-->

Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Έστησαν «μπίζνα» 20 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ

Σημ. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για τεράστια ποσά που δίνονται για άχρηστα έργα. Πραγματικά δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει κανείς πως όταν δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα για τις καθημερινές λειτουργίες στα νοσοκομεία και ταλαιπωρούνται με τα ..χαρτάκια και τα μπλοκάκια ασθενείς και εργαζόμενοι, είναι αστείο να ασχολείσαι με εργασίες αρχείου που δεν θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν ποτέ. Το πιθανότερο μάλιστα είναι, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, πως σε λίγο καιρό - αφού φαγωθούν τα λεφτά - το μόνο που θα έχει απομείνει θα είναι ένα διαφημιστικό site που θα λέει ...για τη μεγάλη σημασία του έργου. Το άρθρο μιλάει για κάποιους ακαδημαϊκούς που θα αναλάβουν το ...μέγα έργο του σκαναρίσματος και θα "απορροφήσουν" τα ποσά. Να σημειώσουμε εμείς πως δεν πρόκειται γενικά για ακαδημαϊκούς αλλά για ένα συγκεκριμένο κύκλο ανθρώπων που τυχαίνει να είναι "εκλεκτοί" διαχρονικά.
Το γαμώτο είναι πως την ίδια στιγμή που πέφτουν τα εκατομμύρια σαν το χαλάζι, τα νοσοκομεία δεν έχουν ούτε φάρμακα ούτε υλικά αλλά ούτε και πληροφοριακά συστήματα της προκοπής. (Όπως το δικό μας που χρειάζεται συντήρηση και μας βγάζει την ψυχή...)
ΤΕΛΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΑΣ!

Γράφει:  Αιμίλιος Νεγκής

Και όμως λεφτά υπάρχουν. Την ώρα που σε πολλά νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα βασικά, ακόμη και φάρμακα, στην κυβέρνηση προωθούν έργο μαμούθ ύψους 20 εκατ. ευρώ για να – άκουσον άκουσον – ψηφιοποιήσουν το αρχείο με τους φακέλους των ασθενών σε μερικά επαρχιακά νοσοκομεία!

Δηλαδή, ενώ τα νοσοκομεία μας δεν έχουν ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα, ενώ δεν έχουν ηλεκτρονικό φάκελο ασθενών, ενώ δεν έχουν συστήματα διαχείρισης ιατρικών εικόνων (PACS), το ελληνικό δημόσιο αποφασίζει να ξοδέψει 20 εκατ. για να κάνει το εξής: Μία εταιρεία θα πάρει τους παλιούς φακέλους των ασθενών και θα «σκανάρει» το περιεχόμενο τους, μετατρέποντας τα χαρτιά με τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε ψηφιακά αρχεία!
Ένα άχρηστο έργο αφού έτσι και αλλιώς σε κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχει το αναγκαίο πληροφοριακό σύστημα για να αξιοποιηθεί η ψηφιοποίηση του αρχείου… Είναι σαν να θέλει κανείς να πάρει ειδικά αθλητικά παπούτσια για στίβο, ενώ δεν διαθέτει γήπεδο με ειδικό τάπητα και αποφασίζει να αγοράσει κοινά αθλητικά παπούτσια…
Η σκανδαλώδης υπόθεση ξεκίνησε στις 4/3/2014 όταν δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμόν 22.6 πρόσκληση ενδιαφέροντος από το γενικό γραμματέα τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων κ. Μενέλαο Δασκαλάκη με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, μέσα σε ένα μήνα, στις 10/4/2014, έγινε τροποποίηση της πρόσκλησης και αυξήθηκε το ποσό στα 20 εκατ. Βλέπεις, τρώγοντας ανοίγει η όρεξη…
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών και όχι το υπουργείο Υγείας. Αφορά νοσοκομεία 8 περιφερειών: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Ήπειρος, Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη. Δηλαδή, αφορά νοσοκομεία πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Μέχρι σήμερα, λοιπόν, έχουν ενταχθεί αρκετά νοσοκομεία και οι προϋπολογισμοί προκαλούν ίλιγγο. Π.χ. για το νοσοκομείο Κορίνθου έχει εγκριθεί budget ύψους 1,592 εκατ. ευρώ, για το νοσοκομείο Λασιθίου 1,651 εκατ., για το νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων 800.000 ευρώ. Μάλιστα, το πανεπιστημιακό Ηρακλείου Κρήτης έχει βγάλει στον αέρα και δημόσιο διαγωνισμό με προϋπολογισμό 2,1 εκατ. ευρώ.
Έχω μείνει έκπληκτος, δε, από το γεγονός ότι οι κατά τόπους διοικήσεις των νοσοκομείων – προφανώς αγνοώντας ότι πρόκειται για έργο μπαρούφα – έχουν αρχίσει και προβάλλουν το έργο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως μέγα έργο, που θα βοηθήσει τους ασθενείς της περιοχής. Ενώ στην πραγματικότητα κάποιοι θα βγάλουν αβίαστα χρήματα με τη σέσουλα…
Το πιο σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι ότι το ποσό των 20 εκατ. ευρώ είναι αρκετό για να ξεκινήσει να στήνεται σε όλη τη χώρα πραγματικός φάκελος ασθενούς, όπως επιτάσσει και η Ε.Ε. για την ηλεκτρονική υγεία (e-Health).
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, το 2011, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και μετά από πρωτοβουλία του τότε γ.γ. του υπουργείο Υγείας Νίκου Πολύζου είχε επέλθει συμφωνία με τις εταιρείες, που έχουν εγκαταστήσει πληροφοριακά συστήματα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να δοθούν 10 εκατ. ευρώ το χρόνο για δύο έτη, ώστε να ολοκληρωθούν τα συστήματα αυτά σε όλα τα νοσοκομεία.
Το έργο επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από την Ψηφιακή Σύγκλιση, αλλά ουδέποτε προχώρησε… Αν πράγματι στο υπουργείο Μεταφορών ήθελαν να κάνουν επένδυση στην υγεία, σε αυτό το έργο έπρεπε να επενδύσουν. Και όχι τώρα να θέλουν να μας πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Είναι φανερό ότι κάποιοι από την πλευρά του Κράτους συνειδητοποίησαν ότι με το έργο αυτό μπορούν να απορροφήσουν γρήγορα χρήματα του ΕΣΠΑ, ώστε η χώρα να μην κληθεί πάλι να επιστρέψει χρήματα στην Ε.Ε. Και φυσικά κάποιοι επιτήδειοι ακαδημαϊκοί και από τον ιδιωτικό τομέα εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να βγάλουν εύκολα χρήματα. Το θέμα είναι όμως ότι η χώρα χάνει μία ακόμη ευκαιρία να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία των νοσοκομείων. Θα μπορούσαν να "φάνε", αλλά να μείνει και κάτι με προστιθέμενη αξία...
Σήμερα, δεν θα σας πω ποιοι. Γνωρίζω ποιοι και έχω στοιχεία, που το αποδεικνύουν. Περιμένω να δω αν θα υπάρξουν απαντήσεις ειδικά από το υπουργείο Υγείας, που μέχρι σήμερα δείχνει να τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου (τυχαίο;) και θα επανέλθω…
(Virus.com.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.