-->

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ!

Αν και έχουμε ξαναγράψει για την πρόθεση του Υπουργείου να παραχωρήσει τα οικονομικά της Υγείας σε ξεχωριστή και "ανεξάρτητη" Α.Ε., κάθε φορά που έρχονται οι λεπτομέρειες αυτού του σχεδίου στο φως, προβάλει όλο και πιο τρομακτικό.
ΔΗΛΑΔΗ (1): Ιδρύει το κράτος μια εταιρεία, της κάνει δώρο μετοχικό κεφάλαιο 1.οοο.οοο € και κάθε χρόνο της δίνει όλους τους προυπολογισμούς των Νοσοκομείων. Υποτίθεται για να τους διαχειριστεί καλύτερα.  Από ποιόν; Από το Υπουργείο Υγείας!
Η εταιρεία αυτή διαχειρίζεται υποχρεωτικά και όλα τα στοιχεία του ΕΣΥ ΝΕΤ, για τα οποία δουλεύουν οι υπάλληλοι  των νοσοκομείων και κάποια άλλη ιδιωτική εταιρεία που βεβαίως πληρώνεται χώρια! ΔΗΛΑΔΗ (2): Χαρίζει το κράτος πολύτιμα, στρατηγικού χαρακτήρα στοιχεία σε μια εταιρεία που δεν ελέγχει, με βάση τα οποία καθορίζεται η πολιτική υγείας της χώρας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά της κάνει δώρο και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών!!! ΔΗΛΑΔΗ (3): Θα γίνει μεγάλο πάρτυ σε λίγο καιρό με τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες (Βάζουμε στοίχημα κε Υπουργέ; - που θα' λεγε και ο προκάτοχός σας!) θα έχουν άμεση πρόσβαση στο managment της εταιρείας και στα στοιχεία των ατομικών φακέλων των ασθενών. Πρόκειται για μια "κρυφή" παρενέργεια του σχεδίου που ως τώρα δεν έχει προβληθεί σχεδόν καθόλου. Επειδή μάλιστα δεν είναι τυχαία όλη αυτή η συζήτηση που έγινε της μόδας ξαφνικά, πως οι ιδιώτες παρέχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες καλύτερες και φτηνότερες από το κράτος, είναι προφανές πως αφού καταργηθεί κάθε δημόσια δομή και παραχωρηθεί σε ιδιώτες η περίθαλψη, αμέσως μετά, με βάση τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους οι έμποροι της υγείας από τους ατομικούς μας φακέλλους, θα εξατομικεύουν το ασφάλιστρο (που βεβαίως θα εκτοξευτεί) αλλά και τις παροχές. Δηλαδή: Γνωρίζει ο ιδιωτικός ασφαλιστικός φορέας ότι ο τάδε έχει πρόβλημα καρδιάς; Ή θα πληρώνει ιδιαίτερα αυξημένο ασφάλιστρο ή δεν θα τον καλύπτει καρδιολογικά. Τόσο απλά!
 Επίσης: Η Εταιρία θα αποφασίζει και θα ελέγχει αποδοτικότητα, κόστος και ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ κάθε δομής. ΔΗΛΑΔΗ (4): Θα μπορεί να αποφασίζει ποιές υπηρσίες θα κλεινει ή θα ιδιωτικοποιει αν έτσι κρ'ινει ότι συμφέρει (ποιόν;) 
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ, ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΙΔΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, ΜΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΛΠ.Ανεξάρτητα από πόσο άμεσα θα επιβληθεί αυτό το τρομακτικό σχέδιο, ανεξάρτητα από το αν - για ένα διάστημα - προβλεφθεί κάποια πυροσβεστική κρατική παρέμβαση, το σίγουρο είναι ότι εκεί οδηγείται η κατάσταση. Αρκεί βεβαίως να καταφέρουν να εφαρμόσουν το σχέδιο! Θα τους αφήσουμε;
(Για όποιον έχει διάθεση να ...δει το μέλλον, αρκεί να ψάξει πως το παραπάνω σχέδιο εφαρμόστηκε - σχεδόν ολόιδιο στον Αμερικάνικο Νότο λίγα χρόνια πριν και τι αποτελέσματα είχε. Εκεί τα vaucher είχαν την τιμητική τους!)


Παρακάτω, ενδεικτικά , δύο μόνο σχετικά άρθρα από τον ημερήσιο τύπο ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ!


