-->

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Τι είναι τα DRG's, πόσο τα πληρώσαμε στους Γερμανούς και τι θα σημάνει η εφαρμογή τους;

<<...τα Πρωτόκολλα, κρύβουν πίσω τους αυστηρή εξοικονόμηση που με δύο λόγια σημαίνει αιματηρή και ανάλγητη νοσηλεία...>>

.Ένα ακόμα άρθρο από το onmed, που εστιάζει περισσότερο στο ...ποιόν των DRG's και τι πρακτικά θα σημάνει η εφαρμογή τους για τους ασθενείς.
Εφιαλτικό απ΄όπου και να το πιάσεις...

Το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας δεν μιλάει με σιγουριά για το εάν ενδέχεται να κλείσουν μικρά νοσοκομεία ή νοσηλευτήρια στην επαρχία, εξαιτίας της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται με το νομοσχέδιο για την δημιουργία της ΕΣΑΝ, καθιστά αυτομάτως φανερό τον σκοπό της νέας εταιρείας.
Βεβαίως ο στόχος είναι όπως επανέλαβε και χθες στην συνέντευξη τύπου, το ΕΣΥ να λειτουργήσει ανταγωνιστικά και επομένως, γίνεται σαφές, όταν ένα νοσοκομείο, ή μία κλινική δεν είναι ανταγωνιστικά, τότε πολύ πιθανόν, να μην έχουν λόγο ύπαρξης.
Αυτό επιτάσσει άλλωστε η οικονομία της αγοράς και κάθε μέρα που περνά γίνεται σαφές πλέον, ότι το νομοσχέδιο αυτό που αφορά στην χρηματοδότηση και στις αμοιβές του ΕΣΥ βάζει για τα καλά την σφραγίδα του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα υγείας. (....)
Ένα βασικό εργαλείο το οποίο ευελπιστεί να «τρέξει» η νέα εταιρεία ΕΣΑΝ, εκτός από την μισθοδοσία στα νοσοκομεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι και τα περίφημα DRG's, δηλαδή τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα.
Βαθύτερος στόχος του κ. Βορίδη, είναι να φέρει όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην εταιρεία (δηλαδή Δημόσιο, ιδιώτες παρόχους κλπ) στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων. Για τον λόγο αυτό σύστησε μία ΑΕ και όχι ένα Ινστιτούτο, διότι δεν του επιτρέπει η νομοθεσία. Η ΕΣΑΝ ωστόσο στα αγγλικά, φέρει την λέξη Institute! Από την ώρα λοιπόν που έρχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στο τραπέζι, αναγκαστικά, η συζήτηση που θα κυριαρχήσει, θα είναι για το κόστος με στόχο την εξοικονόμηση και άρα θα γίνουν ενδελεχείς κουβέντες γύρω από το πόσο θα στοιχίζουν οι νοσηλείες και οι αποζημιώσεις, μέσα από τα Πρωτόκολλα.
Για την ιστορία να πούμε ότι το σύστημα των DRG's το αγοράσαμε από την Γερμανία στο ποσό των 600.000 ευρώ και όπως κάθε τι γερμανικό όλα αυτά τα χρόνια του Μνημονίου, έτσι και τα Πρωτόκολλα, κρύβουν πίσω τους αυστηρή εξοικονόμηση που με δύο λόγια σημαίνει αιματηρή και ανάλγητη νοσηλεία. Συγκεκριμένα, το ελληνικό δημόσιο θα συμβληθεί με το γερμανικό ινστιτούτο ΙΝΕΚ το οποίο έχει τα δικαιώματα των γερμανικών DRGs και θα αγοράσει από το γερμανικό αυτό ινστιτούτο, τα δικαιώματα χρήσης, την τεχνογνωσία της χρήσης, τα royalties αλλά και το εργαλείο, το λογισμικό και τους αλγορίθμους.
Φυσικά ο υπουργός Υγείας θέλοντας να υποστηρίξει ότι το γερμανικό μοντέλο είναι ελκυστικό παγκοσμίως και αξιολογικά ουδέτερο, ανέφερε χθες, ότι εκτός από την ίδια την χώρα η οποία το αναπτύσσει και η οποία έκανε πολύ χρόνο να το εξελίξει, αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όπως στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στο Βέλγιο ενώ πρόσφατα το έχει ζητήσει, και η Κίνα.
Όμως οι χώρες αυτές, δεν πέρασαν πολιτικές Μνημονίου στο πετσί τους και οι πολίτες τους απολαμβάνουν μία διαφορετική περίθαλψη και φροντίδα. Το βήμα αυτό έχει πολλές φορές τονίσει, ότι οι Έλληνες δεν θα αντέξουν άλλες περικοπές στην υγεία και την περίθαλψή τους. Η κατάσταση είναι ήδη οριακή και το επόμενο πλέον βήμα, θα είναι χτύπημα στην αξιοπρέπεια των πολιτών. Αυτό θέλει η κυβέρνηση;


Από:onmed.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.