-->

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Με νόμο η...τελευταία τρίμηνη παράταση στους συμβασιούχους εργαζόμενους, μέχρι να στηθούν οι συμβάσεις με τους εργολάβους και να ολοκληρωθεί το ξεπούλημα στις υπηρεσίες..

Φαίνεται πως η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τέλος στην ...ανασφάλεια των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) και να τους απολύσει ύστερα από ένα ακόμα τρίμηνο (το μέγιστο) που θα ανανεωθούν οι συμβάσεις, όσων οι διοικήσεις αποφασίσουν και δεν θελήσουν να τους απολύσουν αμέσως
Είναι γνωστό πως εδώ και χρόνια οι συνάδελφοί μας αυτοί δουλεύουν στα Νοσοκομεία και αλλού σε υποστηρικτικές και όχι μόνο υπηρεσίες, καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης, κλπ μέσα σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας, με ανανεώσεις λίγων μηνών την τελευταία στιγμή.
 Παρά το αυτονόητο γεγονός πως οι εργαζόμενοι αυτοί δουλεύουν με μισθούς πείνας, διαφορετικούς από τους μόνιμους - κάνοντας βέβαια την ίδια δουλειά - και από το γεγονός πως όχι μόνο έχουν δικαίωμα στη σταθερή δουλειά σε μόνιμες θέσεις, η Κυβέρνηση αποφάσισε να τους απολύσει μετά από ένα τρίμηνο (μέγιστο) και να τους αντικαταστήσει με εργολάβους!
Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά που έχει η παράταση αυτή από άλλες προηγούμενες. Αναφέρει χαρακτηριστικά: <<... στους φύλαξης, σίτισης και καθαριότητας, δύνανται, με απόφαση του κατά περίπτωση αρμόδιου φορέα, να παραταθούν έως τις 31.3.2022, εκτός αν ολοκληρωθούν νωρίτερα οι διαδικασίες σύναψης σχετικών συμβάσεων, που βρίσκονται εξέλιξη... ».
Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο λοιπόν, η Κυβέρνηση πετάει στο δρόμο χιλιάδες συμβασιούχους συναδέλφους, και τους αφήνει βορά στους κάθε λογής  εργολάβους. Αυτούς που πολλοί παρομοιάζουν με δουλέμπορους,  που θησαυρίζουν από τη δουλειά των εργαζομένων, κυριολεκτικά ληστεύοντάς τους, δίνοντας μεροκάματα πείνας και παραβιάζοντας κρυφά ή φανερά ό, τι έχει απομείνει από την εργατική νομοθεσία. Καθημερινές οι καταγγελίες από δώρα που παίρνονται πίσω, από απαγόρευση ασθενειών(!) από αναγκαστικά 12 ωρα δουλειάς, από...από...
Αυτοί λοιπόν οι συμβασιούχοι που θα απολυθούν δεν θα έχουν άλλη διέξοδο για μεροκάματο από το να πέσουν στα νύχια των εργολάβων, καθώς πάρα πολλοί απ' αυτούς - οι χωρίς υπηκοότητα, δεν έχουν καν το δικαίωμα να υποβάλουν τα χαρτιά για επικουρικό προσωπικό.
Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει γι' αυτή την κατάπτυστη απόφαση. Ακόμα και αυτά τα δήθεν επιχειρήματα που προβάλλονται όπως ότι τα συνεργεία είναι φτηνότερα (κάτι που θα φαινόταν λογικό αφού εισπράττουν πολλά και πληρώνουν ψίχουλα) στην πράξη δεν ισχύουν. Το κράτος στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων πληρώνει πολλά περισσότερα στους εργολάβους από το να είχε μόνιμο προσωπικό (θα υπάρξει αναλυτικότερη αναφορά σε αυτό, σε επόμενη ανάρτησή μας). Βλέπεις όμως λέγε, λέγε όλο και κάτι μένει...
Καμμιά δικαιολογία όμως δεν υπάρχει και για μας, τους εργαζόμενους, όλους τους εργαζόμενους, συμβασιούχους και μονίμους, που ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση.
Ακόμα χειρότερα καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για τα συνδικάτα μας που αρκούνται σε "καταγγελίες" και σε κινητοποιήσεις για τα μάτια του κόσμου, αντί να συσπειρώσουν και να οργανώσουν ...κανονικές κινητοποιήσεις και αγώνες για να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος, για να μονιμοποιηθούν επιτέλους οι συμβασιούχοι όλων των κατηγοριών.
Έχουμε ανάγκη από αγώνες που να συνολικοποιούν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας.  Για να φύγουν οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία, να σταματήσει το ξεπούλημα, αλλά και για αυξήσεις στους μισθούς, για ένταξη στα ΒΑΡΕΑ και χαρακτηρισμό του χώρου ως ανθυγιεινού με ό,τι συνεπάγεται αυτό για ωράριο, μισθό, ένσημα, σύνταξη...
Μπορεί η Κυβέρνηση να ...έδωσε χρόνο στις διοικήσεις να στήσουν τις καινούργιες συμβάσεις με τους εργολάβους, αλλά εμείς δεν έχουμε καθόλου χρόνο για να σπαταλήσουμε.
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΩΡΑ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.