Ο Βορίδης δίνει σε ιδιώτες το «ταμείο» του EΣY!...(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ στους ιδιώτες ανοίγει ο υπουργός Υγείας M. Bορίδης, αναθέτοντας σε ανώνυμη εταιρεία τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών Yγείας (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).
Ιδιώτη μάνατζερ που θα διαχειρίζεται το "ταμείο" του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών για 50(!) χρόνια προωθεί ο υπουργός Υγείας με σχέδιο νόμου που βρίσκεται ήδη στη Βουλή. Η παραχώρηση των οικονομικών του ΕΣΥ προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση αλλά και εντάσεις στη συγκυβέρνηση.
Σύμφωνα με την "Ελευθεροτυπία", ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης αναθέτει τη διαχείριση των οικονομικών των υπηρεσιών Υγείας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία "Εταιρία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων" (ΕΣΑΝ Α.Ε.).
Ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι στο εποπτικό όργανο της ΕΣΑΝ Α.Ε. θα συμμετέχουν κυρίως εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα διαχειρίζονται το χρήμα που θα ρέει στο ΕΣΥ, για 50 χρόνια. Το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας είναι 1.000.000 ευρώ, και θα καλύπτεται ολόκληρο από το ελληνικό Δημόσιο.
Η εταιρία θα έχει στη διάθεσή της όλα τα απόρρητα στοιχεία των νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών, αλλά και τα στοιχεία των ασθενών.
Μάλιστα, σε περίπτωση που διοικητής νοσοκομείου αρνηθεί να παράσχει τα σχετικά στοιχεία στην ΕΣΑΝ Α.Ε. θα απειλείται με κυρώσεις ή και απομάκρυνση από τη θέση του.

Μη δίνετε σε ιδιώτες το σύστημα αμοιβών στην Υγεία (ΑΥΓΗ)


Φόρ(ΕΣΑΝ) μια (Α.Ε.) καπέλο στα νοσοκομεία (Εφ.ΣΥΝ.)

Με βάση τη μνημονιακή δέσμευση για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια,  η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων», που θα λειτουργεί ως μόνιμος μηχανισμός περικοπών στη δημόσια Υγεία και ανακατανομής πόρων προς τους ιδιώτες
Kι άλλες περικοπές στις παροχές Υγείας, για τις οποίες θεσμοθετείται ανώνυμη εταιρεία, προωθεί η κυβέρνηση με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή. Περικοπές που θα προσδιορίζουν συντελεστές κόστους και θα προκύψουν με τη «διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών», όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων – Σύσταση και καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία “Εταιρεία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων – Ανώνυμη Εταιρεία”».
Η ρύθμιση είναι δέσμευση του Μνημονίου που υπογράφηκε 9/2/2012 και απαιτεί την αρχικά πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ-DRG), «με στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου συστήματος κοστολόγησης στα νοσοκομεία για τη σύναψη συμβάσεων (με βάση μελλοντικές συμβάσεις-πακέτα μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ)». Μια δοκιμή που θα ξεκινήσει 1/6/2015 έως 31/12/2015 σε επιλεγμένα νοσοκομεία, θα συνεχίσει ολόκληρο το 2016 πάλι πιλοτικά, για να μπει σε καθολική ισχύ την 1/1/2017. Οπως εξηγείται, η «ΕΣΑΝ Α.Ε.» θα έχει πόρους από τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στον ΕΟΠΥΥ, στα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως μελέτες ανάπτυξης και κοστολόγησης «επί τη βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων συστημάτων αμοιβών (GRS) διαγνωστικά ομογενών ομάδων».
Ετσι, μελλοντικά οι ανάγκες για νοσοκομειακή περίθαλψη θα εξαρτώνται από κλειστούς προϋπολογισμούς, τους οποίους θα κατανέμει η εν λόγω εταιρεία, ΕΣΑΝ Α.Ε., η οποία θα διαχειρίζεται το Σύστημα Αμοιβής Νοσοκομείων (ΣΑΝ). Η κάλυψη της δαπάνης για τη νοσηλεία του ασθενή θα αντιμετωπίζεται με βάση γενικευμένα διεθνή πρότυπα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν δημιουργηθεί…
Κρίσιμα εργαλεία -όπως τονίζεται- είναι ο Χάρτης Υγείας, ο οποίος διαφημίζεται χρόνια τώρα και για τη δημιουργία του οποίου έχουν δοθεί υπέρογκα ποσά χωρίς κανένα αποτέλεσμα, καθώς και στοιχεία σχετικά με το είδος και την πολυπλοκότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών ή ακόμα τις ειδικές δαπάνες τους στην Ελλάδα που -όπως εξηγείται- «επί του παρόντος δεν υπάρχουν».

Ντάνι Βέργου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.