-->

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ. ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ B στο ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και να ΧΟΡΗΓΗΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ!

Παρακάτω ένα κατατοπιστικό άρθρο, ακριβές στα δεδομένα που παρουσίαζει και αναφέρεται σε ένα ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες με μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά.
Αφορά στο γεγονός πως ο πληθυσμός δεν εμβολιάζεται για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, επειδή το εμβόλιο δεν χορηγείται δωρεάν και είναι ακριβό αν το πληρώσει κανείς από την τσέπη του.
Εμείς να προσθέσουμε δύο ακόμα στοιχεία:
1. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος Τύπου Β (MenB) προσβάλλει παιδιά και εφήβους, έχει ραγδαία εξέλιξη και συνήθως έχει άσχημη κατάληξη.
2. Οι δύο δόσεις του εμβολίου που απαιτούνται και παράγεται από μια μόνο εταιρία, κοστίζουν περίπου 200 €! (Υπολογίστε τώρα πόσα θα κόστιζε στην οικογένειά σας και αν μπορείτε να το πληρώσετε...)
3. Ο μόνος λόγος που "εκφράζονται επιφυλάξεις" για τη δωρεάν χορήγησή του και ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών είναι οικονομικός! Ποιός θα πληρώσει!
ΕΜΕΙΣ ΛΕΜΕ: Ακόμα και ένα μόνο παιδί να σωθεί (που ο επιπολασμός της νόσου δείχνει περισσότερα από ένα) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ με τη φροντίδα της πολιτείας.
Είναι βασικό ατομικό δικαίωμα των πολιτών! 
(Και είναι καιρός και τέτοιες διεκδικήσεις να αφορούν το συνδικαλιστικό κίνημα όλο και πιο  

Ποιός δικαιούται να αποτιμήσει σε ευρώ τη ζωή του παιδιού μας;
Από την μικρή έρευνα που κάναμε, μπορούμε να πούμε χωρίς επιφύλαξη πως για τα  επιστημονικά κριτήρια αποτελεσματικότητας του εμβολίου, δεν υπάρχει καμία επιφύλαξη.
ΑΜΕΣΑ λοιπόν ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΜenB στο ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και να ΧΟΡΗΓΗΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ! 

Αναλυτικότερα η είδηση:

 Ένα ακόμη κρούσμα Μηνιγγίτιδας, εμφανίστηκε στα Χανιά, μετά τα τρία κρούσματα μηνιγγίτιδας που εκδηλώθηκαν σε δύο παιδιά στην πόλη και ένα στο Ρέθυμνο και χρειάστηκε η νοσηλεία τους στο Νοσοκομείο Χανίων.
    Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά Μέσα, πρόκειται για ένα 6χρονο αγόρι το οποίο παρουσίασε συμπτώματα ιογενούς μηνιγγίτιδας και νοσηλεύεται στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας του. Όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ στην περίπτωση της ιογενούς μηνιγγίτιδας δεν απαιτείται απολύμανση των χώρων όπου ήταν ο ασθενής παρά μόνο η τήρηση των κανόνων υγειινής.
    Το γεγονός των κρουσμάτων αυτών όπως έχουμε ξαναγράψει, δημιουργεί προβληματισμό και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ένταξη του εμβολίου της Μηνιγγίτιδας Β
στον Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, καίτοι, υπάρχουν διχασμένες απόψεις. Δηλαδή μία μερίδα επιστημόνων (κυρίως Παιδιάτρων) αλλά και οικονομολόγων υγείας, επιμένει ότι το εμβόλιο πρέπει να ενταχθεί στο Πρόγραμμα και μία δεύτερη, εκτιμά πως τα περιστατικά στην Ελλάδα είναι περιορισμένα και επομένως δεν τίθεται ζήτημα προς ώρας τουλάχιστον, το εμβόλιο να ενταχθεί.
   Ασφαλείς πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι η Επιτροπή Εμβολιασμών θα συνεδριάσει και πάλι τον μήνα που ξεκινά σήμερα (Δεκέμβριος), προκειμένου να εξετάσει ενδελεχώς κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα τελικά να ενταχθεί το εμβόλιο στο Πρόγραμμα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι ακόμη και εντός της Επιτροπής, υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την ένταξη και την αποζημίωση του εμβολίου για την Μηνιγγίτιδα Β. Τα μέλη της Επιτροπής συνεδρίασαν πριν μερικές ημέρες με μεγάλη ατζέντα, ενώ για πρώτη φορά, ασχολήθηκαν και με το ενδεχόμενο ένταξης στο Εθνικό Πρόγραμμα του εν λόγω εμβολίου. Μέχρι σήμερα, ο εμβολιασμός έναντι της μηνιγγίτιδας Β γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία, με παραίνεση των παιδιάτρων. Έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο υπό την επιστημονική ευθύνη του επ. Καθηγητή Κυριάκου Σουλιώτη, καταδεικνύει ότι μόνο 3 στους 10 γονείς έχουν εμβολιάσει το παιδί τους έναντι της νόσου, με τους υπόλοιπους 7 στους 10 να αποδίδουν τον μη εμβολιασμό των παιδιών τους στη μη αποζημίωση του εμβολίου, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα του ευπαθούς πληθυσμού, που είναι κυρίως τα βρέφη κάτω του 1 έτους, να είναι έκθετο στον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου.
   Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β σε βρέφη κάτω τους ενός έτους και παιδιά ηλικίας έως 4 ετών και η παιδιατρική κοινότητα της χώρας τοποθετείται σύσσωμη υπέρ της επικαιροποίησης του ΕΠΕ με την ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β, ειδικά μετά τα νέα πρόσφατα δεδομένα που επιβεβαιώνουν την υψηλή αποτελεσματικότητά του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» τον περασμένο Οκτώβριο, τα κρούσματα της νόσου στην Βρετανία, την πρώτη χώρα που ενέταξε το εμβόλιο στο αντίστοιχο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού εμφανίζονται μετά από ένα έτος χορήγησης του εμβολίου, μειωμένα κατά 50%, ενώ η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 94,2%. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου για τους τύπους A, C, W135 και Y μπορεί να έχει μειωθεί τα τελευταία έτη, γεγονός που αποδίδεται στην ένταξη των αντίστοιχων εμβολίων στο ΕΠΕ, δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, η οποία εμφανίζει σταθερό αριθμό κρουσμάτων.
   Η διαχείριση των νέων κρουσμάτων δημιουργεί μία πρόσθετη επιβάρυνση €18εκ. ετησίως στο σύστημα υγείας, αφού η νόσος αφήνει σε όσους επιβιώνουν σοβαρά κατάλοιπα. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 1 στα 5 άτομα που καταφέρνει να επιβιώσει εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες. Σύμφωνα, όμως, με τους οικονομολόγους της υγείας, το κόστος χορήγησης του εμβολίου στις ευπαθείς ομάδες είναι πολύ χαμηλότερο.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου (onmed)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου