-->

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

ΌΣΟ ΕΣΥ ΚΟΙΜΟΣΟΥΝ…ΕΜΕΙΣ ΣΟΥ ΦΤΙΑΧΝΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ’18! (2ο μέρος)



ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΥ,ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ που ΑΥΞΑΝΕΙ! 
 (ΟΣΟ ΕΜΕΙΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ) και τι απαιτούν οι δανειστές για υγεία, ασφάλιση, επιδόματα. Πως αποτυπώνονται σε νούμερα; 


Το λοιπόν: 

 ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: 

2016 - 314,9 δισ. 
2017 - 317,8 δισ. 2018 - Προβλέπεται νέα αύξηση στα 327,9 δισ. (ενώ εμφανίζουμε πλεονάσματα!!!)

ΚΡΑΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ: (ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ, ΔΗΛΑΔΗ...ΦΟΡΟΙ) 

 Η φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων θα φτάσει το 2018 το 1 δισ. ευρώ -και βλέπουμε-, καθώς προβλέπεται  υστέρηση εσόδων για το 2017 (απόκλιση κατά 1,86 δις. ή 3,6% έναντι του στόχου) Άμεσοι φόροι: 20,8 δις. Αύξηση κατά 400 εκ.
Έμμεσοι φόροι: 27,65 δίς. Αύξηση κατά 550 εκ. 
Καταργείται η μείωση του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες. 
Καταργείται και η έκπτωση κατά 1,5% στην φορολογία εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. 

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΟΙ – ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ. 

(Δηλαδή ξανα- πληρώνει ο κοσμάκης για ό,τι έχει ήδη πληρώσει, προκειμένου να έχει ελάχιστες υπηρεσίες) 
  • Δαπάνες για Ασφάλιση, Περίθαλψη, Κοινωνική προστασία: Μείωση 500 εκ. 
  • Δαπάνες υγείας, φάρμακα κλπ: Μείωση 188 εκ. 
  • Κοινωνικά επιδόματα: Μείωση κατά 900 εκ. 
  • Ειδικότερα, το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων θα περικοπεί κατά 240 εκ, 80 εκατ. ευρώ (από 320 εκατ. φέτος), ενώ προβλέπεται η “εξαφάνισή” του το 2020. 
  • Για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θεσπίζεται ανώτατο όριο δαπάνης και προβλέπονται μόνο 58 εκατ. ευρώ, από 105 εκατ. φέτος- μείωση κατά 45%.
 Κι’ άλλο μαγικό! 
Τα ελλείματα ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ: Αντί για έλλειμα 1,314 δις θα παρουσιάσουν πλεόνασμα 378 εκ.!!! Πως; 
  • Περικόπτονται οι κύριες συντάξεις κατά 446 εκατ. ευρώ, 
  • Περικόπτονται οι επικουρικές κατά 115 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες δαπάνες κατά 515 εκατ. ευρώ. 
  • Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές: Η αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, “ομολογείται” στο προσχέδιο, είναι η αιτία που ο ΕΟΠΥΥ θα παρουσιάσει πλεόνασμα 444 εκατ. ευρώ. 
  • ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ: Το 2015 νομοθετήθηκε εισφορά 6% στις επικουρικές συντάξεις (από 0%) και αύξηση της εισφοράς στο 6% (από 4%) στις κύριες συντάξεις. 
  • ΜΕΙΩΣΗ "ΠΑΡΟΧΩΝ" ΟΑΕΔ: Αντίστοιχο παράδειγμα είναι και ο ΟΑΕΔ, που εμφανίζει πλεόνασμα 659 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις παροχές του κατά 220 εκατ. ευρώ. Τη στιγμή που περίπου μόνο το 10% των ανέργων παίρνουν τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας. Άλλωστε προβλέπεται τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας να “πέσουν” στο 20,8% (από 22%). 
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ: ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ <<ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ>> 
(Και όταν οι δανειστές το απαιτούν..., ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΜΥΡΙΖΕΙ… 
(με στοιχεία από άρθρο του Γ. Παλαιτσάκη στο dikaiologitika.gr)

<< Η κυβέρνηση, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι για την επικαιροποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, έχει δεσμευτεί να προχωρήσει: >> … ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΩΝ: Σημαντικές μειώσεις στα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα και για περισσότερη ενίσχυση των οικογενειών με 1 και 2 παιδιά! (δηλαδή συνολικά λιγότερα λεφτά στα επιδόματα!) 
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ: Νομοθέτηση και εφαρμογή μίας ακόμα μεταρρύθμισης στο χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι το Νοέμβριο 2017. "θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των αποζημιώσεων σε μία λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής" (Δηλαδή: Δεν έχεις ένα χέρι; Μπορείς να δουλέψεις με το άλλο…άρα δεν θα πάρεις επίδομα- ή θα πάρεις το μισό!) 
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ:
Σχεδιασμός  μεταρρύθμισης των επιδομάτων για τις μεταφορές μέχρι το Νοέμβριο του 2017. Εξορθολογισμός των εκπαιδευτικών επιδομάτων στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων δαπανών(πχ πετσοκομμένα τα φοιτητικά επιδόματα, ίσως και οι μεταφορές των μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές στα σχολεία τους κλπ)
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ: Θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης (με βάση τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας). (Αντίο και στα επιδόματα στέγασης).
Από το σχέδιο του προϋπολογισμού και απ' ό,τι ως τώρα κυκλοφορεί, αυτό είναι το γενικό πνεύμα και κάπως έτσι αναμένεται να διαμορφωθεί η νέα επιδρομή στην τσέπη μας. (Και δεν αναφέραμε τίποτα για τα μισθολογικά, ειδικά μισθολόγια κλπ.)
Πάντως, από τα πραγματικά στοιχεία και τα...νούμερα προκύπτει πως είναι εντελώς αντικειμενική η εκτίμηση ότι προϋπολογίζουν λοιπόν φτώχεια και εξαθλίωση. Ούτε είναι αυθαίρετο συμπέρασμα ότι 
οι εργαζόμενοι και ο λαός μας είναι ανάγκη να κάνει τους δικούς του υπολογισμούς, να αντισταθεί, να διεκδικήσει, να αναμετρηθεί με αυτή την πολιτική και τους φορείς της, για να τη σταματήσει και να την ανατρέψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.