-->

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ - ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

01/08/2014
Ξέμειναν από γιατρούς στη Θεσσαλία-Ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομεία(ΒΗΜΑ (web))
Ντόμινο περιστατικών έκλεισε την Παιδιατρική Καρδίτσας

«Λουκέτο» μπήκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Ο λόγος; Δεν υπήρχε ούτε ένας διαθέσιμος γιατρός. Η παιδίατρος του Νοσοκομείου Καρδίτσας επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας την περασμένη Παρασκευή και πήρε αναρρωτική άδεια. Ομοίως έπραξε και η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων, από την οποία ζητήθηκε τελευταία στιγμή βοήθεια. Μάλιστα η γιατρός του Νοσοκομείου Τρικάλων νοσηλεύτηκε στην Καρδιολογική Κλινική ύστερα από υπερτασική κρίση που υπέστη. Ο δεύτερος παιδίατρος του Νοσοκομείου Τρικάλων ήταν αδειούχος και το κενό στο εν λόγω νοσοκομείο κλήθηκε να καλύψει ο συνάδελφός του από το Κέντρο Υγείας Φαρκαδώνας. Ετσι η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας έμεινε ακάλυπτη και τα παιδιά - ευτυχώς μόνο δύο ή τρία - που χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο διακομίστηκαν στα Τρίκαλα.

Ελλείψεις προσωπικού στην περιφέρεια

Ξέμειναν από γιατρούς στη Θεσσαλία-Ελλείψεις σε όλα τα νοσοκομείαΤο ζήτημα που ανακύπτει για μία ακόμη φορά είναι οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της περιφέρειας, που έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση του συστήματος με το που ανακύψει πρόβλημα. Το φαινόμενο γίνεται εντονότερο αυτή την περίοδο με τις θερινές άδειες.

Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο κ.
 Σάκης Παπαδόπουλος, ταμίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), «ήθελαν να αποσπάσουν γιατρό από τα Τρίκαλα, αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό διότι οι δύο γιατροί που έχουν απομείνει στο νοσοκομείο έχουν συντονιστεί έτσι ώστε όταν ο ένας κάνει εφημερία ο άλλος να παίρνει άδεια. Οταν παρουσιάστηκε πρόβλημα με τη γιατρό στην Καρδίτσα, η γιατρός που εφημέρευε την Παρασκευή στο Νοσοκομείο Τρικάλων κλήθηκε ξαφνικά να εφημερεύσει και το Σάββατο στο άλλο νοσοκομείο. Η γυναίκα υπέστη υπερτασική κρίση, εισήχθη στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων και δεν δόθηκε λύση. Την επομένη, δηλαδή την Κυριακή, ήθελαν να αποσπάσουν στην Καρδίτσα τον παιδίατρο που εφημέρευε το Σάββατο στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Ωστόσο δεν μπόρεσε να μεταβεί στην Καρδίτσα διότι θα έμενε ακάλυπτη η κλινική των Τρικάλων. Ετσι η παιδιατρική της Καρδίτσας δεν εφημέρευσε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αυτή την περίοδο τόσο στα Τρίκαλα όσο και στην Καρδίτσα υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση.

Κατέγραψαν τα κενά

Τα δημόσια νοσοκομεία της περιφέρειας παρουσιάζουν ελλείψεις πολλών άλλων βασικών ειδικοτήτων. Στοιχεία των Ενώσεων Γιατρών Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων δείχνουν καθαρά ποια είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα στο Νοσοκομείο Καρδίτσας η εφημερία γίνεται χωρίς να υπάρχουν γαστρεντερολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος και δερματολόγος. Στο Παιδιατρικό, στο Μαιευτικό - Γυναικολογικό και στο Οφθαλμολογικό υπάρχει μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός ενώ στο Ουρολογικό δύο ειδικοί. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού υπάρχει μόνο ένας επικουρικός και αποσπασμένοι γενικοί γιατροί και παθολόγος.

Αντίστοιχα στο Νοσοκομείο Τρικάλων στην Παιδιατρική Κλινική υπάρχουν δύο γιατροί, μετακινούμενοι για κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Η Οφθαλμολογική και η Ουρολογική Κλινική έχουν από έναν γιατρό, με αποτέλεσμα οι λίστες αναμονής των χειρουργείων να ξεπερνούν το έτος. Στη Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική βρίσκονται μόνο δύο γιατροί, με ιδιαίτερα αυξημένη την κίνηση γυναικών και από τον όμορο νομό.
Παράλληλα υπάρχει ένας ψυχίατρος, με αποτέλεσμα η δημιουργία ειδικού ανοιχτού τμήματος να μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός.

Στο Νοσοκομείο Βόλου δεν λειτουργούν Πνευμονολογική Κλινική, Τμήμα Μαγνητικής Τομογραφίας, ο Αξονικός Τομογράφος, ενώ δεν υπάρχει ενδοκρινολόγος. Στα εργαστήρια του νοσοκομείου παραμένουν οι μισοί γιατροί. Στην Αιμοδοσία - Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας βρίσκονται μόνο ένας αιματολόγος και ένας επικουρικός, ο οποίος αναμένεται να αποχωρήσει. Στο Παιδιατρικό από τους 16 ειδικούς παιδιάτρους στον Νομό Μαγνησίας έμειναν μόνο δύο στο νοσοκομείο και ένας στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου. Αντίστοιχα και στο Ψυχιατρικό από έξι ειδικούς ψυχιάτρους έμεινε μόνο ένας, ενώ στο ΩΡΛ από πέντε ειδικούς έμεινε μόνον ένας (αποχωρούν οι δύο επικουρικοί). Ιδια κατάσταση και στο Οφθαλμολογικό, καθώς από πέντε ειδικούς έμεινε ένας (αποχωρεί ένας επικουρικός) αλλά και στο Μικροβιολογικό - Βιοπαθολογίας, αφού από τους τέσσερις ειδικούς έμειναν οι δύο. Στο Γαστρεντερολογικό εργάζονται μόνο δύο επικουρικοί, εκ των οποίων ο ένας αναμένεται να αποχωρήσει. Στο Νευροχειρουργικό υπάρχουν δύο ειδικοί γιατροί.

Το Νοσοκομείο Λάρισας δεν διαθέτει αιματολόγο, ψυχίατρο, γαστρεντερολόγο και νευροχειρουργό. Υπάρχουν μεγάλα κενά στις εξής κλινικές και τμήματα: Παιδιατρική, Ουρολογική, Μαιευτική - Γυναικολογική, ΩΡΛ, Πνευμονολογικό, Νευρολογικό και Δερματολογικό.

Μεγάλα κενά εντοπίζονται και στις εξής κλινικές ή τμήματα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας: Παιδιατρική, Αναισθησιολογικό, Ογκολογικό, Ακτινοθεραπευτικό, Αγγειοχειρουργικό, Νευροχειρουργικό, Δερματολογικό, Ψυχιατρικό, Μικροβιολογικό - Βιοπαθολογίας, Γαστρεντερολογικό.


Από το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.