-->

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Νοσοκομείο Άρτας: Απλήρωτοι για... πέντε μήνες οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου!


Απλήρωτοι εδώ και... πέντε μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Άρτας οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις έργου, σύμφωνα με όσα μεταδίδει την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου το ygeionomikoi.gr.

Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Άρτας έχει ως εξής:
"Ήδη βρισκόμαστε στον 5ο μήνα με τις καθαρίστριες των «ατομικών συμβάσεων έργου» του Υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, απλήρωτες και χωρίς να προδιαγράφεται για το άμεσο μέλλον λύση.
Η τοπική υπηρεσία Επιτρόπου δεν θεώρησε τα εντάλματα πληρωμών και τα έστειλε με πράξη στο Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου να αποφανθεί το ίδιο για τη νομιμότητα πληρωμής, έχοντας σαν κύριο σκεπτικό την προσφυγή εργολαβικών εταιρειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την μη έκδοση ακόμη αντίστοιχης απόφασης, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν στο περιεχόμενο των συμβάσεων και στην διαδικασία επιλογής κι υπογραφής τους.
Από τον Αύγουστο του 2016 που έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στο Νοσοκομείο μας με τις περίφημες συμβάσεις «έργου», κι αφού πέρασαν από πολλά κύματα: υπέγραψαν μια φορά, ξανά-υπέγραψαν δεύτερη φορά άλλες συμβάσεις, τους υποσχέθηκαν λύσεις, τους υποσχέθηκαν τροπολογίες, τους «συστήθηκε» υπομονή, τους «συστήθηκε» να κάνουν «καλά τη δουλειά τους», τους «υπενθυμίστηκε» ότι πριν οι εργολάβοι «τους έπιναν το αίμα», τους «υπενθυμίστηκε» το πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των ανέργων, φτάσαμε μια βδομάδα πριν τα Χριστούγεννα κι ακόμα οι «λύσεις» έρχονται κι τροπολογίες κατατίθενται!
Η υπομονή κι οι υποσχέσεις όμως ούτε τρώγονται, ούτε «ανταλλάσσονται» στα βενζινάδικα με βενζίνη για το αυτοκίνητο προκειμένου να πας στη δουλειά, ούτε στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές προκειμένου να μπορείς να βάλεις φαί στην κατσαρόλα! Ούτε στην ΔΕΗ και στην εφορία μπορείς να πας και να τους πεις «ότι υποσχέθηκε ο υπουργός ότι θα μας πληρώσει κι αν μπορείτε περιμένετε λίγο»!

Σαν σύλλογος εργαζομένων από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι το «έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία» έτσι όπως το εννοεί η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αποτελεί επικοινωνιακή πολιτική κι ότι είναι λάθος πάνω σε βαθιά εκμεταλλευόμενους εργαζόμενους να προσπαθεί η κυβέρνηση να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια του «παράλληλου προγράμματος», βαφτίζοντας τις συνθήκες γαλέρας που θέλει να επιβάλει και στο δημόσιο, σε «αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας».
Το γεγονός ότι μεμονωμένοι επιχειρηματίες –εργολάβοι που για χρόνια θησαύριζαν, θίγονται από τις ατομικές συμβάσεις έργου που συνάπτουν οι διοικήσεις νοσοκομείων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται. Δε σημαίνει ότι λιγοστεύει η δυστυχία τους. Με τις ατομικές συμβάσεις έργου η κυβέρνηση μειώνει το «εργατικό κόστος», καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, ΒΑΕ, κανονική και αναρρωτική άδεια. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβάλλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολικές καθαρίστριες. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει και για μια σειρά άλλων κλάδων του δημοσίου.
Οι συνάδελφοι όμως της καθαριότητας, μπροστά στην άγρια εκμετάλλευση τους από τους εργολάβους, επέλεξαν να υπογράψουν τις συμβάσεις αυτές. Σήμερα πια έχοντας την πείρα όλων αυτών των μηνών ξέρουν ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας κάθε άλλο παρά στην κατεύθυνση των «αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας» κινούνται.
Σαν Σύλλογος, εγγράψαμε από την πρώτη στιγμή όλους τους εργαζόμενους στο σωματείο και δηλώσαμε ότι θα είμαστε στο πλευρό τους, διεκδικώντας τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και στην κάλυψη όλων των αναγκών του Νοσοκομείο με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Την Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2016, υπήρχε διαμαρτυρία στην είσοδο του Νοσοκομείου και κατόπιν συνάντηση με την Διοίκηση του Νοσοκομείου που ξαναμοίρασε υποσχέσεις για λύσεις, τηλεφωνήματα στα υπουργεία και πίεση από την δική της πλευρά μαζί και λίγες απειλές για εισαγγελείς και εκτέλεση του έργου της καθαριότητας.
Απέναντι στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης που στόχο έχει να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να τσακίσει το ηθικό τους, μία είναι η απάντηση. Συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Να προτάξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να παλέψουμε για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα, για μονιμοποίηση ΤΩΡΑ όλων των συμβασιούχων, για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία- Πρόνοια- ΕΚΑΒ.
πήραμε την ανάρτηση από ygeia360

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου