί σημαντικά. Αυτή την αύξηση φρόντισε η Κυβέρνηση να "διορθώσει" και αναδιανέμοντας την πίτα να χαρίσει το μεγαλύτερο κομμάτι στους "μεγάλους" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, έστω και με μεγαλύτερο τελικό κόστος για το κράτος.
Όπως έγινε παντού,σε ΗΠΑ και Ευρώπη, οι παροχές από ιδιώτες είναι φτηνές για τους ασφαλισμένους (όχι για το κράτος), για τόσο μόνο, όσο να καταρεύσουν και να εξαφανιστούν οι δημόσιες δομές. Η συνταγή ορίζει αμέσως μετά, να αυξηθούν κατακόρυφα οι υπηρεσίες και να πετάξουν απ' έξω όσους δεν μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους.
Τέλος, αν σ΄ όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε και την τρομακτική αύξηση των ασθενών, που σε επίπεδο τουλάχιστον Α βάθμιας περίθαλψης απευθύνονται στα "Κοινωνικά Ιατρεία", ίσως η εκδοχή της "προτίμησης" των ιδιωτικών δομών από τους ασφαλισμένους να μην είναι η ισχυρότερη ερμηνεία των στοιχείων του ΕΣΥ ΝΕΤ.


Γιατί οι Έλληνες λένε όχι στο ΕΣΥ; Τι έδειξε έρευνα

Την πλάτη φαίνεται ότι γυρνούν οι Έλληνες ασθενείς στο ΕΣΥ οι οποίοι προτιμούν με την ασφαλιστική κάλυψη του ΕΟΠΥΥ να επισκέπτονται τον ιδιωτικό τομέα παρά τα Δημόσια Νοσοκομεία.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
Αν και εν μέσω κρίσης θα περίμενε κανείς να υπάρχει μεγάλη στροφή των Ελλήνων ασθενών στις δημόσιες δομές, τα προβλήματα στο ΠΕΔΥ αλλά και οι τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ φαίνεται πως τελικά διώχνουν τον κόσμο. Κάτι βέβαια που φαίνεται να διευκολύνει τα κυβερνητικά σχέδια για παράδοση πολλών υπηρεσιών σε ιδιώτες. 
Εξάλλου το επιχείρημα της μνημονιακής κυβέρνησης είναι πως οι ιδιώτες είναι πιο φθηνοί. Γι αυτό και ίσως να μην είναι τυχαία η εγκατάλειψη των δημοσίων νοσοκομείων και του ΠΕΔΥ, κάτι για το οποίο διαμαρτύρονται εντόνως οι γιατροί και οι εργαζόμενοι. 
Είναι χαρακτηριστικό με βάση τα Αποτελέσματα των Οικονομικών & Λειτουργικών δεικτών του συστήματος ESY-NET ότι υπάρχει:
•Μείωση νοσηλευθέντων ασθενών κατά 1,46% το 2014 σε σχέση με το 2013.
•Μείωση στην προσέλευση ασθενών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΠ) κατά 7,68% 
•Μείωση διαγνωστικών, επεμβατικών και εργαστηριακών εξετάσεων κατά 2,72% 
•Μείωση χειρουργικών επεμβάσεων κατά 0,33% 
Την ίδια ώρα οι ασθενείς προτιμούν να πληρώσουν και να πάνε απόγευμα στα νοσοκομεία από το να ταλαιπωρηθούν το πρωί. 
Γι αυτό και καταγράφεται αύξηση στην προσέλευση ασθενών στην ολοήμερη (πρώην απογευματινή) λειτουργία κατά 27,24% 
Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει:
αύξηση εσόδων από επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία (5€) κατά 2,36% και
αύξηση εσόδων από νοσηλευτική δραστηριότητα κατά 8,5% 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου