-->

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Αξιολόγηση στο ΕΣΥ: Μία πρώτη νίκη των εργαζομένων. Τι καινούριο φέρνει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σημ. Μεταφέρουμε από το onmed αυτούσια την ανάρτησή του σχετικά με την αξιολόγηση ως μια ενδεικτική πληροφόρηση. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει πάντως πως οι πληροφορίες είναι ακόμα ασαφείς, δηλαδή είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τι ακριβώς ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και τι διοχετεύεται εντέχνως από την Κυβέρνηση προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Πόσο μάλλον που είναι σε εξέλιξη διαδικασίες και αναμένονται ώρα με την ώρα εξελίξεις. Ένα είναι σίγουρο: Πως τόσα σούρτα - φέρτα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και του κ. Μητσοτάκη, μόνο "κανονική" διαδικασία δεν είναι. Έχουν στριμωχτεί από την καθολική αντίδραση των εργαζομένων και αναζητούν τρόπο να περάσουν την αξιολόγηση με όσο το δυνατό λιγότερες παραχωρήσεις. Όσο και να προσπαθούν να συσκοτίσουν το γεγονός, κανείς πλέον δεν αμφιβάλει για τη δύναμη αλλά και τη δυναμική που μπορεί να πάρει η αντίστασή μας. Ελπίζουμε η συνδικαλιστική μας ηγεσία να μην τους δώσει αυτό το περιθώριο.
   Όσο για μας, ας μην τρέφουμε αυταπάτες για δύο πράγματα: 

1. Ότι η αξιολόγηση, τουλάχιστον η τρέχουσα (για το '13), δεν πρόκειται να μετρήσει πουθενά, είναι ανώδυνη κλπ., ενώ από του χρόνου, όπως λένε επισήμως, θα φτιάξουν "άλλο" σύστημα!  Αν είναι έτσι τότε γιατί δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω προκειμένου να μην έχουν και προβλήματα; Σίγουρο είναι πως εκείνο που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να δημιουργήσουν βάση δεδομένων και κυρίως να "περάσουν" την διαδικασία στον κόσμο. Ακόμα και καμία άλλη πρόθεση να μην έχουν, η επόμενη "αξιολόγηση δεν απέχει παρά μόλις λίγους μήνες".
 2. Οι λεγόμενες παραχωρήσεις που διαρρέουν ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν και δίνουν την εντύπωση πως κάνουν πίσω και λαμβάνουν υπ' όψη τις αντιδράσεις των εργαζομένων είναι σκέτη επικοινωνιακή φούσκα που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά θα διαπιστώσει πως πίσω από τις βαρύγδουπες δηλώσεις δεν υπάρχει όχι μόνο καμία δέσμευση αλλά και τίποτα καινούργιο. Θα βάλουν, για παράδειγμα, σημείωση στο νόμο πως δεν θα επέλθει βλαπτική μεταβολή από την εφαρμογή του ν. 4250. Μα αυτό δεν είναι καινούργιο, δεν δεσμεύονται ότι δεν θα υπάρξει βλαπτική μεταβολή, απολύσεις, κινητικότητα κλπ από την "αξιολόγηση" γενικά. Αφού του χρόνου θα έχουμε πιθανά καινούργιο νόμο. Έπειτα δεν δεσμεύονται για την κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης, ούτε καν για το 15%! Και όλα αυτά όταν ξέρουμε πως δεν είναι ανάγκη αυτός ή ο επόμενος νόμος "αξιολόγησης" να προβλέπει οποιεσδήποτε κυρώσεις καθώς αυτές θα εξειδικευτούν με Υπουργικές αποφάσεις κατά το σύνηθες.


Στη συνέχεια η ανάρτηση από ONMED

04/08/2014 08:00
 Αξιολόγηση στο ΕΣΥ: Μία πρώτη νίκη των εργαζομένων. 
Τι καινούριο φέρνει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης
Εν αναμονή των σημερινών ανακοινώσεων του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την αξιολόγηση και τι καινούριες αλλαγές θα φέρει, οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ μετρούν ήδη μία πρώτη νίκη, διόλου ευκαταφρόνητη.
Σχεδόν σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, παρέδωσαν τα σχετικά φύλλα αξιολόγησης από την αρχή της διαδικασίας (η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή) στα Σωματεία τους, τα οποία στην συνέχεια τα κατέθεσαν στην ΑΔΕΔΥ, αρνούμενοι να συναινέσουν στο εγχείρημα, το οποίο χαρακτήρισαν από την πρώτη στιγμή προσχηματικό και βήμα για απολύσεις.
Η πίεση των εργαζομένων στο ΕΣΥ για να μην πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση ήταν τέτοια, που ανάγκασε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει αρκετές φορές μέχρι σήμερα.
Ήδη τόσο ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, ούτε θα υπάρξουν πειθαρχικές διώξεις, ωστόσο η αξιολόγηση θα γίνει, ενώ και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνει λόγο πλέον για αλλαγές στις ποσοστώσεις.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής αρκετών Σωματείων αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη, όσοι δεν καταθέσουν τα φύλλα αξιολόγησης δεν πρόκειται να υποστούν κυρώσεις, ωστόσο η διαδικασία αυτή θα μπλοκάρει όσους επιθυμούν να λάβουν βαθμολογία για την ανέλιξή τους.
Βεβαίως από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μία μερίδα εργαζομένων στα Σωματεία, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι σημερινές ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη, μπορεί να αποδειχθούν άνθρακες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε μερικές ώρες θα μάθουμε τι μέλλει γενέσθαι και αυτοί που βγαίνουν τουλάχιστον κερδισμένοι μέχρι στιγμής είναι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι οποίοι, με ενιαία γραμμή, απ΄ άκρη σ΄άκρη σε όλη την χώρα, ένωσαν τη φωνή και το δυναμικό τους σε μία διαδικασία η οποία κάθε άλλο παρά τους εκπροσωπεί, όπως τονίζουν.


Πηγή: onmed.gr (Τα εισαγωγικά σχόλια δικά μας)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.