-->

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΛΥΤΡΑ - ΤΣΙΟΔΡΑ: Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΑΣΩΛΗΝΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΜΕΘ...


 «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις
...>> (Θ. Λύτρας)
Η μελέτη Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα που αποδεικνύει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες.>>
Μπορεί να είναι κοινό μυστικό, αλλά από την αρχή της πανδημίας έχουμε βαρεθεί να καταλύεται...τάχα επιστημονικά, η κοινή λογική ή οποία για να αποδειχτεί χρειάζονται στοιχεία και μελέτες!!!
  • Λέγανε πχ γιατροί, δάσκαλοι, γονείς ότι πρέπει να αραιώσουν τα παιδιά στις τάξεις για να μην κολλάνε τόσο εύκολα, έλεγε η κυβέρνηση: Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν οτι τα 30 -35 παιδιά στην τάξη κολλάνε ευκολότερα από το να είναι 10 - 15!
  • Λέγαμε αυξήστε τα δρομολόγια στο ΜΕΤΡΟ, βγάλτε κι' άλλα  λεωφορεία στο δρόμο για να μην είναι ο κόσμος στρυμωγμένος, έβγαιναν οι γνωστοί επιστήμονες και λέγανε: Δεν υπάρχουν μελέτες που να λένε ότι κολλάει ο κόσμος στα λεωφορεία!!!
  • Μόλις προχτές ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε πως ενδείξεις - δηλαδή στοιχεία και μελέτες που να λένε ότι οι  διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους και διαδρόμους έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από εκείνους που νοσηλεύονται κανονικά εντός ΜΕΘ" ! - Όταν όμως το είπε αυτό, ήξερε ήδη από τη μελέτη των κ.κ. Λύτρα και του (Υπεράνω πάσης...υποψίας)  Τσιόδρα που αν και είδε το φως της δημοσιότητας μόλις χτες, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο όπως λένε οι ίδιοι οι επιστήμονες. (Δηλαδή πολύ πριν μας "κατηγορήσει" ο υπουργός κ Σκέρτσος ότι ζητώντας προσλήψεις, κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν τα κλειστά Νοσοκομεία  πει και ς "θέλετε να κάνουμε Ε.Σ.Υ. ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ τώρα και μετά να μας μείνει αμανάτι!!!
 Η μελέτη λοιπόν των επιδημιολόγων Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα που αποδεικνύει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 700. 
Ο κος Λύτρας με επανειλημμένες αναρτήσεις του επισημαίνει ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο». Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων , 1.535 θα γλίτωναν αν... 
Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.
«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

(Πήραμε στοιχεία από την ίδια τη μελέτη, δημοσιεύματα εφημερίδων και από το Ygeianet. Σχόλια και επισημάνσεις δικά μας...)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.