-->

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Τα 40.000 παιδιά ενός κατώτερου "ΠΕΔΥ"

(Σημ. Χρήσιμες οι πληροφορίες του άρθρου, χρησιμότατες. Όμως αν βγάλουμε το συμπέρασμα πως εκείνο που φταίει είναι η...ανισοκατανομή του προσωπικού, θα είναι το λάθος συμπέρασμα. Σαν εκείνες τις "μελέτες" που αρκεί να πει κάποιος τι θέλει να αποδείξουν και θα το αποδείξουν! Επιστημονικά! Ας βγάλουμε λοιπόν συμπεράσματα: 1. Αν υπάρχει, που απ' ότι φαίνεται υπάρχει, ανισοκατανομή, ας ψάξουμε: ΓΙΑΤΙ;
2. Σε κάθε περίπτωση, το κυρίαρχο στποιχείο είναι πως υπάρχουν τρομερές ελλείψεις, χρειάζονται ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.
Ας μή χάνουμε το δάσος λοιπόν...

Το άρθρο παρακάτω από healthview.gr
  Σοβαρές ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών σε γιατρούς του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) καταγράφονται σε όλη τη χώρα. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της «χαρτογράφησης» του ΠΕΔΥ που πραγματοποίησε η ειδική γραμματεία ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας: πολυπληθείς περιοχές διαθέτουν ελάχιστους γιατρούς βασικών ειδικοτήτων ενώ αραιοκατοικημένες περιοχές εμφανίζουν «συνωστισμό» σε γενικούς γιατρούς και παθολόγους. Την ίδια στιγμή υπάρχουν ιατρεία ΠΕΔΥ που είναι στελεχωμένα μόνο με ψυχιάτρους και ωτορινολαρυγγολόγους!
Ενδεικτικά:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στις περιοχές Νεάπολης Συκεών, Ωραιοκάστρου και Χορτιάτη και στο δήμο Παύλου Μελά, τα ιατρεία του ΠΕΔΥ διαθέτουν έναν παθολόγο και έναν γενικό γιατρό για να καλύψουν τις ανάγκες των 233.022 ενηλίκων κατοίκων ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας παιδίατρος για τα περίπου 40.000 παιδιά! 
  • Την ίδια ώρα, στο δήμο Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, το ένα κέντρο Υγείας και τα τρία περιφερειακά ιατρεία διαθέτουν 25 γενικούς γιατρούς και έναν παθολόγο για 6.972 ενήλικες κατοίκους και στις μονάδες ΠΕΔΥ του Δήμου Μετσόβου Ιωαννίνων, υπηρετούν δύο παιδίατροι για τις ανάγκες 907 παιδιών. 
  • Στις περιοχές Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Νέας Σμύρνης, οι μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ διαθέτουν συνολικά έναν γενικό γιατρό και επτά παθολόγους για έναν πληθυσμό 203.000 ενηλίκων. Σύμφωνα όμως με το υπουργείο Υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες των περιοχών χρειάζονται 102 γιατροί των συγκεκριμένων ειδικοτήτων! 
  • Στην μονάδα υγείας Πατησίων και τα πολυϊατρεία της ευρύτερης Περιοχής , υπάρχουν πέντε γενικοί γιατροί και παθολόγοι, για 179.756 κατοίκους. Για να καλυφθούν όμως οι ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον 90. 
  • Μόλις επτά παθολόγοι ή /και γενικοί ιατροί υπάρχουν στην πόλη του Ηράκλειου Κρήτης όταν υπολογίζεται ότι χρειάζονται 85 παθολόγοι! 
  • Πιο ...ευνοημένη είναι η Ζαχάρω Ηλείας με 24 γενικούς γιατρούς ή/και παθολόγους για 7.638 ενήλικες όταν σύμφωνα το υπουργείο Υγείας οι ανάγκες των κατοίκων μπορούν να καλυφθούν με 4. 
  • Με «πλεόνασμα» γιατρών εμφανίζονται ο δήμος Ιεράπετρας Λασιθίου (24 γιατροί για 23.750 ενήλικες κατοίκους), η Αίγινα-Αγκίστρι (22 γενικοί γιατροί για 11.637 ενήλικες) και οι δήμοι Αρχανών και Γόρτυνας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (24 γενικοί γιατροί και παθολόγοι για 12.162 ενήλικες). 
  • Στον αντίποδα υπάρχουν μονάδες του ΠΕΔΥ που έχουν μείνει μόνο με πολύ εξειδικευμένους γιατρούς. Στη μονάδα ΠΕΔΥ της Κω υπηρετούν μόνο ένας ψυχίατρος, ένας ΩΡΛ και ένας ορθοπεδικός, ενώ στην μονάδα ΠΕΔΥ των Οινοφύτων έχουν μείνει δύο οδοντίατροι και ένας ακτινοδιαγνώστης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.