-->

Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ο κατήφορος της Υγείας από το 2009. Πόσο μειώθηκαν οι δημόσιες δαπάνες

Σημ: Θάλεγε κανείς πως δεν μπορεί να υπάρχει πλέον άνθρωπος σ' αυτή τη χώρα που να χρειάζεται τις στατιστικές για να πειστεί πως αυτό που φταίει για την κατάντια της περίθαλψης, δεν είναι οι εργαζόμενοι που είναι όλοι ανεξαιρέτως "λαμόγια" και τεμπέληδες, ούτε οι γιατροί που είναι όλοι "φακελλάκηδες". Φταιει κυρίως η υποχρηματοδότηση, η τραγική έλλειψη προσωπικού, οι απολύσεις, η κατάργηση κρεββατιών και το λουκέτο στα Νοσοκομεία. Και για να μην παρεξηγιόμαστε, κανείς δεν θέλει να ξεπλύνει ό,τι φαινόμενα διαφθοράς υπάρχουν. Αλλά ακόμα και γι' αυτά, η ευθύνη είναι όσων τόσα χρόνια ασκούν διοίκηση. Στο κάτω-κάτω δικοί τους άνθρωποι είναι οι περισσότεροι και στη δική τους ανοχή βασίστηκαν. Ας μη μας τους φορτώνουν κι' αυτούς κι' ας μην τους χρησιμοποιούν για να καλύψουν την πραγματική και κύρια αιτία της τραγικής κατάστασης εκατομμυρίων ανθρώπων.  
Για τους δύσπιστους λοιπόν, να και τα στοιχεία:
Με μία απλή ματιά στον πίνακα των δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων από το 2009 έως το 2013, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί φέρνουν οι ασθενείς τα σεντόνια από το σπίτι τους, γιατί οι γιατροί ζητούν από τους συγγενείς να αγοράσουν βαμβάκι από το απέναντι φαρμακείο του νοσοκομείου, γιατί καθυστερούν τα αποτελέσματα των διαγνωστικών εξετάσεων ή γιατί τα νοσοκομεία «ζητιανεύουν» φάρμακα από τα κοινωνικά φαρμακεία.
Από τα 2,8 δις δαπανών το 2009, τα νοσοκομεία λειτουργούν πέντε χρόνια μετά, το 2013, με 1,5 δις, δηλαδή έχασαν σχεδόν το 45% του προϋπολογισμού τους.
Οι δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ χρόνο με το χρόνο κατρακύλησαν και οι Έλληνες είδαν το εθνικό σύστημα υγείας να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση, τότε δηλαδή που οι υπηρεσίες του ήταν πιο χρήσιμες από ποτέ.
Μεγάλοι χαμένοι και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι , αφού οι δαπάνες της μισθοδοσίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 1 δις ευρώ, από το 2009 έως το 2013!
dapanews 2 ab
Οι δαπάνες για τα φάρμακα των νοσοκομείων μειώθηκαν κατά 610 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που δικαιολογεί απόλυτα την περιοδική έλλειψη φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι αντίστοιχες πιστώσεις για υγειονομικό υλικό ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 450 εκατ. ευρώ.
Αλλά και το 2014 θα είναι ακόμα πιο ζοφερό, με βάση τα αποτελέσματα των οικονομικών δεικτών, αφού έχουν μειωθεί οι δαπάνες του ΕΣΥ κατά 9% το πρώτο 3μηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2014, ενώ οι δαπάνες των προμηθειών για φάρμακα, υγειονομικό υλικό και αντιδραστήρια, εμφανίζονται μειωμένες κατά 12,2%.
Από: onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου