-->

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ.ΠΙΛΟΤΙΚΑ ΑΠΟ 2017

ηλεκτρονική υγείαΣημ. Καλοδεχούμενη η χρήση της τεχνολογίας, όταν χρησιμοποιείται για το κοινό καλό. Μόνο που και εδώ θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην παρασυρόμαστε από τις διαφημιστικές καμπάνιες. Με βάση τη διεθνή εμπειρία ,αλλά και την (εξαρτημένη) ελληνική πραγματικότητα,όσο είναι το "όφελος" για τον πολίτη και τον θεράποντα γιατρό, άλλο τόσο και μεγαλύτερο θα είναι το "πάρτυ" που θα κάνουν οι ασφαλιστικές και οι διαφημιστικές με τα στοιχεία των ασφαλισμένων, αφού η ασφάλεια τέτοιων συστημάτων που απευθύνονται στο ευρύ κοινό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί.
Από την άλλη να πούμε και τούτο: Καλό είναι ο γιατρός να έχει ηλεκτρονική εικόνα του ιστορικού του ασθενή (αλλιώς  ο ασθενής θα αναγκάζεται να του τα πει ο ίδιος!)  Σύμφωνοι. Αλλά εδώ λέμε ότι δεν υπάρχει γιατρός γιατί δεν γίνονται προσλήψεις. Ποιό το ουσιαστικό όφελος σ' αυτή την περίπτωση για τον ασθενή; Όσο για τους ασφαλιστές και γι' αυτούς που διαμορφώνουν συμπεριφορές, δε λέω θα είναι χρήσιμο. Μαζί με την κατάρρευση του συστήματος υγείας μάλιστα πολύτιμο εργαλείο!
Γι' αυτό λέμε: Καλή η τεχνολογία, αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε στο ερώτημα; ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ;

 Έρχεται η σελίδα του πολίτη με όλα τα στοιχεία Υγείας!
Πως θα αποκτήσετε πρόσβαση Μια ιστοσελίδα μέσα από την οποία όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στα ιατρικά τους στοιχεία, βγαίνει τους πρώτους μήνες του 2017 στον «αέρα». Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ήδη η ΗΔΙΚΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ετοιμάζουν όλα τα δεδομένα που θα περιλαμβάνει η σελίδα του πολίτη αλλά και ο ιατρικός φάκελος του ασθενούς που θα εμπεριέχεται.
    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής υγείας.
    Συγκεκριμένα σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr κάθε ασφαλισμένος θα έχει πρόσβαση στον δικό του ιατρικό φάκελο που θα περιέχεται στη «σελίδα του Πολίτη». Με κωδικό που θα του αποστέλλεται θα μπορεί να βλέπει τον ιατρικό του φάκελο με όλα τα δεδομένα του. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα ορίζει ποιος έχει πρόσβαση και ποιος όχι στον δικό του ιατρικό φάκελο. Θα μπορεί να βλέπει ποιος μπήκε στο σύστημα και διάβασε το φάκελό του, ενώ ο ίδιος θα είναι που θα ορίζει τον τρόπο ειδοποίησης του είτε μέσω μηνύματος στο κινητό είτε μέσω mail κλπ.   
   Για τους εξοικειωμένους χρήστες θα υπάρχουν και ειδικές εφαρμογές για smart phone, ενώ για τους ηλικιωμένους που δυσκολεύονται στη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, είτε θα είναι ελεύθερο το σύστημα, είτε θα υπάρχει δυνατότητα να τους δίνεται ένας κωδικός όπως το pin, προκειμένου και εκείνοι να έχουν πρόσβαση.
Τι θα «βλέπουν» οι γιατροί
(...)  Έτσι για να γίνει καταχώρηση μιας πληροφορίας είτε μιας συνταγής είτε ενός ραντεβού, ο ασφαλισμένος θα πρέπει να δίνει τον κωδικό του ώστε τα νέα δεδομένα να ενσωματώνονται στη σελίδα του πολίτη και στον ιατρικό του φάκελο. Το νέο σύστημα θα βρίσκεται σε σύνδεση με τον ιατρικό φάκελο του ασθενούς η πλατφόρμα του οποίου είναι ήδη έτοιμη ώστε τους πρώτους μήνες του νέου έτους να μπορεί να αρχίσει η πιλοτική εφαρμογή του. (...) όταν ένας ασφαλισμένος από τη χώρα μας ταξιδεύει στο εξωτερικό να είναι προσβάσιμα τα ιατρικά αρχεία και σε άλλες χώρες. ηλεκτρονική υγεία (...)

  Τα παραπάνω, εκτός από σχόλια και επισημάνσεις, αποσπάσματα από άρθρο της Δήμητρας Ευθυμιάδου (healthreport)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.